„Az ünnep előtti héten még azt hittem, hogy késésben leszünk az aszúszemek feldolgozásával. Aztán meggondoltam magam. Szabolcsnak ugyan villámgyorsan át kellett szerveznie a napot, de megoldotta. Karácsony előtti napon, vasárnap estére sikerült kipréselni. Tudják, olyanra hogy a középorsós prés már táncolt, ha megpróbáltam húzni még rajta. A 350 kilogramm aszúszemről leengedtünk majd 30 liter esszenciát.
Tudja a fene, hogy miért döntöttem úgy hogy a fenti mennyiséghez mi 200 liter, erjedésben lévőt teszünk. De nem ám olyan kis hígat, hanem tartalmasat. 18,2 várható alkohollal, tehát a normál erjedés után is édes lenne. Summa, summárum: Estéig a megáztatott szemekből kipréseltünk 335 liter aszúbort. Ilyenkor még nagyon friss, de már magában hordozza a későbbi illatokat, ízeket, zamatokat.”