Rendkívüli!

Békemenet after: közönségtalálkozó Bayer Zsolttal, Mráz Ágoston Sámuellel és Horváth Józseffel szombaton 18 órától

Unortodoxnak lenni muszáj...

2013. január 01. 15:04

A hazai gazdasági, társadalmi, politikai közgondolkodás kereteit ma egyértelműen Orbán és Matolcsy unortodoxiái jelölik ki.

2013. január 01. 15:04
Krémer Balázs
Szuverén

„A hazai gazdasági, társadalmi, politikai közgondolkodás kereteit ma egyértelműen Orbán és Matolcsy unortodoxiái jelölik ki, ezek a mindenre kiterjedő unortodoxiák tematizálják a közbeszédet. A politikai kritikák általában elvetik, hülyeségnek ítélik meg ezeket az unortodoxiákat, és minden felbukkanásuk ellen megpróbálnak küzdeni – leginkább azzal, hogy elvetendőnek, aljasnak és ostobának igyekeznek beállítani azokat. Mindez igen gyakran jogos és helyes. Érdemes és kell is küzdeni a történelemhamisítás unortodoxiája ellen, az ellen az orwelli »újbeszéd-unortodoxia ellen«, amelyben »nyugdíjvédelemnek« titulálják a nyugdíjalapok lenyúlását; amelyben »adócsökkentésnek« hívják az adóemelést; amelyben arról szól a szöveg, hogy bár nőnek az elvonások, de azok nem az embereket terhelik (hanem nyilván a hangyákat, akik szorgalmasak is, meg jó sokan is bírnak lenni…).

Ugyancsak elvetendők és megvetendők azok az unortodoxiák, amelyek az európai modernitás és civilizáció olyan »ortodox« értékeit negligálják, mint a szabadságok és szabadságjogok, az alkotmányos, jogállami, demokratikus berendezkedés vagy ennek olyan fundamentumai, mint a hatalmi ágak megosztása és a kisebbségi jogok és részvételek védelme. Ezen unortodoxiákkal szemben nem lehet másnak lenni, csak »ortodoxnak« maradni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
plazaboy
2013. január 02. 00:29
Nem tisztem védeni a szerzőt, de szövegértési nehézséggel küzködőknek, akikből van itt jó pár, üzenném: a szerző többször leírja, hogy nincs visszatérés a régi rendszerhez, mert a válság bebizonyította, hogy nem működik. Szóval nem kell itt Bajnaizni, Gyurcsányozni, meg hasonlók. Az, hogy Matolcsy nem követi a szocialisták gazdaságpolitikáját, még nem lesz automatice helyes út. Matolcsyékat semmilyen eredmény nem igazolja.
Fakutya tizedes
2013. január 02. 00:08
De krémerbalázsnak lenni nem muszáj.
antioxi
2013. január 01. 19:04
Krémer, a cikk irója hülyeséget hülyeségre halmoz. Mit jelent ma Mo-n az unorthodox gazdaságpolitika? Elmondom, Krémer figyelj: A multi telekom cégek-, a multi bankok-, a multi energiaszolgáltatók stb. stb. a korábbi szervilis szoc-lib országvezetéstől eltérő nagyobb megadóztatása a széles tömegek ("a nép") terheinek növelése helyett. Továbbá: az elsősorban a képzetlen cigány populációnak munka lehetőségek kinálása az elvtelen segélyek helyett. Következtetések: - Akkor hát helyes az un unorthodox gazd. pol. Csak egy válasz lehet: Igen. - Melyik kormányzat baloldalibb? A korábbi "bal-kormányos" akik az országot kiárusitották rövid távú haszon reményében, v. jelenlegi "jobb-kormányos". Ezt válaszold meg te, Krémer.
1istvan
2013. január 01. 17:37
mi az a nyugdíjalapok lenyúlása?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!