A Dunamelléki Egyházkerület A fiúról

2012. december 14. 08:40

A film arrogáns és giccses tartalma, megbotránkoztatásra okot adó üzenete nem fejezi ki egyházunk konszenzusát a karácsony valósága és üzenete kapcsán, nem lehet az egész református egyház karácsonyi üzeneteként bemutatni

2012. december 14. 08:40
Dunamelléki Református Egyházkerület

„Főtiszteletű

MRE Zsinat Elnöksége

B u d a p e s t



Főtiszteletű Elnökség!


A Dunamelléki Református Egyházkerület esperes-gondnoki értekezlete a mai napon megtekintette és megvitatta a Magyarországi Református Egyház karácsonyi »társadalmi kampányá«-nak interneten, közelebbről a református.hu-n látható filmjét és a filmhez kapcsolódó egyéb internetes anyagokat.

Esperes-gondnoki értekezletünk a leghatározottabban kéri »A fiú« című alkotás és a hozzákapcsolódó anyagok haladéktalan eltávolítását. Indokaink a következők:

A kampányfilm nem a református egyház illetékes döntéshozó testületeinek tudtával és egyetértésével készült, és került fel egyházunk hivatalos honlapjára. Az esperes-gondnoki értekezleten többen, akik az Elnökségi Tanács ülésén részt vettek, beszámoltak arról, hogy ezt a filmet nem látták, s ehhez felhatalmazást nem adtak. Miután azonban a film arrogáns és giccses tartalma, megbotránkoztatásra okot adó üzenete nem fejezi ki egyházunk konszenzusát a karácsony valósága és üzenete kapcsán, nem lehet az egész református egyház karácsonyi üzeneteként bemutatni, és a honlapunkon szerepeltetni. Továbbá, a film és a hozzá kapcsolódó anyagok erőszakos kontextualizálása meghamisítja a bibliai üzenetet, és súlyos ellenérzéseket válthat ki egyházunk tagjaiból. Nem tudjuk méltányolni azt a szándékot, amely egy meghökkentő filmmel akarja az olvasókat és nézőket a karácsony üzenete iránti érdeklődésre felébreszteni, mert a meghökkentés már-már a blaszfémia határát súrolja, sőt némelyek szerint át is lépi. Egyedül csak az menti a tévelygés bűne alól, hogy annyira giccsesre sikeredett, mint éppen az összes olyan karácsonyi giccs, amely ellen oly annyira harcol. Mi csak azt kérdezzük, amit kétezer év óta kérdez ámulattal minden keresztyén a betlehemi jászolbölcső titka kapcsán, hogy miért lett Isten emberré? Erre a film és a hozzá kapcsolódó anyagok meg sem kísérelnek választ adni, s ezzel félrevezetik azokat, akik innen vennének tájékozódást.

Határozottan és tisztelettel kérjük tehát e kampány-anyag eltávolítását, mert semmilyen módon nem fejezi ki és nem is fejezheti ki Jézus Krisztus református anyaszentegyházának karácsonyi üzenetét, sem a Szentírás szerint, sem hitvallásaink értelmében.

Tisztelettel az esperes-gondoki értekezlet tagjai:”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
magnamater
2012. december 17. 20:49
Ez a film alighanem közelebb áll a Betlehemben történtekhez, mint a mai karácsonyi ünnepekhez.
Öreg
2012. december 17. 20:49
Láttam már sok szuperprodukciót Bibliai témára felépitve, hát azok között nem igen emlékszem olyan filmre, amelyik nem volt giccses, pedig- részleteiben- a Bibliai szövegekre épülétek, de tartalmában? Ez a film nem Bibliai történet filmre ültetve- de a templomba nem járó ember /is!/ megérti, miről szól. Sajnos, ez a most kirobbant vita is mindenről szól, csak nem a keresztyén szeretetről. A www.r.hu-n olvasott vélemények egyrésze -őszinte bánatomra- megerősíti a lelkészekről keringő- lévén, hogy zömében Ők véleményeznek- kedvezőtlen véleményeket és azt hiszem, hogy amikor emlitik a templombajárók létszámának apadását, ennek Ők maguk a fő okai. A kritika pedig nem a filmnek szól, hanem azoknak, akik a filmet készittették. És nem a film miatt, hanem azért, merrt vagy van sapkájuk, vagy nincs sapkájuk! Igaz?
flora_
2012. december 17. 12:33
Giccses a film??? Pont az a bajuk vele az esperes uraknak, hogy nem az...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!