Bal felső sarok

2012. november 18. 10:28

Nem nehéz végiggondolni hány érvénytelen szavazatot lehet előállítani egy aprócska csuklómozdulattal.

2012. november 18. 10:28
Gál J. Zoltán
Vasárnapi Hírek

Az érvényes szavazatnak ugyanis van egy fontos alaki ismérve: a pecsét. Ha nincs pecsét a szavazólapon, nincs érvényes szavazat sem. Ez eddig is így volt. Hanem most kiegészíteni igyekeznek ezt a szabályt: »érvénytelen az a szavazólap, amely nincs ellátva, vagy nem az arra szolgáló helyen van ellátva a hivatalos bélyegzőlenyomattal«. Az arra szolgáló hely a törvényjavaslat szerint a szavazólap bal felső sarka.

A bal felső sarok – itt kell keresni ennek a rezsimnek az aljasságát. Nem nehéz végiggondolni hány érvénytelen szavazatot lehet előállítani egy aprócska csuklómozdulattal. Bejön a falusi szavazókörbe a polgár, a teremben, teszem azt, csak fideszes delegáltak ülnek, ők rögtön ketten is. Hogy miért ketten? Mert azt a szabályt is készülnek elfogadni éppen, hogy amelyik párt nem képes két embert küldeni, az nem küldhet egyet sem. Az nem ellenőrizheti a szavazatok megszámlálását.

Ez úgy 20 ezer ember delegálását írná elő a pártok számára, miközben a legnagyobbak sem rendelkeznek ennyi aktív taggal. De a Fidesz, úgy is, mint vallás, talál ennyi hívőt Kubatov listáin. Szóval ott ülnek ketten, köszönnek illendőn a belépő polgárnak, tán nevén is szólítják, hiszen a faluban ismer mindenki mindenkit. Tudják is a polgárról, elege van neki ebből a bohózatból, másra készül szavazni, nem a Fideszre. Erre figyel a polgár, a szavazatára, nem a pecsétre. Félrenyomják hát kicsit. Vagy nagyon: ami a delegáltnak, aki szemközt ül a szavazópolgárral, a bal felső sarok, az a szavazólapon a jobb alsó. Így lesz a balból jobb.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 101 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szkeptikus
2012. november 19. 08:14
A törvényben azt is pontosan meg kell határozni, hogy mi tartozik a bal felső sarokba. A szavazólapon szükséges lenne elválasztó vonallal megjelölni, és szövegesen is beírni hogy "ez itt a pecsét helye". Ha ezt nem teszik meg, az rengeteg vitára ad alkalmat.
Clermont Vitriol
2012. november 18. 23:44
Gál J ne maaaan Meddig osztod meg azt az esztelen agyament eszedet a világhálón? Komcsi féreg.
Öreg
2012. november 18. 19:45
Ez az erkölcsi nulla még mindig a politikából él?
bini
2012. november 18. 18:59
Megy a rinya. Amit nem nagyon mondogatnak, hogy az uj parlamentben 200 képviselő lesz melyből 116 egyéni lehet kissebbségit is jelőlni, akik nem párszinekben, de köztudotan pártok támogatását élvezik. A pártlistára meg a régi modon, ezenkivül kisebbségi lista is lesz megfelelő számu regisztráció után. Arról már nem beszélek, hogy bárki indulhat egyénibe, ha elég ajánlot össze tud gyüjteni, akit nem pártok delegálnak. Mivel mindenki a regisztráci körül van elfoglalva, holott az csak egy részlet kérdés és nem is a legfontosabb a változásoknál. Ami a lények a kevesebb, megfelezödő parlamenti helyek, valamint az egy forduló, és a többségi szavazat felső küszöbb eltörlése ezáltal minden szavazat amit a gyöztesen kivül leadtak hozzáadódik a pártlistákhoz. Így pont az valósul meg, hogy minden szavazat érvényesül és nem veszik el, mint eddig. Ha valaki tanulmányozza a szabályzást pont a kissebb pártoknak kedvez a rendszer a kopogtatok eltörlésével és a végelszámolásnál a szavazatok beszámitásával. Az egy téves, hogy a mostani kormánypártnak kedvezne, mivel a mostani érvényben lévő eljárás lenne számukra kedvező. Mivel ezt nagyon jól tudják a mostani birálok is ezért van az a kettös beszéd és kiélezés a regisztrációra, mert ezzel lehet támadni a kormányt holott számukra egy kedvezőbb rendszer lesz. Ez abból is kiolvasható, hogy mikor körvonalazódott az egész egyből befejzték a regisztráció bolykottját és átálltal a 2/3 os gyözelmük szervezéséhez. Össze-vissza hazudoznak kavarják a lecsot.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!