A Balaton aranykora

2013. január 21. 09:28

Kádár és Castro fotója kimaradt a könyvből, mert a szerző nem a magyar tenger elzárt, hanem nagyon is nyitott világát akarta visszaidézni.

2013. január 21. 09:28
Fónai Imre
Sonline

„Persze, a hajdani aligai pártüdülő is része a múltnak: a most megjelent Nagy Balaton-könyv által taglalt korszakot megelőző időszakban, 1951-ben vették el a község partszakaszát, mert Rákosi Mátyás úgy látta, a fővároshoz legközelebb eső parti terület megfelelő hely lesz a pártvezetés pihenéséhez. Híres fotó a hatvanas évekből, amint Kádár János feje köré csavart kendővel védekezik a napsütés ellen, s úgy horgászik a belügyesek által kifejezetten neki épített, kövekből összehordott kis félszigeten. Vagy amikor a kubai forradalmárral, Fidel Castróval hajózik: Kádár öltönyben, kalapban áll a fedélzeten, Castro katonaruhában, a háttérben pedig egy fegyveres kísérőhajó szeli a hullámokat.

»Az 1960-as évektől a rendszerváltásig terjedő három évtized meghatározó jelentőségű időszak volt a Balaton életében« – így kezdődik a nagy Nagy Balaton-könyv. – Bár a képek a közelmúltat mutatják, mindabból, ami ezeken az oldalakon látható, évről évre egyre kevesebb marad meg a valóságban, hiszen a tó környéke folyamatosan változik, átalakul – mondja a szerző, Szabó Tamás Kecskeméten élő újságíró-szerkesztő. – Fontosnak és érdekesnek találtam a szemünk előtt zajló változásokat rögzíteni: a képeket összehasonlítottam a mostani valósággal, megkísérelve végiggondolni a változások igazi irányát, mélyebb lényegét.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!