Cigánybűnözés és filozófia

2012. november 19. 18:00

Abba kellene hagyni a vitát arról, hogy ki mit ért cigánybűnözés alatt.

2012. november 19. 18:00
Professzor Pizka
Ráérünk blog

„Lux Elvira, a szexuálterápiáról írta valahol, hogy a legtöbb baja azzal volt, hogy a páciens pároknak nem volt meg a szókincse ahhoz, hogy elmondják, mi a bajuk egymással. A nemi szervek és a szexuális aktus egyes mozzanatainak nevére vagy olyan szót ismertek, amelyet kocsmában mond a férfi, úrilány meg soha, vagy pedig orvosi kifejezéseket, amelyeket nem tudtak megfelelően használni. Lux Elvira németes megoldást választott, megtanulták a párokkal a formális-orvosi nyelvet, és azt használták végül arra, hogy feltárják a problémát.

Ez a megoldás egyik útja. Érdemes megfigyelni az érzékeny témákról szóló német műsorokat (3sat, ZDF). Meglepő őszinteséggel beszélnek a német társadalmat érintő problémákról. Mark Twain óta tudjuk, hogy a németek perverz vonzalmat éreznek a többsoros szószörnyetegek iránt, de ez ilyenkor jól jön. A német nyelv simán elviseli a Cigányokáltalekövetettbűncselekményekkelkapcsolatoselégedetlenség-típusú szavakat, ezzel lehetőséget adva a jelenségek precíz és érzelemmentes elnevezésére. Nem ismerem a német bírósági gyakorlatot, de gondolom, nem kezd el senki pereskedni, hiszen a fenti szószörnyeteg pontos, és nem mond semmi többet, mint amit valójában jelent.

A másik érdekes megoldás az amerikai politikai korrektség szülte TLA (Three-Letter Acronym) vagyis a hárombetűs rövidítés. Legyen az elfuserált kivégzés, az elítélt sütögetésével, májkárosító élelmiszeradalék, extra méretű melltartó vagy bármi más, az amerikainak van rá teljesen kifejezéstelen, de pontos hárombetűs rövidítése. Ezeket nyugodtan, rutinból belemondhatja a mikrofonba a seriff, nem fogják megveszekedett rasszistának tartani.

Talán abba kellene hagyni a vitát arról, hogy ki mit ért cigánybűnözés alatt, és el kellene jutni oda, hogy a leküzdendő problémának nevet adjunk. Hosszút, rövidet, mindegy. Semlegeset és használhatót. Mert a cigánybűnözés nem jó.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 212 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
1000bocs
2012. november 20. 12:48
A saját felvilágosultságától az orrán túl nem látó liberális fajvédők számára: Elismeritek vagy sem, találtok vagy eltitkoltok genetikai bizonyítékot vagy cáfolatot, attól még a nomád népek jellemzője hogy "rugalmasan kezeli a magántulajdont":) Ez a világon mindenhol így van. Ez a kultúrájuk, ha úgy tetszik. Mi magyarok is ilyenek lehettünk 1000 éve, emlékezzünk a Szent Lászlói törvényekre. Vaskézzel, de elérte, hogy egy generáció alatt megtanulták a már éppen nem nomád magyarok, mit jelent az hogy nem ami nem a tied, azt nem viszed el. Lopásért a kéz lecsapása. Működött. Mert nem volt PC, meg liberalizmus. Volt józan ész és szabályok, illetve többségi érdek. A mai fajvédők még ott tartanak, hogy értsük meg, hogy miért lop a "szegény" cigány. Nem akarom megérteni. Mert pl. mások is szegények, mégsem lopnak, sőt vetnek aratnak, amit a cigány utána ellophat. A cigány is tehetné azt, amit a nem cigány tesz ha szegény, de nem teszi. Ez az ő választásuk, ami a bevett szokásaikon, kulturájukon alapszik. Nem akarom ezt megérteni, mert az nekik nem elég. A következő lépésben már nem azt kell elnéznem ha lop, hanem ha öl. Mint a veszprémi kosaras srác esetében. "Biztos cigányozott" - mondja a neander-völgyi erkölcsökkel rendelkező, de európai jogokat követelő Mohácsi. "Berobbant elém egy alak, megijedtem azért szúrtam" - mondja a szegény gyilkos, hát félt lelkem azért ölt. Igaz a nem cigányok nem szoktak késsel-szamurájkarddal járni szórakozni, másokba tömegesen belekötni, az áldozatot haverokkal lefogatni majd megriadva pontosan szíven szúrni. Ez nem tartozik a nem cigány lakosság szokásai közé. Viszont a cigányokkal ez gyakori. Sűrűn előfordul. Megélhetési lopás. Vétlen gyilkosság. Rászorultsági nemi erőszak. Kedves fajvédő hülyegyerek: A RASSZIZMUS a te szavad egy jelenségre. Vidéken ezt úgy mondják: TAPASZTALAT. Mondhatod hogy nem csak a cigány lop: erre vidéken nem sokat válaszolnának, mert amit a szemekben látsz, az a tapasztalat. Mondhatod hogy nem csak a cigány kötekedik, ami az emberek lelkében rezdül erre, az a tapasztalat. Mondhatod hogy nem csak a cigány öl, hajt be pénzt, jöhetsz a fehérgalléros bűnözéssel: de itt már lehet hogy jobban teszed ha hazafelé indulsz. Bármit is mondasz egy dolgot nem tudsz felülírni: és ez a saját élettapasztalat. AMIBEN AZ EMBEREK ÉLNEK, AZ A VALÓSÁG, ÉS AZT NEM KELL MEGMAGYARÁZNI. Tudják, hogy éljenek benne, hogy éljék túl. Az viszont idegesíti őket, ha még őket teszik meg hibásnak-bűnösnek. Igen, jól érzed ezek után: a hiba a te készülékedben van:)
1000bocs
2012. november 20. 12:21
Mindig aranyos, amikor százezrek VALÓS életétől távoli emberek (most nem jövök a liberális elefántcsonttoronnyal) rugóznak azon, hogy bebizonyítsák a tömeg számára hogy a fekete - fehér. Hogy amit lát, hall, tapasztal, saját bőrén érez, az nem úgy van. A fájdalom nem az, ami. A félelmet képzeli. És minden mögött igazából az van, hogy ő az aki rasszizmus bűnébe esve okozója annak ha a helyzet nem javul. Mint amikor a nemi erőszak áldozatát végigméri a jelentést felvevő tiszt - miért tetszik ilyen csinosan öltözni? Naív. Gondolom nem szándékosan ekkora marhák. AZ elég rosszízű, sőt aljas dolog lenne.
cudaregyvilág
2012. november 20. 11:08
HERRNSTEIN, MURRAY – A HARANG GÖRBÉJE - (1994): - fő tézise: az IQ örökölt eltérése határozza meg a társadalmi rétegződést : nem a társadalmi egyenlőtlenségek okozzák az IQ eltéréseket, hanem az IQ örökölt eltérései adják a társadalmi rétegződést
next mindig élni fog
2012. november 19. 22:35
" Mert a cigánybűnözés nem jó" És a magyar? Vagy a romák többsége is magyar, tehát lehetne magyar bűnőzésnek is venni! Ez 2 szó, ami takarja a valóságot is és ne keressük, hogy ki végez szarabb munkát. Hm!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!