Filmszakadás?

2013. február 18. 16:57

Nincs nehéz dolguk a „filmesek talicskával tolják haza az állami pénzt" című vádak megfogalmazóinak.

2013. február 18. 16:57
Michnai Attila
Heti Válasz Online

„Az, hogy a magyar filmművészet a művelői által hangoztatott »világhíre« (lásd még: magyar konyha, magyar foci) ellenére is kevés nézőt vonz, és hogy közpénzadományok nélkül például a Malévhez hasonlóan megszűnne, az eddig is tudható volt. Ám a Magyar Narancs által felsorakoztatott elképesztő számokat nézve az átlagembernek aligha kell különösebb noszogatás ahhoz, hogy a megtérülést forszírozó kormánybiztos álláspontját támogassa. A 2012-évi 9,46 millió hazai nézőből ugyanis mindössze 207 ezren váltottak jegyet magyar filmre. A tíz legnézettebb magyar film Az ajtó (Szabó István) 64 ezer nézőjétől a Kopaszkutya kettő (Szomjas György) 1200 nézőjéig tartó sora önmagáért beszél, miként az éves átlagban filmekre költött 5 milliárdos állami összeg is, szemben a vetítésükért befolyó 199 millióval.

A fenti számok láttán nem volt nehéz dolguk a »filmesek talicskával tolták haza az állami pénzt« című vádak megfogalmazóinak, és a kulturális élet dolgaiban járatosak közül szinte mindenkinek van néhány, ezt igazoló saját története. A világhírű svájci művésztestvérpár mesélte elképedve a róluk készített magyar portréfilm történetét. A kiutaztatott hétfős stábból a helyszínen csak háromnak volt dolga, az operatőrnek, a hangot felvevőnek és a riporter-rendező, egyébként országos hírű filmrendezőnek. Aki utóbbi a forgatás befejeztével nem átallott azzal is előállni, hogy ilyenkor a szereplők legalább pár száz svájci franknak megfelelő összeggel szokták ugyebár a stáb tagjait fejenként honorálni...”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zokni
2013. február 19. 08:50
Most kérdés, hogy Szerző mire akar kilyukadni. A magyar filmeseket cikizi, vagy a kormányprogramot védi, melynek az az alapelve, hogy az a minimális pénz legyen Vajna Andrásé.
kulalak
2013. február 19. 01:47
Nekem tetszett a "Vad Magyarország". Fizettem is érte, moziban is, DVD-n is. Semmi pénzt nem adnék ezeknek. Induljon a profi világ végre.
ottapont
2013. február 19. 00:26
A magyar művészfilm az a kategória amit ha muszáj lenne végig nézni, leginkább öngyilkosságra késztetné a kedves nézőt. Öncélú vájkálás az élet mocsarában, katarzis meg nuku. Ezzel szemben éppen most néztem meg egy orosz múvit, ahol ugyan hiányzik a hepiend, mégis van katarzis, legalábbis nekem átjött. Akit érdekel Hableány (Ruszalka) http://www.youtube.com/watch?v=j121DpscauE&list=PLtlZBtj4wkxk_zcsfJbjC_-0TC5KrElYp&index=2
Forsz
2013. február 19. 00:06
Én úgy gondolom, hogy valójában az amerikai filmipar produktumaira vezethető vissza a probléma. Ezek a filmek megszabták a mércét; azzal az anyagi-, technikai- és rutin múlttal, azzal a forgatókönyv író gárdával ma nehéz Európának versenyezni. Obulus egy más kategóriában szédeleg, amit az is bizonyít, hogy következetesen filmművészetről beszél. Éppen itt a bibi. Az, amit filmművészetnek hívnak, na, abból van elege a mai nézőknek. Az a névsor, amit ide beadott, nem valódi filmeseket, hanem elsősorban a filmipar "művész" ágát, a sznobizmust képviselik. Én jó magyar filmgyártást szeretnék. És igen is, hogy van jó példa; ilyenek, csak hirtelen: Kaméleon, Csak szex és más semmi, Hídember... A jó film alatt azt értem, amely nézhető, amely nem a dolgok mögé akar bebújni, hanem amely külön kód nélkül is érthető és élvezhető. Amely azt adja, amit a fizető néző eleve feltételez és elvár a pénzéért. A hazai baj abból származik, hogy egy maffia telepedett rá valamikor a jobb napokat látott magyar filmgyártásra és ezek máig hatóan tematizálnak és minősítenek. Ez a maffia elérte, hogy előjogot szerzett. Nehéz lesz ezt a polipot legyűrni, pedig le kell, mert amíg ezeknek szava van, addig magyar filmgyártás nem lesz. Nem csodálom, hogy Vajnát ezek támadják, hiszen a létüket, a felfújt hólyag létüket érzik veszélyben és ez jól is van így! Vajnát nem véletlenül bízták meg; ő lehet egy biztosíték arra, hogy a hazai filmipar újra magára találhat és legalább a régi sikereit hozza újra.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!