Válasz Zdeborszky Györgynek

2013. február 07. 11:01

A „hitel” nem hitel, mert a „meghatározott pénzösszeg” és a visszafizetendő összeg eltér egymástól.

2013. február 07. 11:01
Róna Péter
Népszava

„A magyar Polgári Törvénykönyv 523.(1) bekezdése szerint »Kölcsönszerződés alapján a pénzintézet vagy más hitelező köteles meghatározott pénzösszeget az adós rendelkezésére bocsátani, az adós pedig köteles a kölcsön összegét a szerződés szerint visszafizetni«. A magyar »devizaalapú hitel« adósa a »meghatározott pénzösszeget« forintban kapja, ezért a »kölcsön összege« csak a megkapott forint összeg lehet. Annak svájci frankban mért ellenértéke csak a szerződés utáni napokban kerül kiszámításra, tehát a svájci frank nem lehet a »meghatározott összeg«. Az adósnak azonban nem ezt az összeget kell »visszafizetni«, hanem egy más, a svájci frank árfolyamának – és számos más tényezőnek, mint például a »kockázati felárnak« a figyelembe vételével a bank által egyoldalúan időről időre kiszámított összeget. Az adós sohasem rendelkezik a svájci frank fölött, azt nem tudta felvenni és például a sarki pénzváltónál forintra váltani – tehát a svájci frank sohasem lett az adós »rendelkezésére bocsátva«, továbbá az adósnak nincs joga a hitelt svájci frankban törleszteni. Így például az adós nem élhet az árfolyam kedvező elmozdulásával úgy, hogy a kedvező pillanatban azt megveszi, majd a törlesztést annak esedékessége napján abból rendezi. Nem véletlen, hogy a hitelt nem devizahitelnek, hanem »deviza alapú« hitelnek nevezték el annak megalkotói, mint például Zdeborszky úr. A tények azon beállítása, miszerint az adós a svájci frankot forintra konvertálta, majd a forintjával a törlesztés rendezéséhez svájci frankot vett, nem felel meg a valóságnak. A »hitel« pedig nem hitel, mert a »meghatározott pénzösszeg« és a visszafizetendő összeg eltér egymástól, amire a fentiekben idézett törvény szövege nem ad lehetőséget.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hátakkor
2013. február 08. 04:25
Sem a jog, sem a gazadaság nem egzakt
kjkj945
2013. február 07. 15:56
OTP (meg a többi bank) Óvatosan Takarodj a P...
sellafield1957
2013. február 07. 14:52
mindig ezzel a szabad akaratából dumával jönnek , hogy aztán pontosan tisztában volt e az ügyfél azzal amit csinál ... kérdezzék meg őket nyilván nem, és akkor az milyen üzlet ahol az egyik fél csak úgy hiszi, meg azt gondolja tudja mibe megy bele , sima csalás ez nem több
hátakkor
2013. február 07. 14:50
http://riporter.uw.hu/Kamatrabok.htm Valamikor, még az ötvenes évek második felében döntötte el " Kádár apánk és csapata" , hogy a legvidámabb barakkban szocialista tető legyen mindenki feje felett… Évente 5 - 6 százalék volt az infláció… Az állam 3 százalék kamatra hajlandó volt adni kölcsönt lakásépítésre, lakásvásárlásra, vagy egyéb építkezési munkákra… Nem volt lehetetlen tehát a családok álma… Két és fél millió szerződés köttetett, az ország lakosságának egynegyede döntött úgy, hogy nem vár a mannára, azaz az állami lakásra…. Túlnyomórészt nem az egyedülállóak járultak a pénzintézetek szikár tekintetű hivatalnokai elé… Munkahelye mindenkinek volt, úton - útfélen járta a mondás, hogy " A kezemből a kalapácsot senki nem veheti ki " - tehát volt mire felvenni a kölcsönt… Szinte nem volt olyan család Magyarországon, akik nem vettek fel pénzt, akik nem vágtak bele az akcióba: - Legyen lakásunk! Aztán a nyolcvanas évek végén a Magas Kormányzat bal szélről beívelt egy labdát: rá lehet fogni a rendszerváltásra, hogy nincs olyan szerződés, amit ne lehetne felrúgni… Meg is született a döntés: - azoknak, akik 1988. december 31-e előtt vettek fel e célra kölcsönt, a kamatait egyoldalúan négyszeresére emelik fel…
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!