Katolikus hitvallás a Bajnai alapítványnál

2012. november 16. 15:09

Ha Bajnai Gordon konzervatív pártját a tanácsadói a politikai katolicizmus irányába viszik el, akkor annak a végállomása keresztény-nemzeti horthyzmus és az Orbán-rendszer.

2012. november 16. 15:09
Amerikai Népszava
Amerikai Népszava

„Bajnai Gordon ma az egyetlen olyan ember, akinek kormányzási tapasztalata van, akinek szakértelme, tudás és emberi tulajdonságai megnyugtató perspektívát jelentenek, és akit Orbán Viktorral szemben lehetséges kormányfőként lehet állítani, mert a szélesebb közvélemény is elfogadja. Ezért nem mindegy, hogy Bajnai Gordont milyen irányba »viszik«. Egy konzervatív párt létrehozásának gondolta a jobbközépen a Fidesz helyén racionális és jó gondolat. De a politikai katolicizmus nem a mérsékelt konzervativizmus ideológiája, hanem a horthyzmus ideológiai alapja. Márpedig a Haza és Haladás Közpolitikai Alapítvány honlapja küldetéseként a »közjó” szolgálatát fogalmazza meg. Ez a politikai katolicizmus egyik kulcsfogalma.

Ha Bajnai Gordon konzervatív pártját a tanácsadói a politikai katolicizmus irányába visizk el, akkor annak a végállomása keresztény-nemzeti horthyzmus és az Orbán-rendszer. A hasonlóképpen mérsékelt jobboldali fordulatot tervező Orbán Viktor Fideszébe a különféle egyházi iskolákból származó tanácsadók hatására így szivárgott be a radikális keresztény-nemzeti gondolat, amelyből csak a horthyzmus tud kikelni. Az amerikai típusú republikánus iránmyzat, a modern és demokratikus konzervativizmus ellenkezője a Szent István-i állameszmének és a katolikus egyház társadalomfilozófiájának, társadalomképének. A »közjó« a tekintélyelvű ideológiai állam, és a katolikus egyház állammal való összefonódásának kulcs szava. Orbán Viktor Fideszébe is így kezdtek beszivárogni a »keresztény-nemzeti« lózungok, és a párt me sem állt a fasiszta Horthy-rendszer restaurációjáig.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 76 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vigyor
2012. november 17. 09:34
Jóvan, jóvan, látom már megszűntek Bartus anyagi problémái, mert ezt a cikket (ha jól látom) nem ő jegyzi. Nagyon aggódtam ám érte!!!:-))))
jerom960
2012. november 17. 09:22
A Hothizmus ezerszer jobb minden egyes embernek,mint a jelenlegi liberalizmus.A Horhizmus ezelőtt 90 éve kezdődött és anélkül ,hogy az akkori korról lenne tudomásunk(Halálra ítélték Magyarországot a tetves nagyhatalmek!!!)nincs miért összehasonlítani a 21.századi rendszerekkel.Mit ad a világnak a liberális demokrácia? azt,hogy mindenkit adósrabszolgává tesz,mert ha nem ez lenne a cél,akkor a pénzügyi válságot már rég elfelejtettük volna.A bankok nem vesztették el a pénzüket,mert amit hiteleztek,az nem is létezett,ráírtak egy papírra tetszőleges összeget és a hitelfelvevő attól kezdve azzal és a kamatokkal tartozik nekik,ez szélhámosság,de inkább aljasság.
Alarik
2012. november 16. 23:03
Ezt a szerencsétlen Bartust megint vegzálták álmában a keresztes lovagok képében megjelenő démonjai. De meg is érdemli a nyomorult.
tevevanegypupu
2012. november 16. 19:26
Meg a vegen megerjuk, hogy Bajnai is eljarogat bermalkozgatni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!