„- Tízes skálán osztályozva milyennek értékeli a 2012-es évet?
- Nyolc. Száraz borok tekintetében kiváló volt az évjárat, de mivel Tokaj-Hegyalján a nagy évjáratokban van aszú, ezért teszem csak nyolcasra. Tíz pontot 1972-nek, 1988-nak és 1993-nak adnék csak. Kilenc pontot 1999-nek, 2000-nek, 2002-nek és 2003-nak adnék.
- Melyik fajtának kedvezett az évjárat a leginkább?
- Ilyen szép sárgamuskotály ritkán van, mint idén. Illatát és zamatanyagát az ilyen években lehet a legszebben kihozni, mert ha beaszúsodik, ott a botritisz megváltoztatja ezeket. A furmint is nagyon szép volt, de október 5-10 között elindult egy nem túl egészséges rothadási folyamat, ami sajnos nem aszúsodást hozott. Utána jött a jó idő és elindult az aszúsodás, de mire befejeződött volna, tönkretette a vagy 40 mm-es eső.
- Melyik fajta szenvedett?
- Egy sem szenvedett igazán, esetleg a hárslevelű – de csak olyan helyeken, ahol a talajnak rossz a vízháztartása.
- Mennyire jelent meg a botritisz a szőlőben, és készül-e idén szamorodni vagy aszú?
- Szinte csak október 5-10 között jelent meg. Szamorodnit lehet belőle készíteni, aszút csak Tokaj-Hegyalja egyes részein. Én amit láttam Tállyán aszúszemet, abból nem készítenék aszút.”