Új morálunk van

2013. január 27. 08:32

Besurrant az ideák Ecseri piacáról a szociáldarwinizmus, a rasszizmus tejtestvére?

2013. január 27. 08:32
Vajda Péter
Népszava

„Tartalmilag azonban ugyanez benne volt, hiszen, mint kifejti, a magyar társadalom alsó harmada fizikailag ugyan még életben van, de már nem létezik, és gyilkosa a támadó ultraliberális globalista kollaboráns had. Következtetése pedig, hogy a kabinetnek a katasztrófa helyszínére érkező mentőcsoport szabályai szerint azokra kell összpontosítani, akik még menthetők akkor is, ha így kevesebbet tehet azokért, akik menthetetlenek. Az internetes portálokon ezt követő éles vitát részben az opus átkozódósba forduló harcos stílusa magyarázza,(»háború van«) meg persze az, hogy a HV-t nem mindennap vádolják meg azzal, hogy liberálisok cinkosa.

Ám érdekesnek tűnik, és az internetes közvélemény politikai-intellektuális állapotáról is árulkodik, hogy nagyságrenddel kevesebb izgalmat kelt az, ha a hazai tudomány és közélet egy súlyosabb képviselője reppent fel hasonló téziseket, ugyanezen a fórumon, ám de mondanivalóját mintegy intellektuálisabb levezető csevejbe burkolja. Lánczi András professzor, a Fidesz szellemi műhelyének, a Századvég Alapítványnak az elnöke és szakértők szerint ő e párt gebinbe kiadott »külső kormányának« feje. Kormánymegrendelések sokasága révén a Századvég helyzete Közgép jellegű, Lánczi befolyása Simicskáéra emlékeztet. Legutóbbi cikkében (Van-e magyar modell?) megállapítja, hogy hazánkban a szegénység nem rossz morális döntések következménye, mint a nyugatias társadalmakban, merthogy itt, minálunk a társadalmi idő megállt a rendszerváltás környékén, kialakult helyzetünk »hatalmas erők gonoszságának vagy működésének törvényszerű végeredménye«. (Így emeltetik vissza a hidegháborús szlogen a Gonosz Birodalmáról a nemzeti belpolitika pástjára!)

Állításai egyébként, beleértve a magyar helyzet másságát, igazolhatatlanok, vagy legalábbis igen nagymértékben vitathatóak. Mint az a merész kijelentése is, hogy a baloldali szerint a politika »egyetlen feladata újraosztás révén ellensúlyozni a modern gazdaság pusztító hatásait«. Különösen igazságtalan ez a magyar baloldal vonatkozásában, amelyről mintha csak gúnyrajzot próbálna adni. (A szocialisták alternatív költségvetési tervezete a józan észhez való visszatérés jegyében született, a holnapi stabilabb és a kiszámítható kormányzás racionális prioritásait tükrözi, nem a fegyveres szervek feltétlen primátusát: a büdzsé szilárdságát, az igazságosságot; azt, hogy a nehéz helyzetűeket ne terheljék tovább, s ne csak szavakban valósítsák meg a foglalkozásbővítést.) Mindenesetre az ellenzék fő erejének lejáratását célzó Lánczi cikk fő következtetése: »az új morál lényege, hogy az állam új szerződést kínál polgárainak. Legfontosabb pontja szerint igazságos az, hogy az ember azt kapja meg, amit megérdemel, s csak kivételes esetben az, hogy mi a méltányos.« Ez lényegét tekintve az a konklúzió, amire az e cikk elején említett előző szerző is (még Csurka oldalán MIÉP gyűlési szónok...) jutott.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
OberEnnsinnen
2013. január 27. 15:49
"Legfontosabb pontja szerint igazságos az, hogy az ember azt kapja meg, amit megérdemel, s csak kivételes esetben az, hogy mi a méltányos.« Azt megtanultuk tőletek, Vajda, hogy ti akkor tudtok komfortosan lopni, amikor az emberek gondolkodását felaprítjátok: azaz az ember NEM azt kapja, amit megérdemel, hanem ami MÉLTÁNYOS. S hogy mi méltányos azt a hozzád hasonszőrűek - a lopók - dönthetik el. Így mindvégig megmarad a düh, irígység, gyűlölet, 1919-től Kun Bélától, 2013 Ron Werberig.
Talibán
2013. január 27. 12:55
Ez a Vajda Péter nevű féreg közel hat évtizede bűzlik a bolsevik újságírásban. Ávósként kezdte, volt III/III-as, dolgozott a rádiónál, később nagyon sokáig a Népszabadságnál. Paul (Patkány) Lendvai cimborája - egy időben még az öreg szarházi is lefikázta -, orbitális geci. Nem véletlen, hogy most a rákosista Népszavánál kavar. (Mindjárt hányok, bocs.)
wartog
2013. január 27. 12:23
Milyen kedves egy nepcsoport. Annak idejen egy Marx nevü rabbigyerek megunta, hogy az ervenyesüleshez keresztennye kellene välni, erre kitalältäk, hogy legyen egyenlösdi es vegyük el a gazdagoktol(tehetsegesebbektöl) ami az övek. Legyen minden ember egyenlö, akiket termeszetesen majd a rabbigyerek es a hitsorsosok iränyitanak, hisze azok ehhez nem elegge rätermettek. Szoval a mese ez volt es ez ma is. A sok barom, meg beveszi!Nem kellünk mi nektek csak birka tömegnek, nem igaz?
puszika
2013. január 27. 11:09
Vajda! A Tiétek volt ám a morál/Zushlag,Hagyó meg a többiek/!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!