Szervezetten lehet csalni

2013. január 30. 07:44

Még nincs meg a végleges választási eljárási törvény, de az ismertté vált részletek egyértelműen lehetővé teszik, hogy csalások ezreit, tízezreit kövessék el. Interjú.

2013. január 30. 07:44
Szentpéteri Nagy Richard
NOL

„Magyarországon azonban a következő választások ebből a szempontból is különlegesek lesznek. Itt még az a szavazat sem lesz biztos, amit már bedobtak az urnába. A rendszer vészesen nyitva hagyja a tömeges, szervezett csalások lehetőségét. Ez is része a játéknak. Még nincs meg a végleges választási eljárási törvény, de az ismertté vált részletek egyértelműen lehetővé teszik, hogy csalások ezreit, tízezreit kövessék el.

- Mondana példát?

- A szavazólap például csak akkor lesz érvényes, ha a jobb felső sarkában van a hitelesítő pecsét. Amit bizonyára csak kevés választópolgár fog figyelni. Ugyanígy lehetőséget ad a csalásra az ellenőrzés gyengítése, s hogy a nemzetközi megfigyelők nem mehetnek be a szavazóhelyiségekbe, s csak a választási bizottság vezetőjével beszélhetnek. Hogy a szavazókörökbe csak azok a pártok küldhetnek bizottsági tagokat, akik a korábbi egy helyett immár két ilyen embert tudnak delegálni. Hogy a szavazatszámlálás infrastruktúrája egyetlen központból irányított. Hogy az eredmények megállapítása immáron nem független testületek feladata lesz. És még sorolhatnánk a tucatjával megbúvó aggályos elemeket. S akkor még nem beszéltünk a határon túli magyarok szavazatairól, amelyekről azt sem tudjuk, hogy hányan és hol adják majd le őket. Amikor két hét múlva újranyílik a vita ezekről a kérdésekről, néhány elem bizonyára kikerül az eljárási törvényből, de néhány érvényben marad, esetleg újabbakkal bővül. A választások tisztaságánál azonban nem lényegtelenebb a választások komolysága. A választási törvény alig korlátozza az elindulást, elég lesz pár száz aláírás a jelöltséghez, ráadásul a választók korlátlan számú személyt ajánlhatnak, egy választó többet is. Így végtelen számú név lehet a szavazólapon, ami röhejessé és komolytalanná teszi a választást. Márpedig ez a választás – tekintve, hogy a független intézmények autonómiája minden fronton megszűnt, és más választással a négy év során a Fidesznek nem kellett foglalkoznia – szinte kozmikus jelentőségűvé növekszik a kormány hívei és ellenfelei szemében egyaránt, mert más lehetőség nincs kifejezni a választói akaratot, csak azon az egy napon, egyetlen fordulóban.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 77 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Wazze
2013. január 30. 13:08
Ez így megy 22 éve. Jó reggelt!
belga
2013. január 30. 12:43
Akinek ez az új választási rendszer tetszik az azért egy pillanatig elgondolkodhatna azon, hogy mit szólt volna ahhoz, ha a bal-lib oldal vezet be egy hasonlót. Nekem például ez sem tetszik, de az sem tetszett volna ha a mostani ellenzék alkot egy hasonlót. Ez nem jelenti azt, hogy az ahogy volt az 100%-osan (tisztán) működött. De ez az új egyértelműen torzítóbb hatású lett, mint a régi. Meglehet, hogy ha szívem Orbánért dobogna, akkor tetszene ez az új. De ebben az esetben tudnám, hogy azért, mert nagyobb eselyt ad arra, hogy az enyémek győzzenek. És semmiképp nem hablatyolnék ennek az ellenkezőjéről.
DFK
2013. január 30. 12:13
Egy normális érv, tény nem hangzik el, hol van itt a csalás lehetősége.
puszika
2013. január 30. 11:34
Miért nem veszed ki a kezed a biliből kisfiam!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!