Az ország jó irányba halad

2013. január 03. 11:08

A 2013-as évnek az ország egészére és 2014-es választásokra is kiható legfontosabb kérdése az lesz, hogy sikerül-e a recessziót megállítani, és valamilyen gazdasági növekedést elérni. Interjú.

2013. január 03. 11:08
Gulyás Gergely
Gulyás Gergely
NOL

A 10 480 nem azt szimbolizálta, hogy a kormány ad hoc módon a Fidesz által kezdeményezett 2008-as szociális népszavazással abszolút szembemenve homályos filozófiai és fiskális szempontból hozott egy döntést a tandíjról?

Nem, egyáltalán nem. A döntés mögött álló filozófia egyértelmű volt, és az új döntés fényében is érvényesül: a cél, hogy az egyetemre, illetve főiskolára felvett hallgatók a mostaninál lényegesen nagyobb arányban szerezzenek diplomát. Ma a lemorzsolódás az egymástól jelentősen eltérő becslések szerint 30-50 százalék között van. Ez hihetetlenül magas. A másik alapelv – amiből szerintem semmilyen formában nem szabad engedni – pedig az, hogy aki Magyarországon ingyenesen tanul, attól minimálisan elvárható, hogy a tanulmányi időszakának dupláját a következő húsz évben Magyarországon dolgozza le. Ezen szempontok érvényesítése mellett mindenki így is ingyenesen tanulhat, aki a feltételeknek megfelel. Félreértés ne essék, a 10 480-as keretszámnál sem kellett volna az adott pillanatban fizetni.

Akkor mégis miért volt országos tiltakozási hullám?

A hallgatók jogos félelme volt, hogy a jelenlegi kormány nem tudja garantálni, hogy 6-8 év múlva még mindig hatályosak lesznek azok a szabályok, amelyek lehetővé tették volna, hogy a munkáltató a képzés felhalmozott költségeit – az állami szférában automatikusan, a magánszférában az adókedvezménnyel élve – egy összegben kifizesse. Azonban általánosságban is látni érdemes, hogy az elmúlt két és fél év igen nehéz időszak volt, hiszen egy csőd szélére kormányzott országot kellett az államháztartás szintjén konszolidálni és ezzel egyidejűleg a társadalmi elégedetlenséget kezelni. A nemzeti ünnepeken tartott néhány tízezres ellenzéki rendezvényektől eltekintve ágazati tiltakozásokra alig került sor. Szerintem a decemberi diáktüntetések sem voltak a résztvevők számát tekintve különösebben nagyok, de ahhoz a társadalmi nyugalomhoz képest, amely a megelőző két és fél évet jellemezte, az utcára vonuló néhány ezer hallgatónak és diáknak kétségkívül hírértéke volt.

Nem érzékelik országosan a Fidesz- és kormányellenes közhangulatot?

Azt gondolom, hogy az elmúlt két és fél évet tekintve, ha azokra az öröklött gazdasági és pénzügyi nehézségekre gondolok, amelyekkel szembe kellett nézni, a költségvetési konszolidáció kifejezetten szerény tiltakozáshullámot váltott ki. Nem gondolom, hogy ennek a 2014-es választásra érezhető hatása lenne. A türelemért köszönettel tartozunk a magyar társadalom egészének.

Ez egy jó kormányzás Ön szerint?

Összességében egyértelműen jó kormányzás. Az ország jó irányba halad. Tartósan 3 százalék alatti költségvetési hiány, csökkenő államadósság, pozitív külkereskedelmi mérleg, jövőre jelentős rezsi- és inflációcsökkentés. A gazdaság legfőbb mutatói közül egyedül a növekedési adatok azok, amelyeken javítani kell. Természetesen egyetlen kormány sem hibátlan, mindig lehet jogos kritikákat is megfogalmazni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
laci0011
2013. január 03. 15:46
Az irány jó,pár eszement szált ki eddig a szakadék széléről elrugaszkodás előtt.Kár hogy azok voltak az okosabbak...
OrangeOrder
2013. január 03. 15:29
Ámen és hajrá.
balbako_
2013. január 03. 15:21
"Összességében egyértelműen jó kormányzás. Az ország jó irányba halad. Tartósan 3 százalék alatti költségvetési hiány, csökkenő államadósság, pozitív külkereskedelmi mérleg, jövőre jelentős rezsi- és inflációcsökkentés. A gazdaság legfőbb mutatói közül egyedül a növekedési adatok azok, amelyeken javítani kell. Természetesen egyetlen kormány sem hibátlan, mindig lehet jogos kritikákat is megfogalmazni.” Ez a lényeg.
csadtoselemér
2013. január 03. 15:08
Ja, ezt már írta valaki. Nem baj az igazságot többször le kell írni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!