„Mi a magyar most?”

2013. április 27. 14:23

A maradék magyarságnak legelőször is azzal kellene szembenéznie, hogy „kik vagyunk, és mit akarunk”.

2013. április 27. 14:23
Bogár László
Bogár László
Magyar Hírlap

„Szembe kellene néznünk azzal is, hogy mivel minden mondatnak van alanya és állítmánya, a magyarság nemzetstratégiai cselekvési íve is erre a logikára kellene, hogy épüljön. Tehát el kellene töprengenünk azon, hogy ki is volna a nemzeti cselekvés alanya. Vagy még nyersebben fogalmazva, ki a magyar, még pontosabban, ahogy Berzsenyi fogalmazott: »Mi a magyar most?« A probléma mennyiségi és minőségi szempontból egyaránt izgalmas és persze módfelett kényes kérdésekre világít rá. Ma nyolcmillió olyan felnőtt állampolgár van, akinek »papírja van« arról – ezt a »papírt« választójognak hívják –, hogy az önmaga újrateremtési folyamataira nézve felelős döntéseket hozó magyar nemzethez tartozik. De vajon valóban ez lenne az egységes magyar nemzet? Amikor éppen azt látjuk, hogy hamis törésvonalak mentén ravaszul összeeszkábált álproblémák tömegét csócsálja nap mint nap. Miközben a valóságos összefüggések mélyszerkezetét nemcsak hogy nem érti, de azt sem tudja, hogy egyáltalán mit kellene megértenie. A nyugatias demokrácia azért színjáték csupán, mert résztvevőinek döntő többsége eleve megfosztatott attól, hogy kompetens legyen saját életére vonatkozó döntéseinek meghozatalában. Ne szépítsük, e nyolcmillió magyar állampolgár döntő többségének elemi szinten sincs fogalma arról, hogy mi történik vele, így semmiféle felelős döntés meghozatalára nem képes. Hozzá kell tenni, hogy az emiatt viselt iszonyú történelmi felelősség csak kisebb részben az övé. Az, hogy már évszázadok óta »vezetteti magát szembekötve, vakon«, elsősorban urainak felelőssége, akik ahelyett, hogy szolgálnák a szakrális felelősségükre bízott népet, kiszolgáltatják azt a mindenkori birodalmaknak. Ahogy Juhász Ferenc írja a Dózsa-parasztháborúról szóló, megrendítő eposzában: »Időkbe látó szemetek nem volt, de kezetek, hogy a hazát a sírba taszítsa, igen.« Az önámító hazugságok és félelmek tengerében egymást rontják a felül és alul lévők. A maradék magyarságnak tehát legelőször is azzal kellene szembenéznie, hogy »kik vagyunk, és mit akarunk«, vagyis ki a nemzetstratégiai cselekvés alanya, és mit állít a nemzet jövőjéről ez az alany. Mielőtt tehát a teendőkről szólnánk, nem ártana a cselekvés alapvető feltételeiről is szót váltani.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ászok
2013. április 28. 08:58
Igaza van Bogár Úr! Hisz Freud is megírta "az emberek 90%-a egyébként nem normális". A Fidesz pedig erre a kilencven százalékra építette fel a jövőjét. Ezek azt sem veszik majd észre ha álmukból a párnát is kilopják a fejük alól. Ma még csak a padlásukat söpörték le a fiuk de ne legyenek kétségeik a szervezet működik tovább.
Akitlosz
2013. április 27. 20:23
Persze, persze, mindig a többi a hülye, csak én vagyok a géniusz. Tegye fel a kezét, aki úgy, érzi jobban járna, ha nem dönthetne a saját sorsáról és Bogár László döntene helyette!
párizsi
2013. április 27. 20:03
Milyen érdekes! Csak a neveket futottam végig és nagy részben nácik reagáltak erre a hírre, vagy beírásra! Ők a magyarok az etikai elit, pedig volt köztük buzi, faszpumpás és kurva is, aztán sorolhatnám! Ennyit rólatok nácik!
holmes
2013. április 27. 17:29
Mi a magyar most? http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.nl/2013/03/szibaritak.html
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!