Hívjuk vissza, küldjük nyugdíjba, cseréljük napelemre!

2013. február 26. 09:20

Őrület, de nincs benne rendszer: a kóros Bokros-fixációban szenvedő MDF-utódpárt bővítette politikai repertoárját. Teljesen fölösleges volt.

2013. február 26. 09:20
Seres László
Seres László
hvg.hu

Vannak dolgok, amik nem változnak: Makay Zsolt ma is a generációs odaférés mikéntjén gondolkodik, igaz, ma már az MDF jogutódjának, a Jólét és Szabadság Demokrata Közösségnek (JESZ) az elnökeként, igen, ez tényleg egy pártnév. A hang mondjuk kicsit keményedett (»nagy tisztelettel azt kérjük, hogy a 89-es politikai generáció menjen nyugdíjba. Mielőbb. A radikálisokkal ellentétben mi nem haragszunk rájuk, sőt boldog nyugdíjas éveket kívánunk Nekik, de menjenek, mert nem tudnak hitet adni«), de a message ugyanaz: most végre mi jövünk, vártunk eleget. Aki kíváncsi arra, mi történik, ha ez az attitüd hatalomra kerül, tekintse meg a volt fiatal demokraták mai kormányzását.

De vissza Makay Zsolthoz, akinek volt egy álma: a JESZ-elnök a Nagygyűlés perifériáján interjút adott a Hír Tv-nek, amelyben kitérhetett pártja kedvenc, mit kedvenc, egyetlen politikai programpontjára, Bokros Lajos szapulására: »A jelenlegi helyzetben azt látjuk, vannak politikusok, akik úgy gondolják, hogy bármit megtehetnek. Mi a saját bőrünkön tapasztaltuk Bokros Lajos személyében, hogy valaki tönkre tud tenni egy közösséget (...) ezeknek a politikusoknak kell egy fék, kell egy korlát, ehhez ki kell dolgozni a visszahívhatóság intézményét.« Az MDF-színekben az Európai Parlamentbe kijutott ismert közgazda tehát a JESZ narratívájában az önmagáról megfeledkezett eurokrata, aki baszik visszaadni a mandátumát, csak azért, mert 2009-ben MDF-esként jutott ki, szó nem volt arról, hogy pár év múlva majd egy erősen Monty Python-kompatibilis politikai önképzőkör megkérdőjelezi a választók döntését. De van itt még más is.

A 2010-es Makay Zsoltnak ugyanis, mint az a fent belinkelt Népszabadság-interjúból is kiderül, még semmi baja nem volt se Bokros Lajossal, se a párt elnök asszonyával.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Next adósság
2013. február 26. 13:16
HVG, ásít, lapoz! Hümm!
Next adósság
2013. február 26. 13:16
HVG, ásít, lapoz! Hümm!
Akvínói akvavit
2013. február 26. 12:41
Nagyon egyhangú vagy: mintha a Cato Intézet pagapagája lennél. Kivéve akkor, amikor zsidó zsigereid nem engedik, hogy libertariánusként műfelháborodj, mint a horogkeresztecske tiltásánál.
Agricola
2013. február 26. 10:54
Makay Zsoltnak volt egy álma. "Álmom, hogy nemzedékem, amely méltatlanul van kiszorítva a rendszerváltás óta a közéletből, legalább olyan mértékben hozzáférjen a közügyekhez, mint ahogyan a rendszerváltás nemzedéke odafért.” Lehet, hogy létezik egy egészséges optimuma a politikai vezetésnek, ami a fiatalabbak és az öregebbek arányát jelenti? A Szovjetunióban a Brezsnyevvel kezdődő hosszú évek politikai vezetését az öregek uralma jellemezte. Cinikus emberek „gerontokráciának” titulálták. Brezsnyevet követően Csenyenko, Andropov és Koszigin is „”szépkorúak” voltak és súlyos betegségekkel terheltek. A régi vicc szerint, ha fiatalt választottak volna vezetőnek, az „osztályidegen” lett volna, mert nem az intenzív osztályról szemelték ki.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!