Verdun és a magyar egészségügy

2012. december 15. 09:09

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a máshol szükségállapot, katasztrófahelyzet esetén alkalmazott triázs-mechanizmust vezeti be a magyar egészségügy normál ügymenetébe.

2012. december 15. 09:09
Jávor Benedek
Jávor Benedek
Jávor Benedek blogja

„Az I. világháború nyugati frontján a korábban felfoghatatlan veszteségek, sebesültszámok, és az ehhez mérten szűkös kapacitású egészségügyi ellátórendszer egy sajátos, és meglehetősen embertelen, bár kétségkívül praktikus intézmény bevezetését eredményezte a francia hadsereg egészségügyi szolgálatában. Ez a triage-nak, vagy triázsnak nevezett rendszer röviden összefoglalva a következőképpen működött. A szanitécek három csoportra osztották a sebesülteket a fronton: akik vélhetőleg orvosi beavatkozás nélkül is valahogy túlélnek, akik vélhetően orvosi beavatkozás ellenére is meghalnak, és akik túlélését az orvosi beavatkozás biztosíthatja. Az elégtelen ellátórendszert a harmadik csoportra koncentrálták, az első két csoportra nem pazarolva erőforrásokat. (...)

Amikor az Emberi Erőforrások Minisztériuma azt tervezi, hogy megvonja a drágább gyógyszeres kezelést a reménytelennek ítélt állapotú rákbetegektől, akkor a máshol szükségállapot, katasztrófahelyzet esetén alkalmazott triázs-mechanizmust vezeti be a magyar egészségügy normál ügymenetébe. Az embertelen, és minthogy eközben az így megspórolt pénz sokszorosát költik aligha létfontosságú feladatokra, végtelenül cinikus javaslat nyilvánvalóan elfogadhatatlan. Az intézkedés háttérüzenetével ugyanakkor kénytelenek vagyunk egyetérteni: a magyar egészségügyben katasztrófahelyzet, szükségállapot van. Más kérdés, hogy ennek előállításában a jelenlegi kormányzat is aktívan közreműködött. És hogy ennek a megoldása nem a páciensek triázsolása.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Agricola
2012. december 15. 14:49
Gyógyíthatatlan betegek élni akarnak , és sokan közülük minden áldozatra készek a gyógyulásért. Sok sarlatán visszaél ezzel a helyzettel és anyagi haszonszerzésre használja fel gyógyulás reményével kecsegtető szereit.
Fakutya tizedes
2012. december 15. 14:35
Eladni sem tudják őket, csak az volt a fontos, hogy kidobják a beteg gyerekeket, felnőtteket. http://ingatlanmagazin.com/ingatlanpiac/cikk_1279/
PPK
2012. december 15. 14:24
A triázs-t valóban a háborúban találták ki, valóban így működik és valóban be akarják vezetni (természetesen EU pénzből), egyébként tömegbalesetek helyszínén most is működik (csak így működhet) az ellátás. Kb. ennyi az igazság, tipikus bal-libsi duma. Azt talán pedig még Benedek is helyeselné, ha az infarktusával megelőzné a sorban a mandulagyulladást. Az írás második része is igaz, csak éppen semmi köze az elsőhöz. Ma egy új, legtöbbször szerény javulást hozó "rákgyógyszer" havi költsége egymillió forint felett van. Hatásuk legtöbbször nem meggyőző. Már néhány hét (!!!) plusz élettartam esetén adhatják, ez a gyártók és forgalmazók elemi érdeke. Ha még ennyi "gyógyító" hatása sincs, akkor jönnek az életminőséggel, ami nagyon fotos, de legtöbbször a tízforintos orbáncfűvel vagy placebóval is növelhető. A hozzáférhetőséget pedig szabályozni kell, amit jól nem lehet. Nagyon kevés beteg és még kevesebb hozzátartozó tud beletörődni a gyógyíthatatlanság tényébe. Jó példa arra, hogy a politikusok nem értenek semmihez, viszont gátlástaalaanul hazudoznak.
pakura
2012. december 15. 14:13
Orbán szerint a gyógyíthatatlan betegek csupán egy rákos daganatot jelentenek a nemzet testén, amit el kell távolítani. Az így megspórolt pénzen pedig újabb stadionokat lehet majd építtetni a Közgéppel. Ki van ez találva.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!