Lenyelik-e Matolcsyt a befektetők?

2013. február 07. 09:40

Ha nem lennének súlyos következményei, akár viccesnek is nevezhetnénk azt a játékot, amelyet a kormány űzött az elmúlt években a befektetőkkel.

2013. február 07. 09:40
Gaál Csaba
Komment.hu

Ha nem lennének súlyos következményei, akár viccesnek is nevezhetnénk azt a játékot, amelyet a kormány űzött az elmúlt években a befektetőkkel, legyen szó akár spekulánsokról, akár a bankokról, akár más multikról. Ennek lényege, hogy az Orbán-kabinet soha nem tudott akkorát rúgni ezekbe a szereplőkbe, hogy azok utóbb ne bocsássanak meg neki, ne higgyék el újabb ígéreteit, és ne honorálják a legkisebb pozitívnak tűnő gesztusát is lelkesedéssel.

Innen nézve Orbán Viktor stratégiája bejött. A miniszterelnök úgy gondolta, hogy ha a korábban szerinte túl sok profitot felhalmozó befektetőkkel szemben keményen és kellő elszántsággal lép fel, akkor azok igazodni fognak az új helyzethez. Nagyjából így is lett. Hiába varrt a bankok nyakába százmilliárdos terheket, hiába szegte meg az ígéreteit velük szemben, a pénzintézetek újból és újból a tárgyalóasztalhoz ültek. Hiába vetett ki ötletszerűen újabb adókat a gazdaság egyes szereplőire, a néhány kiválasztott multi örömmel került be azok szűk körébe, akikkel a kormány stratégiai együttműködést kötött. És hiába vette hülyére a befektetőket a kabinet az IMF-megállapodás lebegtetésével, azok - úgy tűnik - ezt sem vették zokon.

A legújabb csodavárás a Magyar Nemzeti Bank leendő elnöke és annak várható politikája kapcsán alakult ki. A befektetők el akarják hinni, hogy nem lesz itt baj. Talán mégsem a mumusként emlegetett Matolcsy György váltja majd Simor Andrást, ha pedig mégis, hát majd nem lesz olyan unortodox. Hiszen megígérte a Wall Street Journalnek. És nyilván abban is tudnak majd pozitív dolgot felfedezni, hogy ha már egyszer így alakul, legalább a kiszámíthatóbbnak tartott Varga Mihály veheti át a stafétát Matolcsytól, ahogy arra Lázár János Reutersnek adott nyilatkozatából következtetni lehetett.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
KannibálTatárÚr
2013. február 07. 14:06
T. Gál Csaba! Vagy a befektetők ilyen hülyék, akik minden csalásnak bedőlnek, vagy Ön, aki ilyen hülyéknek nézi őket.
Selamat
2013. február 07. 13:12
Drága Balliberális eftársak és eftársnők! Szembe kellene már néznetek azzal a ténnyel -amit itt is naponta sokan dugunk az orrotok alá-, hogy aki sumákol, annak nem hisznek. Aki meg, még ha hibádzik is, de keményen a többségért dolgozik, annak pedig hisznek. Az élet már csak ilyen "bonyolult". Az meg, hogy állandóan bőgtök mint fürdősqva rokonaitok, és nem értitek az alapvető érzelmeket sem, nos, ezek mutatják a legjobban, hogy mennyire gőzötök sincs a normális gondlkodásról. És mennyire nem érzitek, hogy ha szét is kalapáljátok időről időre, de attól még az igazság rulez. Hülye szoclibsi banda. Értetelenkedjetek meg sajnáljátok csak magatokat továbbra is. Nekem, meg hasonlóan gondolkodóknak már más dolgunk nincs, csak kikérjük a következő korsó sört, miközben jól elszórakozunk az emberi primitivségeteken.
Soma
2013. február 07. 12:22
Csak egyszer bemutatná már valaki a befektetői kört és azoknak a politikusoknak a jövedelem-növekedését, miután letelepítették őket! Ez lenne a valódi csoda! Ilyen pamfleteket egy általános iskolás is tudna írni, honort sem kérne érte.
Fecskefészek
2013. február 07. 12:16
Ettől a Gaál Csabától még egy értelmes írást nem olvastam. A csúsztatásai meg különösen zavaróak. Aki nem elég intelligens és felkészült, az rögtön lebukik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!