Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

IMF hitel versus jegybanki finanszírozás: van-e különbség? (II.)

2013. február 21. 13:52

A válságból történő kilábalást ma leginkább politikai és intellektuális okok hátráltatják.

2013. február 21. 13:52
Dedák István
Pénzügyi Szemle Online

„Az alacsony kamatlábak világában a válságból való kilábalás kulcsa a fiskális politika kezében van. Egy átmenetileg aktív - horribile dictu az EU összességében differenciáltan ugyan, de expanzív - fiskális politika segíthetne a gazdaság motorjainak felpörgetésében egészen addig, amíg a magánszektor át nem veszi újra a motorok járatásának szerepét. Az általános költségvetési szigort, s az államadósságok erőteljes lefaragását prioritássá kitűző gazdaságpolitikának csak ezután szabadna jönnie.

2010-ben az EU gazdaságpolitikáját irányítók és a nemzetközi pénzügyi szervezetek képviselői azonban úgy vélték, hogy a sorrendiségnek - Keynes Általános Elméletének legfontosabb üzeneteit, valamint az 1929-33-as Nagy Válság történelmi tapasztalatait sutba dobva - fordítottnak kell lennie. Előbb a fiskális szigor, az államadósságok lefaragása, a pénzügyi befektetők bizalmának visszaszerzése a fontos, aztán az emelkedő foglalkoztatottság és a gazdasági növekedés pedig majd jön magától.

A válság kitörését követő ötödik évben azonban már tudjuk, hogy ez a politika szinte minden fronton csak kudarcot mutat: a munkanélküliségi ráták továbbra is történelmi csúcs közelében vannak, a gazdaságok határozott élénkülésének a kontúrjai sem látszanak, a költségvetési kiigazítások hatalmas erővel húzzák vissza a gazdaságokat, s a GDP-hez viszonyított adósságok lefaragásában finoman fogalmazva sincs átütő eredmény.

A válságból történő kilábalást ma leginkább politikai és intellektuális okok hátráltatják. S bár a kudarcokból történő tanulás a gazdaságpolitikai vitákban jelen van, azonban a folyamat iszonyatosan lassú. Jóval lassúbb annál, mint amit a válsággal együtt járó szenvedés indokolttá tenne.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
karaulu
2013. február 21. 17:17
Az előbb rosszul jelent meg e link, helyesen: http://rrr100.wikispaces.com/
karaulu
2013. február 21. 16:57
A magánbankok pénzteremtési rendszere (új pénz = adósság) miatt az állam és az egyének eladósodása törvényszerű, legfeljebb az változhat, hogy az egyén vagy az állam adósodik el jobban, ami pedig az adópolitikák függvénye. Ezellen csak a pénz újraértelmezésével lehet felvenni a harcot. Nagyon jól lehet erről tájékozódni az alábbi honlapon: http://rrr100.wikispaces.com/ "A pénz túlnyomó részét a magánbankok teremtik (nem az állam): a banki tartalékráta alkalmazása szerint "kölcsön"-adhatnak addig nem létező pénzt. Ez a NAGY bűvésztrükk, mely az állami eladósodáson, adókon és árakon keresztül az Ön életét is messzemenően befolyásolja. Ilyen feltételekkel az összes vagyon átáramlása (koncentrálódása) elkerülhetetlen, akármennyit termelünk is. A jelenlegi irány katasztrofális. A megoldás lehetséges, de csak teljesen más módszerrel, mint azt a legtöbben feltételezik. Ismerje meg a mechanizmust, a tartalékráta lényegét. http://rrr100.wikispaces.com/"
Akitlosz
2013. február 21. 15:16
Keynes egy kozgazdasági terrorista, a cikkíró pedig a bűntársa. Természetesen nem szabad semmiből teremtett fedezetlen pénz gazdaságba öntésével mesterségesen felőpergetni a gazdaságot. Ez rövid távon hozhat némi eredményt, de hosszú távon sokkal többe kerül a leves, mint a hús. Csak elodázza a mai kisebb válságot egy jövőbeli, de nagyobb válságért cserében. Azaz feléli a jövőt. Ráadásul még ha csupán válságok idején nyúlnának ehhez az eszközhöz. De nem. Prosperitás, szárnyaló gazdaság esetén is csak hitelből kéepsek megélni az államok, s véletlenül sem tartalékolnak olyankor sem rosszabb időkre. Ha már prosperitás idején is szórják a pénzt az államok hitelből és válság idején még ezt a pénzszórást szorozzák hárommal, akkor abból semmi jó nem fog kisülni. Biztos út a szakadákba. Azt senki sem hiheti komolyan, hogy az ilyen mesterséges gazdaságélénkítésre fordított horribilis összegeket valamikor is előteremtik. Azok csak a semmiből gyártott fedezetlen lufipénzek. Keynes teóriája ugyanis egyáltalán nem számol a hosszú távú következményekkel. Javasolja megoldásként, hogy az állam szórja a pénzt, akkor is, ha nincsen neki, a hoszzú távú következményekkel pedig egyáltalán ne foglalkozzon, mert a mottó az, hogy hosszú távon úgyis mindannyian halottak vagyunk. Ez közveszélyes gazdasági terrorizmus, nem pedig megoldás a gazdasági problémákra.
OberEnnsinnen
2013. február 21. 14:14
Túlságosan sokismeretlenes ez az egyenlet. Az sem biztos, hogy egyenlet, a hagyományos fogalmak szerint. Egy biztos: indokolatlanul tékozolni erőforrásokat (szoc-libek) ebben a felállásban maga a biztos égés. Ami utána jön: fogcsikorgatva fizetés. Minél többet, annál többet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!