Miért nyomják Krahácsot?

2013. április 04. 09:27

Az EU vezetésével ellentétben Orbán Viktor reális, valóban megválaszolandó kérdéseket jár körbe. A baj csupán az, hogy ezeket nem fogalmazza meg nyíltan, másrészt nem jó válaszokat ad.

2013. április 04. 09:27
Kincses Gyula
Kincses Gyula asztalfiókja

„Európa nem tud, nem mer szembenézni mindezzel, a válságot alapvetően még mindig pénzügyi válságként kezeli, holott ez már rég nem az. Vigyázat: Orbán Viktor – ellentétben az EU vezetésével – reális, valóban megválaszolandó kérdéseket jár körbe, a baj ezzel csupán kettő. Egyrészt nem fogalmazza meg nyíltan a valós kérdéseket, csak kikacsintósan, hunyorítóan népmesei elemekkel tarkítva körbejárja, mondván, hogy »akinek van füle, érti«, másrészt nem jó válaszokat ad: munkás megoldás helyett a politikai könnyebb ellenállás irányába megy. Az »emberek« persze tudják – érzik, hogy itt értékválság és »tarthatatlanság« van, és a maguk módján reagálnak: mindenütt erősödik a szélsőség, a nacionalizmus, a globalizáció- és EU ellenesség. Mély és sötét indulatokra alapozott ideológiák, eszmék élednek újra, csoda és bölcs vezér várásával kombinálva. Működik az entrópia törvénye, mentálisan is, és egyre nagyobb az igény az erő tiszteletére is.

Az, hogy Európa vezetése nem néz ezzel szembe, nem jelenti azt, hogy ne látnák. Csak tehetetlenek, mint Antall József az MDF-ben Csurka megjelenésekor. Nem merik beazonosítani, kimondani a problémát, mert félnek, hogy ezzel legalizálják, exkalálják a folytatokat, azt meg tudják, hogy népszerűségvesztés nélkül nincs megoldás. Tehát nem az a baj, hogy mi hülyeségeket beszélünk, unortodoxak vagyunk, vagy, hogy Unión kívülre kacsintva pökhendien huzigáljuk az oroszán/medve bajszát/farkát. Hanem hogy mindaz, ami nálunk felszín-közeli, az máshol is fortyog a mélyben: Magyarország nem zárványszerű hiba, hanem a leggyengébb láncszem egy szakadozó sorban. Még nem a kormányzati politika szintjén, de máshol is jelen van mindennek a megválaszolatlansága, törékenysége. Ha Magyarország kilépne az EU-ból, az nem az EU »tisztulása« lenne, nem a fekete bárány kiközösítése, hanem az első buzgár. Ha itt valami kipukkan, akkor gátszakadás jön, és egész Európában felszínre törhet mindaz, amit Magyarországnak esetleg nem sikerül elnyomnia. Ettől félnek, ezért kiemelten fontos az ami itt történik, ezért akarja Magyarország szellemét mindenki visszatuszkolni a palackba. Mert azt is sokan tudják, hogy a magasabb szervezettségű állam-formációk (birodalmak, államszövetségek stb.) szétesése általában nacionalista egymásnak esésbe torkollik.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
micream
2013. április 04. 13:32
A Die Welt című német konzervatív lap: A magyarok félelme A szerző, Jennifer Wilton személyes budapesti tapasztalataira épített írásában arról írt, hogy Magyarországon "nagyon sokan" nem beszélnek a jelenről. Megjegyezte, "a szolgaság akkor kezdődik, amikor az emberek félni kezdenek", vagy "elhagyják az országot, mert félnek", vagy amikor "félnek a válaszoktól", amelyek azokra a kérdésekre vonatkoznak, amelyeket "már nem tesznek fel". Wilton egy budapesti idegenvezetőtől azt hallotta, hogy számára a szürke a szolgaság színe, aki hozzátette, Budapest a rendszerváltás előtt szerinte szürke volt. A cikkíró Kurt Tucholsky, a nácik által elüldözött német költő egy művére utalva ehhez hozzátette: senki sem tudja túlüvölteni az óceán zaját, Budapest pedig "nem szürke város, már nem és még nem, de nem ártana nagyon hangosan üvölteni" a szürkeség "következő hulláma előtt". A szerző megkérdőjelezi, hogy egy demokratikus jogállamban szükség van olyan politikai változásokra, mint például a magyar alkotmány negyedik módosítása.
Senye Péter
2013. április 04. 10:30
Nem az EU, az egész 'civilizált' világ a kirobbanni kész válság szélén támolyog. A marxista-leninisták sem dörzsölheti kezüket, mert igaz, néha jó a diagnózisuk, de borzalmasnak bizonyult gyógymódjuk. Orbán és a Fidesz nem ad mélyreható elemzést, meg sem próbálják, mert a Fidesz pragmatikus párt és csak a közeljövőben megoldható problémákkal tud/akar foglalkozni. Európa (és USA) egyre kevésbé tudja eladni termékeit a világ többi részén, nyersanyagra, energiahordozókra viszont szüksége van. A dolgok úgy fejlődnek, hogy minden egyes országnak magának kell megoldania a problémáit; az Unió fügefalevele takar, amit takarhat. Orbán politikája csak az égbolt alján gyülekező sötét felhők idegesítő képe az EU számára.
Kvasztics Fedor
2013. április 04. 10:27
Ciprus az első példa, amikor az EU nem tudott jó választ adni egy problémára. Nem kell sokat várni a következő lépéstévesztésre. Orbán politizálhat jól, vagy rosszul, ezen lehet vitázni, de az általa felvetett kérdések valósak. Még akkor is, ha a rá adott válaszok is vitathatóak. Tudja ezt az EU is, mert különben nem foglalkozna annyit Magyarországgal. Kivárná, amíg maga az élet, a gazdaság cáfolja meg Orbán felvetéseit. Az már maga a bizonyíték, hogy félnek attól, Orbán példája ragadós lehet. De miért lenne ragadós, ha rossz úton jár? Miért venné át bárki, ha nem ismerné fel benne a saját problémáját? Jelenlegi formájában az EU-nak vége van. A következő EU parlamenti választásokon teljesen át fog rendeződni az EU bürokrácia, ez a jelenlegi adminisztráció igazi félelme. Ezt vetíti előre a magyarországi kétharmad, ettől veszélyes a magyar példa.
kjkj945
2013. április 04. 10:02
http://www.youtube.com/watch?v=zL5KrWaf2N4 http://videa.hu/videok/vicces/krahacs-SY878PLaKRt50693
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!