Ezért nem növekszik a gazdaság

2013. március 03. 15:06

Az a baj, hogy a politikusok 10 év alatt elterjesztették, hogy a profit szégyen, a szegénység a becsületes.

2013. március 03. 15:06
Jakab Andor
Jakab Andor blog

„A csalók ezen a ponton nem álltak meg. A pálya még mindig nem lejtett eléggé. Kampányba kezdtek a tisztességes vállalkozók ellen. Elkezdték híresztelni, hogy a tisztességesek a csalók. Döngetni kezdték a saját mellüket, milyen becsületesek. Mert ők a dolgot 200 forintért árulják. Micsoda felháborító, undorító, népnyúzó disznóság már a dolgot 1000 forintért árulni? Magyarul elindult a vállalkozások elleni általános hangulatkeltés. És a csalók már nem is igazán akarnak már tényleg dolgot árulni se. Ők azt akarják, hogy a barátaik az államban adjanak nekik pénzt és kész. És az állam valóban elkezdett a rengeteg pénzével a dolgok árusításába beavatkozni. Aki eddig dolgot árult, takarodjon innen. Majd árulják ők a dolgokat. Olcsóbban! A csalók elkezdték beperelni a normálisakat és kimérgezni őket a piacról. És a pereket rendre a csalók nyerik, mert már a bíróságok is telis-tele vannak elhülyített barmokkal és nettó, korrupt csalókkal. Akik már arra is vetemedtek, hogy utólag 98% adó beszedését is megengedjék. Visszamenőleges hatállyal. Hát ez agyrém! Milyen ország az, ahol pofára húzzák le a vállalkozókat? Multi vagy? Nesze neked külön szopás. Energiát árulsz? Tessék egy különadó. Dohányt? Hö-hö, takarodsz innen. Ezt úgy hívják, hogy rablógazdaság. Ez már nem játék, ez már nem piaci verseny.

Miért nem növekszik a gazdaság?

Mert mi vállalkozók imádunk játszani.

Nekünk ez játék. Kihívás. Imádjuk a játékot, akkor is, ha nehéz. Szeretünk versenyezni. Versenyezni! Ám a játékhoz játékszabályok kellenek. Olyan játékszabályok, amelyek minden játékosnak egyenlő esélyt biztosítanak. Tehát minden játékosra ugyanazoknak a szabályoknak kell vonatkozni. Nem szeretünk olyan pályán versenyezni, ahol nincsenek is bírók, vagy ha vannak is bírók, azok is csalók. Normális játékszabályok között, megfelelő bíráskodás között imádunk játszani. Ha viszont iszonyatos szabálytalanságok érnek bennünket, és amikor szólunk a bírónak, az még bennünket büntet meg érte, akkor elmegy a kedvünk a játéktól. Ha elveszik a kedvünket a játéktól, akkor nem játszunk. Akkor nem fektetünk be, akkor nem adunk munkát senkinek. Ennyire parádésan elkúrt ligába be se nevezünk.

Mert mi vállalkozók szeretnénk nyerni.

Nem szégyellem, így van. Mi profitot akarunk. Olyan bajnokságban nincs kedvünk elindulni, ahol szégyen nyerni. Ezt úgy értem, hogy olyan országban, ahol a profitról úgy beszélnek, mint a lepráról, nekünk vállalkozóknak nincs kedvünk játszani. Hiszen a mi célunk a nyereség. Tudunk veszíteni is! A magamfajta vállalkozót egyáltalán nem zavarja a kudarc, veszteség, vereség. Egyenlő feltételek mellett vívott, normális küzdelemben alul maradni, tizediknek, huszadiknak lenni egy piacon - ezzel nekünk semmi bajunk nincsen. Nekünk azzal van bajunk, ha esélyünk sincsen nyerni, és ha mégis sikerül nyerni egy kicsit, akkor meg legyünk szégyenítve érte, ki legyünk csúfolva. Az a baj, hogy a politikusok 10 év alatt elterjesztették, hogy a profit szégyen, a szegénység a becsületes. Ez a baj.

