Az önzés karácsonya

2012. december 27. 07:42

Egyetlen gyerek se lesz boldogabb egy olyan játékkonzoltól, amellyel egyedül fog játszani, mert apjának és anyjának nincs rá ideje vagy kedve.

2012. december 27. 07:42
Sitkei Levente
MNO

XVI. Benedek pápa másnap, az ünnep napján nem dörgött, nem háborodott fel, csak szólt, hogy ez nem helyes, itt nem az a cél, hogy mindenki százezreket költsön hülyeségekre. Egyáltalán, hogy sikerült a szent ünnepet így kiárusítanunk, nekünk, akik elméletileg keresztények vagyunk? Miként lett plazmatévé és játékkonzol a karácsony fényének fokmérője? A pápa intett, s rámutatott, Jézust minden karácsonykor s mindennap be kell fogadni. Semmire nem marad időnk, és csak saját magunkat akarjuk, a kézzel foghatót, a tapasztalható boldogságot, a személyes sikert; önmagunkkal vagyunk eltelve, nincsen helyünk mások: gyerekek, szegények, idegenek számára, mondta XVI. Benedek. Miközben Jézus üzenete teljesen más, s mi magunk is tudhatjuk, hogy egyetlen gyerek se lesz boldogabb egy olyan játékkonzoltól, amellyel egyedül fog játszani, mert apjának és anyjának nincs rá ideje vagy kedve.

Még nem tart ott Európa, hogy a kereszténységet kiüldözze a karácsonyi ünnepkörből, de igyekezet persze van rá. Hála Istennek, hogy az ultraliberális brüsszeli télfa nálunk nagyjából annyira elterjedt, mint a 24-én ajándékot hozó Télapó, s ez valószínűleg még sokáig így marad.

De a pápa üzenetének mégis sokak szemét fel kell nyitnia. Nemcsak nálunk, de tőlünk távolabb, keleten is. Szíriában már az I. században éltek keresztények, Pál apostol itt tért meg, ma pedig az orrunk előtt robbantanak fel egy országot. Üljenek le, és tárgyaljanak, szólít a pápa, ahogy ugyanezt kéri az izraeliektől és a palesztinoktól. Csakhogy a háborúzó felek célja nem a béke, hanem a győzelem, az anyagi siker, a harc pedig öngerjesztő folyamat, agyonlőtt barátomat megbosszulom, így agyonlövöm a te barátodat, ez nagyjából ilyen egyszerű.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2012. december 27. 23:33
Az én családomban mindig meleg családi ünnep volt a karácsony éjféli misével. A minap barátaimmal beszélgettünk karácsonyról. Szinte mindenre emlékeztünk, ki mit csinált, hogyan készült a nagy ünnepre, hogyan hancúroztunk, szerettük egymást. Viszont egyetlen ajándékra nem emlékeztünk. Kaptunk, örültünk is neki, de nem ez volt a lényeg.
holnaPinap
2012. december 27. 20:16
Testvér kell és sok gyerek a szomszédokban. Mi is TVjátékoztunk 86-ban, mégis jól tanultunk, sportoltunk. A mai világ annyival rosszabb h a nagy fogyasztási nihilbe nem fér bele a társas kapcsolat. A gyerekek magányosan nőnek fel az egykézés miatt, pedig nekik nem mi felnőttek vagyunk/lennénk a társaság hanem a kortársai. Régen a telepen több száz gyerek játszott a játszókon, most csak a lomik túrják a szemeteseket...
egysegelem
2012. december 27. 20:14
Szerintem ebben te is tevedsz, meg a cikkszerzo is, Pistikenek azert kell konzol, mert az interneten tobbszazezer masik Pistikevel tud jatszani, anyaval meg apaval sosem jatszana, mert azok ugyis benak, nem vagjak a szitut. A konzol nem statusszimbolum, nem viheted magaddal stb a statusszimbolum az okosmobil es a tablet pc, de nem a jatekkonzol.
balint60
2012. december 27. 20:14
1.) "Neoliberális Brüsszel" - véli jól tájékozott szerzőnk. Európa államai többségét konzervatív kormányok vezetik. Az EU-tagok többsége konzervatív. Az EB tisztségviselők és vezetők többsége konzervatív. Az EP legnagyobb és legerősebb frakciója az Európai Néppárt. 2.) "Igyekezet a kereszténység kiüldözése a karácsonyi ünnepekről Európából" - aggódik szerzőnk. Aki karácsony idején járt már erős katolikus kötődésű országban Ausztriától a déli államokon át Bajorországig, az láthatja a közterületeken is központi helyet kapó hagyományos betlehemeket, az ünnepi díszbe öltöztetett templomokba igyekvő embereket, közmédia méltó helyen, műsoridőben közvetít ünnepi istentiszteletet. Szerzőn oly távol áll a tényszerű újságírástól, mint a Fidesz az európai konzervativizmustól.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!