Komolytalan minősítés a Standard&Poor's hitelminősítőtől

2012. november 24. 08:39

A legnagyobb hitelveszteséget maguk a hitelminősítők könyvelhették el a válság éveiben. A hitelminősítők ezért a múlt részei. Eljött az ideje, hogy a spekulánsok egyik lobby intézménye, a Standard&Poor's önmagát minősítse le.

2012. november 24. 08:39
Nemzetgazdasági Minisztérium
Kormany.hu

„Ma már nem lehet komolyan venni a hitelminősítőket. Mára gyakorlatilag a világ összes országát leminősítették. Nem maradt már senki, ezért ez a helyzet már csak a hitelminősítőket minősíti. A legnagyobb hitelveszteséget maguk a hitelminősítők könyvelhették el a válság éveiben. A hitelminősítők ezért a múlt részei. A jövő nem róluk, nem a spekulánsokról, hanem az országokról és a termelésről fog szólni. Magyarországot nem a hitelminősítők, hanem azok a befektetők minősítik, akik az elmúlt években működő tőkét hoztak Magyarországra, úgy mint például a Daimler, az Audi, a Knorr-Bremse, az Alcoa vagy a Coca Cola. Közlemény.

A hitelminősítő lépésének komolytanságát mutatja, hogy miközben elismeri a magyar gazdaság teljesítményét, megpróbálja leminősíteni.

A Standard & Poor’s is elismeri, hogy a magyar költségvetés hiánya 2011 óta 3% alatt van és 2012-13-ban is ez alatt marad (ami példa nélküli a magyar költségvetések történelmében). 

Azt is elismeri, hogy 2013-ra +0,8 százalékos, ezt követően pedig +1,7 százalékos (egy főre jutó) reál GDP növekedést jelez előre, amiben nem sok válságban lévő euroövezeti ország reménykedhet. 

A Standard & Poor’s közleményében azt mondja ki, hogy fenntartható az államadósság, mert csökken. 

Az államadósság fenntarthatósága szempontjából a harmadik kulcsfontosságú tényezőről, a folyó fizetési mérleg egyenlegéről is megállapítja, hogy az Magyarországon – a régióban irigylésre méltóan – aktívumot mutat és ez így is fog maradni.

Mindezek után a S&P komolytalanná vált, mert az általa is elismert eredmények ellenére megpróbálja a magyar gazdaságot olyan kategóriába sorolni, ahol nem található olyan ország, amelynek 3% alatt van a költségvetési hiánya, csökkenő pályán van az államadóssága és tartós aktívumot mutat a folyó fizetési mérlege. Mindezek alapján eljött az ideje, hogy a spekulánsok egyik lobby intézménye, a Standard&Poor's önmagát minősítse le.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 161 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
incze
2012. november 25. 15:27
A fideszállam olyan (nem saját hasonlatom, de jó), mint az a kövér ember, amelyik egy iszonyú tortúrával (Matolcsy 1.és 2. és 3.) megpróbálja bebizonyitani, hogy belefér a gatyiba (hiánycél). Az a gatya múgy rendzseresen és havonta kiszakad az ülepén, és akkor stoppolás (zárolások). Hiába mondják neki, hogy *életmódot* kellene váltani (vö. szerkezeti átalakítás), mert ha így folytatja, akkor ez a szuszakolás, kiszámíthatatlan (mit kéne most nagy hirtelen levágni, hogy azt a hájdarabot is be tudja nyomni) válik életformává. Nem. A fideszgnóm itt pózol folyamatosan szakadozó gatyájában, és azt mantrázza, hogy ő egy irigyelt topmodell.
Zokni
2012. november 25. 09:56
Amíg Orbán a vezető, addig a dilettáns (gazdaság)politika uralkodik. Úgy tűnik, hogy a (Habony szellemi szintjének megfelelő) "koncepció" a következő: "1. "Cél a béla" - a második újraválasztás A "nép" egyenlő a leendő választópolgárokkal, a mellettünk voksolók létszámát '14-ig 50 %-on KELL tartani! (Mert a demokráciát a ZÁSZLÓRÓL nem vehetjük le [külföldi-, belföldi közvélemény stb.]) 1/a. "Démosz leoszt" – nem kell a demokrácia Ebből (1-ből) következik: demokratikus vívmányok, garanciák, intézmények, törvények villámgyors (max. 2 év alatti) esélynövelővé - barátivá tétele minden eszközzel. 1/b. "Komcsi uncsi" – tőlünk balra nincs világ Ballib ellehetetlenítése, kompromittálása, "állami" politikai marketing beindítása (média, direkt akciók, megosztás, fedett provokációs tevékenység) 1/c. "Nácik Vácig" és "Turul az úr" – jobbra sincs Jobboldali rivális ellényegtelenítése, belső feszültségek erősítése? programja átvétele, unióellenes, cigányellenes, bűnözőellenes, magyarság kidomborító retorikával, rideg szomszéd-politizálással. 1/d. "Béke éke - mi vagyunk a Világbéke egyetlen képviselői (meg a Világszépe is) A fentiek mellett tömegmozgósító lendület fenntartása kell! 2. "Vagyont nagyon" - dinasztiák létrehozása Válság van, mely az országot alapjában érinti. Hosszú távon meg is marad. Ezért a fiúk kielégítése (ÉS a párthitel törlesztése) a FŐ cél. 2/a. "Középen a Közgépem" Dilettáns, lebukásveszélyes korrupciós ügyeket korlátozni, jelentőségüket eliminálni, Bán kezébe összpontosítani minden "pénzkihelyezést". 2/b. "Közösség közösülhet" – maximum, ha akar… A finanszírozás egyetlen célja, hogy kihúzzuk a választásokig. MINDEN kult., szoc., eg.ügyi, okt-i, önkorm.-ati, had.ü-i, egyházi, mg.-ügyi stb. állami feladat kiadását minimalizálni, és állami összpontosítással Bán kezébe adni a kontrollját, illetve a fiúknak átadni." Mindezt látja a külföld üzleti világ, de nem nagyon zavarja (mivel a kapitalista egy szívtelen dög), tudja, üzletileg egy ilyen politikának mi a következménye. A csőd. Ezért a pénz további kihelyezését ide, megtiltja. ENNYI.
Soma
2012. november 24. 16:03
Egyáltalán: Minek vannak?
nemeth gyorgy
2012. november 24. 15:39
A Standard & Poor's pénteki leminősítő döntése mutatja, hogy a hitelminősítő elvesztette mérték és arányérzékét. Mégis, a hátradőléssel várjunk még, mert a magyar gazdaságpolitika rendszere még erőtlen, és ez hatással lehet az ország középtávú növekedésére is. Ennek megfelelően a jelenlegi alacsony gazdasági növekedés csak a mostaninál erőteljesebb gazdaságpolitikai fordulattal növelhető. Meg arra is érdemes figyelni, hogy a nagy fejlett ipari gazdaságokban most nagyon alacsony a kamatszint, így Magyarország részben ezért jó befektetési célpont, pedig jó lenne, ha nem ezért lenne!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!