Ezért nem növekszik a gazdaság: így nincs kedvünk játszani.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 108 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bigyomail
2013. március 04. 08:50
Olvasva a kommenteket, igaza van a szerzőnek: "Az a baj, hogy a politikusok 10 év alatt elterjesztették, hogy a profit szégyen, a szegénység a becsületes. " Persze nem csak ez az ok, hanem a kommunista gondolkodásmód is, amit meg nem 10 éve, de több, mint 70 éve terjesztenek nálunk sikerrel.
OmegaMale
2013. március 04. 08:18
"Mert mi vállalkozók szeretnénk nyerni." Vállalkozók? Inkább PRÓBÁLKOZÓK. Nézzük végig, hogyan is szerettek játszani, Te géniusz: 1. Nem a bévtelek növeléséből, hanem a kiadások csökkentéséből akartok megélni (árverseny, bérverseny), aztán panaszkodtok, hogy a piac beárazza az árversenyt 2. Olyan embereket alkalmaztok, akik pont annyira jó munkerők, amennyit fizettek nekik 3. Full hitelből akartok vállalkozni, se tudásod, se eszközöd nincs, csak elvárod, hogy valaki vegye meg azt, ami a hiteled miatt drága és tehetségtelenséged miatt szar -> kialakul a köztudatban, hogy a magyar termék szar és drága -> a vállalkozás nem alanyi jog, tanulj és készülj rá keményen vagy inkább ne csináld 4. Amikor rájössz, hogy versenyképtelen vagy, elkezdesz számlát vásárolni, zsebbe fizetni és az adókra meg a kormányra fogni a kevés bevételt, pedig egyszerűen csak arról van szó, hogy az egymillió éjjel-nappali bolt országában nyitottál plusz egy kisboltot -> nem azzal foglalkozol, amire van valós piaci igény, nem alanyi jog abból tudni megélni, amihez éppen kedved van 5. A telefont nem veszitek fel, e-mail-t/visszahívást nem is ismeritek, határidőket holmi baráti szívességnek tekintitek (és hát Nektek nincsenek barátaitok) 6. Nem fogjátok fel a FELADAT szó értelmét: az nem egy alkudozás tárgya, hogy két piros alma helyett jó lesz jó lesz 3db kék szilva 7. Nem érdekel, hogy PRÓBÁLKOZTÁL : csak azért fizetek, amit KÉRTEM és csak akkor, ha KÉSZ. 8. Abban a tévhitben élsz, hogy a vevő/ügyfél kötelessége kifizetni MINDEN költségedet -> ha egy 1 napos munkát 1 hét alatt végzel el, ne vágj arcokat, ha 1 napi pénzt kapsz érte; Sehol nincs megírva, hogy ha magadnak okozol kárt (késés/extra költségek), azt másnak kell kifizetni. Szóval ez tipikus magyar focista-nyivákolás, hogy Neked esélyed sincs nyerni, mert akkora áldozata vagy a körülméyneknek... Te Mekkmester.
huttinger
2013. március 03. 23:23
Milyen gazdaságélénkítő beruházást hajtott végre a fidesz 2010. óta? Nézzük pl. a Mercedes gyárat. Az a beruházás alapjai lerakásra kerültek 2008.-ban. Maga a termelés 2012.-ben indult. 4 év kellett hozzá! Tehát amit ma vagy 2010.-ben a fidesz kormány indít el az a legjobb esetben 2014-ben indul. Mi ilyet tett a fidesz kormányzat? Ha nem tett ilyet akkor végül is miről beszélünk mint növekedő gazdaságról. A nagy semmiből nem fogunk növekedni!!!!!!! Már pedig a fidesz semmit nem tett !!!!!!!
korona
2013. március 03. 20:28
Jakab Andornak ismét igaza van. Sajnos. Mert ő a dolgok mozgatóját is szeme (mikrószkópja) előtt tartja. Amikor régen azt írtam, hogy a cél csak annyiból fontos, hogy legyen MIÉRT HARCOLNI, mert MAGA A CÉLÉRT TÖRTÉNŐ HARC a lényeg. Amint elérünk egy célt, az már többé nem is annyira jelentőségteljes. Sürgősen keresnünk kell egy újabb célt, amiért az ELKÖVETKEZŐKBEN ÚJABB HARCOT FOGUNK FOLYTATNI. Ugyanis ezek a harcok töltik ki életünket vagyis az "azok" közötti időszakot. Tehát ezek alkotják az életet (Hogy mik azok az "azok"? Azok az "azok". A szex.). Erre senki sem figyelt fel. Pedig az egész életünk harcok láncolata vagy önálló röghegyei.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!