Hinnünk kell, hogy az aszú a világ legnemesebb, legkülönlegesebb természetes édességtartalmú bora, és akkor majd mások is elhiszik ezt nekünk.
„- Mészáros Gabriella, a zsűri elnöke úgy nyilatkozott a Heti Válasz Online-nak, hogy Magyarország a tokaji borral felkerülhet a bor világtérképére, melyen most még alig jegyeznek minket. Mit tehetnek ezért Önök, tokaji borászok?
- Ki merem jelenteni, hogy Tokaj-Hegyalja nemhogy a világ egyik legfontosabb borvidéke, hanem a legfontosabb borvidéke. Már megvannak a boraink, melyek igazolják ezt. Az elmúlt húsz évben újra felfedeztük az 500 éves aszú-technológiát, a 2000-es évek új száraz boros kultúrát teremtett, most már ott tartunk, hogy dűlőszelektált száraz borok is készülnek, méghozzá nagyon magas minőségben. 2009 óta pezsgővel is foglalkozunk. Én azt hiányolom, hogy mi magyarok nem hiszünk eléggé abban, hogy tényleg világhírű lehet a tokaji bor. Hinnünk kell, hogy az aszú a világ legnemesebb, legkülönlegesebb természetes édességtartalmú bora, és akkor majd mások is elhiszik ezt nekünk.
- Miért nem hisszük el?
- Nagyon kicsi az a tábor, amelyik felismeri a minőséget. És érdekes, hogy ez főleg a magyarokra igaz. A külföldiek valahogy mások. Egy borkóstolón egyszer egy külföldi azt mondta nekem, ő pontosan tudja, hogy a világ első számú természetes édes bora a tokaji. Ezt nem kell bemutatni, kezdjük innen a beszélgetést. Matt Kramer, a Wine Spectator szaklap egyik írója 2011-ben az egyik száraz boromat beválogatta a három legérdekesebb bor közé, amivel abban az évben találkozott. Vagyis a külföldiek kommunikálják a kiváló minőséget, ezzel szemben mi, magyarok nem, vagy nem eléggé. Karácsonykor az lenne kívánatos, ha a családi asztaloknál legalább egyszer egy évben kinyitnának egy palack aszút. Ha ez megtörténne, megteremthetnénk a hiányzó közösségi kapcsolódást és hitet, és akkor talán a világ is elhinné nekünk Tokaj egyediségét, kiválóságát.”