Szerbia
ÉLŐ
Anglia

Ezért nincs még IMF-alku

2012. november 20. 07:30

A válság enyhülése lehetőséget adott, hogy megtehessünk olyan lépéseket, melyeket az IMF–EU tandem sosem engedélyezett volna.

2012. november 20. 07:30
Szabó Anna
MNO

„Eltelt azóta egy év, és időközben nem a magyar álláspont vagy az IMF, hanem a külgazdasági környezet változott. Kedvező irányú fordulat következett be: újra indultak a pénznyomdák az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában: a pénzügyi könnyítési programok hatása szinte azonnal érvényesült. Az Európai Központi Bank ugyan kivárta az utolsó pillanatot, de végül beadta a derekát, és elkezdte felvásárolni a bajba jutott euróövezeti országok állampapírjait. Így enyhült a Dél-Európára nehezedő nyomás, amely időt adott az átalakítási programok kidolgozására.

Mindez hónapról hónapra javította Magyarország tárgyalási pozícióit, eközben csökkent az államadósságunk, és ismét egy rendezett költségvetést tettünk le az asztalra. Nem kellett a legelső IMF-ultimátumot elfogadni, mint tette azt a Gyurcsány–Bajnai– Veres trió 2008-ban. A válság enyhülése lehetőséget adott, hogy megtehessünk olyan lépéseket, melyeket az IMF–EU tandem sosem engedélyezett volna: a banki tranzakciós illeték bevezetését, a bankadó meghosszabbítását vagy éppen az önkormányzatok adósságának állami átvételét.

Hogy jön-e újabb megrázkódtatás, nem tudni. Ha Amerikának nem sikerül elkerülnie az úgynevezett pénzügyi sziklaszirtet, vagyis nem hozza rendbe a költségvetését rövid időn belül, akkor megint hullámvölgybe érhetünk.

Ezért nem szabad feladni a tárgyalásokat a valutaalappal.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 101 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Menetekel
2012. november 20. 12:11
Azért a rendezett költségvetés erre a sz*rra egy elég erős állítás. Rosszak a gazdasági elképzelések. Ha esetleg, jól csinálnátok, akkor biztos nem lenne szükség az EU/IMF mentőcsomagra. Ahogy én látom itt nem az IMF a mumus, hanem az Unió, csak hát ezt valamiért nem vagytok hajlandóak kimondani.
dehumanizer
2012. november 20. 10:28
"A válság enyhülése lehetőséget adott, hogy megtehessünk olyan lépéseket, melyeket az IMF–EU tandem sosem engedélyezett volna. " Hohó, hát nem Orbán csinálta szemöldöke összevonásával? Kedves bini és nyugalmazott tanár urak azért piszkutáltak múltkor, mert ugyanezt le mertem írni, most tisztelettel kérem őket, hogy a Pravda állásfoglalását is legyenek kedvesek minősíteni.
drkovax
2012. november 20. 09:38
Jelenleg a deviza törlesztést forint kötvényekből finanszírozzuk. A forint kötvényeket negatív reálkamattal (!!!) adjuk el hónapok óta. Az IMF-nek EUR-ban pozitív reálkamatot kellene fizetni. Vagyis valójában most rosszabb lenne az IMF-től felvenni hitelt. Jelenleg a készenléti hitelkeretnek ("védőháló") lenne csak értelme (feltéve, ha valóban legalább mint "védelmi pénz" működne, mert attól állítólag tovább csökkennének a CDS feláraink és a korábban felvett hitelek mozgó kamatlábai).
antala
2012. november 20. 08:24
A szerzőnek annyiban van igaza, hogy civilizált országban nem lopják el egy éjszaka a polgárok 3000 milliárdos nyugdíjalapját, nem verik át zsinórban és tapossák szét a bankrendszert, nem módosítják kilencszer a költségvetést, nem jelentenek be hat hét alatt három pénzbeszedő csomagot, meg ilyesmik. Jól odavágtunk a szemét EU-IMF párosnak, az biztos.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!