Messze vagyunk még 2006-tól

2012. december 20. 13:29

Garázda, autókat borogató huligánok helyett békés diáktüntetők, megvadult, embereket véresre verő kopók helyett visszafogott, kulturált rendőrök állnak szemben egymással.

2012. december 20. 13:29
TASZ
A TASZ jelenti

Bár a tegnapi események kapcsán sokan máris rendőrállamot és 2006-ot vizionálnak, fontos megjegyezni, hogy a rendőrség az idei diáktüntetések kapcsán egészen tegnapig mintaszerűen járt el és példás önuralmat gyakorolt. Annak ellenére sem nyúlt aránytalan eszközökhöz, hogy a jogszerűen bejelentett tüntetések többször is átmentek be nem jelentett spontán vonulásokba, amelyek gyakran hosszabb-rövidebb időre megbénították a belváros közlekedését. A rendőrséget ezért elismerés illeti – akárcsak a hallgatókat, akik a teljesen jogos indulataikat mindvégig békésen, az erőszakos, garázda cselekményektől mentesen vezették le. (...)

Tegnap a tüntetők a Margit hídról átvonultak a Lánchídra, ahol rögtönzött diákgyűlést tartottak, ezzel huzamosabb időre lezárva a közlekedést a hídon. Ez a tüntetés talán már nem fér bele a gyülekezés szabadságába, de a rendőrség itt jogszerűtelen és rossz taktikai döntést hozott: ahelyett, hogy a törvényben előírtak szerint felszólították volna a tömeget a híd elhagyására, kijelölve ehhez az útvonalat is, felszólítás nélkül előállították azokat a szervezőnek tartott diákokat, akik megafonnal rendelkeztek. A beszámolók szerint a rendőrök csak igazoltatás céljából hívták félre a tüntetőket, akiket utána betuszkoltak a rendőrautóba és előállítottak. Ezzel valószínűleg az volt a rendőrség célja, hogy megakadályozza a tüntetés békétlenné válását, azonban a feszült helyzetben inkább olajat öntött a tűzre. Ez nem csak jogszerűtlen, de taktikailag is hibás intézkedésnek bizonyult. Jogszerűtlen, mert semmi nem utalt arra, hogy békétlenné válna a demonstráció, és ahelyett intézkedtek, hogy előzetesen felszólították volna a tüntetőket a híd elhagyására. Taktikai hiba pedig azért, mert a tüntetők nemhogy szétoszlottak volna, hanem együtt maradtak, a rendőrőrs elé vonultak, ami további órákon keresztül rendőri készenlétet igényelt.

A következő hetekben, hónapokban óriási nyomás fog nehezedni mind a rendőrségre, mind a tiltakozó diákokat megmozgató szervezetekre, és nagyon fontos, hogy mindkettejük számára tisztázottak legyenek a szerepek és a jogok. A diákoknak meg kell érteniük, hogy hiába kiabálják azt, hogy »magyar rendőr velünk van«, a rendőrségnek szimpátiától függetlenül nem feladata, hogy állást foglaljon politikai kérdésekben, viszont feladata a törvényes rend fenntartása – és ez így van jól! Azt is meg kell érteniük, hogy a spontán tüntetéseket is csupán bizonyos keretek közé szorítva lehet szervezni. A rendőrségnek pedig tartózkodnia kell a taktikusnak vélt, de jogszerűtlen intézkedésektől, és továbbra is gyakorolniuk kell azt a példás önuralmat, amit egészen tegnapig tanúsítottak.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 90 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
devlaci2
2012. december 20. 20:54
A Fidesz úgy tudott engedni a diákoknak, hogy közben nem engedett, sőt! http://tabloidschmuck.tumblr.com/post/38400340997/megkaptak-most-mit-verik-magukat
Fakutya tizedes
2012. december 20. 19:13
Ez a fasz el is árulja magát: Pócspetri majdnem visszakerült a napi politika porondjára. Úgy tudni, az MSZP ebben a községben akarta megtartani 2006-os megyei kampányzáróját. Nyilván ez is egy látványos gyurcsányi kísérlet lett volna a történelem visszahódítására. Pócspetri viszont úgy érezte, csend illik a nehéz sorsú faluba, nem hangoskodás. Nemet mondott.
Fakutya tizedes
2012. december 20. 19:10
Az ostromban megsérült 191 rendőr, közülük 21 súlyosan, a rendőrségi eszközökben több mint 70 millió forintos kár keletkezett, sok elkövető ismeretlen maradt. Pócspetri szomorú sorsa a példa arra, hogy a társadalom átalakításában hagyományosan a hamis vád és a provokáció a baloldal legfontosabb eszköze. Rákosiék rendőrgyilkos-ságot akasztottak Pócspetri nyakába 1948-ban. http://www2.magyarhirlap.hu/belfold/pocspetri_az_elo_emlek.html
várúr
2012. december 20. 18:53
Ott voltam a tévészékháznál 20-30.000 tüntetővel. Az autógyújtogatást és a széházba berontást 20-30 provokatőr csinálta. Átlátszó volt az egész, mint az üveg. A tévé mögött százával ácsorogtak az állig felfegyverzett rendőrök. A világon semmit se tettek. Végül egy géppisztolyokkal tömött autót is otthagytak (őrizetlenül!) A gyújtogatás, stb. ócska furcsányi provokáció volt. Nem jött be. Ezután került sor a gigaprovokációra okt. 23.-án: a naggyűlés épp hazainduló részvevői megtámadására. A többi duma, duma, duma.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!