Bermuda-háromszög

2013. március 27. 17:27

A nemkonvencionális gazdaságpolitika éppen olyan hatástalan, mint a szokásos irányvonal.

2013. március 27. 17:27
Hegedűs Miklós
VG

„A 2010 közepén a GDP 80 százalékát meghaladó államadósság csökkentése vitathatatlanul kulcsfontosságú probléma, és az elmúlt időszakban a kormány is ezt tekintette legfőbb feladatának. A jó szándékú erőfeszítések ellenére az átmeneti 3–4 százalékpontos mérséklődés után a ráta a legfrissebb adatok szerint újra meghaladja a 80 százalékot.

A valós helyzet ennél valamivel rosszabb, hiszen a 3000 milliárd forintra becsült magánnyugdíjak közel 2/3-át időközben az államadósság csökkentésére használták fel. A közel változatlan GDP-re számított adósság mértéke tehát inkább nőtt. Ezek szerint a nemkonvencionális gazdaságpolitika éppen olyan hatástalan, mint a szokásos irányvonal. Mindkettő megszorításokkal jár együtt, azzal az alapvető különbséggel, hogy a piaci megközelítés legalább nem rombolja földig a kínálati – külföldi és hazai – szereplők bizalmát.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nyugalmazott tanár
2013. március 28. 06:49
Hatásos csak a Hegedűs féle gyógyteakeverék. Aki megissza, többé nem kér semmit. Örökre elalszik.
Agnieszka
2013. március 28. 06:11
Az ok nyilván a külföldről tetszés szerint ugráltatott forintárfolyamban is kereshető. Itt annyi ős-bűnt követtek el a köz ellen, hogy számba sem vehetők. Galamuséknál nem téma, h. a Medgyessy-Gyurcsány-Bajnai kormányok alatt mindent, amit lehetett, eladtak, a Bajnai korszakban már a viz szolgáltatók következtek volna, de ez már a végjáték volt, akkora közfelháborodással kísérve, h. végül nem lépték meg, az ingatlanadójuk -jóval nagyobb, mint amit elég sokan az Önkormányzatunknak fizetünk- nem ment át az Alkotmánybíróságon. Látni kell azt, h. az Orbán kormány inkább vesz, mint elad. Az eddigi eladások nem sok jót hoztak a köznek. Szerintem nagyon nagy dolog, h. a nyugdíjakhoz nem kellett hozzányűlni, a korengedményeseké, persze, örök seb lesz az érintetteknek, de az egy lehetetlen helyzet volt, különösen ilyen vidéki bűnözési helyzettel "büszkélkedő" országban, ahol lassan bizonyos vidékeken nemcsak a helyi közlekedéshez nélkülözhetetlen bicikli, de még a kerítés sincs biztonságban, nem beszélve az életről. A dolgozó gyermekesek helyzetében óriási a javulás, sikerült megszüntetni azt a gyermekvállalás ellen ható helyzetet,melyben h. a gyermekesek balkáni életszínvonala az ugyanolyan végzettségű, ugyanannyit kereső gyermektelenek Ny-ra hasonlító lehetőségeivel állt szemben. Ne feledkezzünk meg arról, h. mindeközben a Bajnai féle IMF hitelt vissza kellett fizetni!
tetigi
2013. március 27. 19:40
"A nemkonvencionális gazdaságpolitika éppen olyan hatástalan, mint a szokásos irányvonal." Tanulság: egy ködös hajnalon az összes közgazdászt ki kell hajtani a Dunapartra, és...
balbako_
2013. március 27. 19:05
Tanulság:egy gazdasággal foglalkozó szaklap munkatársa lásson tovább az orránál és akkor láthatja, momentán csakugyan magasabb az adósság, de a törlesztéshez szükséges összeg növeli, azaz marad a tavalyi 78%, ami bizony jelentős csökkenés.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!