Egy expedíció margójára

2013. április 12. 15:18

„Isten, Család, Haza” jeligével haladunk egy ideje. Ami nem baj, csak a „haza és haladást” nem kéne ekkora ívben kerülni.

2013. április 12. 15:18
Fraktálvég
Alternatíva

„Ez a családcentrikusság nagyon szép és üdvös, csak figyelmen kívül hagyja, hogy a közösség nem családokból tevődik össze, hanem egyénekből. Az egyén méltóságát pedig sértheti, ha nem vallhatja meg mindenféle hovatartozását, vagy esetlegesen hátrányban részesül e megvallás miatt. Egy olyan világban, ami versenyre, teljesítményre épül és ezzel párhuzamosan eddig nem tapasztalt mértékben nyújt lehetőséget az önmegvalósításra, nem hinném, hogy pozitív értékvállalást jelent az egyén háttérbe szorítása.

Elöregedő társadalomban élünk, de erre a jelenségre nem a régi értékek sulykolása lesz a gyógyír. Nem fog segíteni, ha a bejegyzett élettársak törvényes öröklését elvesszük, vagy ha a jogalanyiságot a fogamzástól számítjuk. Nem leszünk szeretetteljesebbek, ha a gyerekvállalásra nem magándöntésként tekintünk, s nem fog rajtunk segíteni, ha mindenki pontosan tudja, hogy másoknak hogyan illik élnie.

»Isten, Család, Haza« jeligével haladunk egy ideje. Ami nem baj, csak a »haza és haladást« nem kéne ekkora ívben kerülni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Berecskereki
2013. április 12. 17:00
Azért némileg hiányos a poszt írójának az emlékezete. Az „Isten, Haza, Család” a magyarországi Kisgazdák jelszava volt a 30-as évektől. Fidesznél a "Munka, Otthon, Család" jelszó hármas szerepel. Ezen túl a család fogalma alatt értem a szülőket és gyermeket, gyermekeket. Azt tekintem családnak, ahol a reprodukciós funkció is létezik, megvalósul. Minden más szerintem csak csonka, vagy mesterkélt.
ördöngös pepecselés
2013. április 12. 15:46
"a közösség nem családokból tevődik össze, hanem egyénekből." minek állsz meg az önző egyénnél haladj tovább a közösség bontásával a testrészekig? akkor rájönnél hogy a szívednek jöga van egy gazdagabb emberben élni, a pöcsödnek egy másneműben, a veséd is elkelne csak az agyaddal nem tudnál mit kezdeni.
Antigoné
2013. április 12. 15:35
Ne mondja már, hogy "nem vallhatja megmindenféle hovatartozását"! Még szivárványszínekben propagálhatja is! Ennyit a cikk igazságtartalmáról.
kaktuszvirág
2013. április 12. 15:34
EKKORA TETŰT,MÁR RÉG NEM HORDOZOTT A HÁTÁN A FÖLD!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!