Balog Zoltán még mindig nem érti

2013. január 12. 10:15

Amellett, hogy Balog Zoltán továbbra is semmibe veszi a hallgatók követeléseit, még szembe is köpi az átalakítások áldozatait.

2013. január 12. 10:15
Hallgatói Hálózat
Facebook
„A Hallgatói Hálózat elutasítja Balog Zoltán mai, a HÖOK-kal és pár kiválasztott gazdasági szereplővel tartott beszélgetése utáni nyilatkozatát. Egy teljes generáció jövője forog kockán, a miniszternek viszont csak kommunikációs trükkökre futja. Nem időhúzásra, az érintetteket megosztó újabb kerekasztalokra van szükség, hanem a diákok egyértelmű követeléseinek teljesítésére. Egy nemzedék jövője forog kockán, mi pedig nem hagyjuk cserben őket.
 
Balog Zoltán mai sajtótájékoztatóján megint elsütötte a híres »nemkeretszám« – »nemtandíj« szóviccet, majd a tandíjassá tett legnépszerűbb szakok felvételi feltételeinek újragondolásával dobott újabb gumicsontot a fiatalok elé. A Hallgatói Hálózat elfogadhatatlannak tartja, hogy hetek óta csak az időt húzza a kormány, miközben a diákok világos üzenetet küldtek: amíg a felsőoktatás átfogó, minden érintett bevonásával történő reformja el nem kezdődik, legalább a 2011-es keretszámoknak megfelelő számú hallgató tanulhasson állami ösztöndíjjal - a hozzá tartozó anyagi forrásokkal egyetemben.
 
Nem szúrhatják ki a szemünket a röghöz kötés feltételeinek esetleges megváltoztatásával sem, mi a hallgatói szerződések teljes eltörlését követeljük. Az egyedül Európa utolsó diktatúrájában, Fehéroroszországban létező szerződés vasfüggönyt húz a fiatalok köré, akiket inkább versenyképes munkahelyekkel kéne itthon tartani. A röghöz kötés egyetlen eredménye, hogy nem itthon maradnak a fiatalok, hanem már egyetemi tanulmányaikat is külföldön kezdik meg.
 
Amellett, hogy Balog Zoltán továbbra is semmibe veszi a hallgatók követeléseit, még szembe is köpi az átalakítások áldozatait. Nincs szükség a maihoz hasonló, az érintettek helyett a minisztérium által válogatott szereplők meghívásával zajló megosztó egyeztetésekre. A decemberben alakult Országos Felsőoktatási Egyeztető Fórum (melynek tagjai: Magyar Rektori Konferencia, HÖOK, Hallgatói Hálózat, Pedagógusok Szakszervezete, Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete, Oktatói Hálózat) az összes érintettet képviselő egyetlen legitim tömörülés, mellyel a miniszternek a felsőoktatás átalakításáról tárgyalnia kell. Nem fogadjuk el, hogy az országos tiltakozás érintettjeinek hátat fordítva, kiválasztott képviselőket és gazdasági szereplőket biodíszletként használva szórakozzanak velünk. A Hallgatói Hálózat hétfői, ELTE-n tartott fórumán a HÖOK megjelent vezetői is az OFEF-fel való tárgyalások legitimitása mellett tettek hitet.
 
Győrtől Debrecenig, Budapesttől Pécsig megmozdultak a diákok, az ő nevükben üzenjük: nem engedünk a kormánynak adott február 11-i határidejű ultimátumból! Addig is csak minden érintett bevonásával zajló tárgyalásokat fogadunk el!”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 86 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Peonza1
2013. január 13. 20:53
A HH is csak hőbörögni tud meg lázítani,inkább tanulni kellene,nem pofázni!!
Forsz
2013. január 13. 10:02
A problémát ott látom, hogy a kormányzat nem meri a valóságot a közvélemény elé tárni. Voltak szőrmentén bedobott érvek, de fekete-fehéren senki sem merte kimondani, hogy miről is van szó. Szerintem, a következőkről: - teljesen egyértelmű, hogy arra a pazarló és indokolatlan, sőt egyre silányodó liberalizált felsőoktatásra nincs az országnak szüksége, amely az utóbbi 10-15 évben létrejött; - a támogatási költségek csökkentése fentiek miatt indokolt, de ki kell merni mondani; - a hibrid rendszert le kell építeni: ugyanis, amíg a szocialista rendszerben az oktatás viszonylag ingyenes volt, addig az felülről szabályozott is volt, így nem futott el a támogatásra fordított összeg; nevetséges most azzal hozakodni elő, hogy lefaragnak a támogatásból, hiszen ez természetes; - ami pedig az új generációs értelmiség kiképzését illeti, amint a szabad munkaerő vándorlás evidenciává vált, attól kezdve az ingyenes felsőoktatást nem egy küszködő gazdaság, de még egy gazdag ország sem vállalhatja; - a szerződéskötés nagyon is indokolt és földhöz verhetik a seggüket a fiatalok örömükben, hogy ebbe az állam egyáltalán belemegy és ezáltal lehetővé teszi a viszonylagos ingyenes képzést; Fentiek értelmében (Gyurcsánnyal szólva) nincs ingyen leves, de nagyon fontos lenne a tiszta beszéd, hogy értse mindenki, miről van szó.
garat
2013. január 13. 09:14
Nem olyan bonyolult: adatokat, tényeket, s nem kell védekezni. jahogynincs? :D ez van.
Fakutya tizedes
2013. január 13. 00:31
Mi van, betiltották a dizsit?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!