Kemény világ

2012. október 10. 08:24

Tulajdonképpen az IMF semmi olyat nem mondott, amit nem tudunk.

2012. október 10. 08:24
Zsiday Viktor
Mfor

„Ha pl. a GDP 5%-os csökkenést szenved el a megszorítás hatására, akkor a GDP 95, a bevételek 38-on lesznek, a kiadások 40-en, tehát továbbra is fenn fog állni 2%-os hiány, pedig a  megszorítást végrehajtotta a példabeli ország, tehát újabb megszorításra lesz szükség. Ráadásul az országok vezetői is szeretik politikai okokból a negatív sokkokat, adóemeléseket, kiadáscsökkentéseket egyrészt szétteríteni, másrészt végre sem hajtani, csak bemondani. Másrészt pedig a növekvő adók miatt nőhet az adóelkerülés, illetve egyéb másodlagos hatásai is vannak a megszorításnak, ezért könnyen lehet, hogy a fenti példában szereplő ország költségvetési egyenlege szinte semmit sem javul a megszorítás ellenére. Az EMU-periféria országai pont ebben a cipőben járnak.

A második fontos tény, hogy jövőre is mindenfelé megszorítások lesznek még, ergó növekedés nem lesz továbbra sem.

Kemény világ: növekedés nincs, tehát a részvényeknek, áruknak nem kéne jól teljesíteni, de a nullkamat és pénznyomtatás kihajszolja a befektetőket a reáleszközök közé, mert különben szép lassan elveszik a pénzüket a negatív reálkamatok révén.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
KannibálTatárÚr
2012. október 10. 09:51
Csak azt tudjuk elosztani, amit megtermelünk. Ez Gustáv Husák sokszor elmondott mondata. A posztkommunisták, mint kommunista csökevényt, ezt nem vették át. Volt egy óriási ötletük: nem kell dolgozni, termelni, elég felvenni a kölcsönöket. Annyi eszük már nem volt, hogy azt vissza is kell fizetni - a megtermelt áruból. Amiből aztán sokkal kevesebb jut nekünk.
bolá
2012. október 10. 09:46
«Az első arra a mostanában sokat vitatott kérdésre vonatkozik, hogy vajon önmegsemmisítőek-e a megszorítások? Az IMF becslése alapján (41.oldal) 1%-nyi megszorítás 0,9-1,7%-nyi GDP-csökkenést okoz, míg a közgazdászok, gazdaságpolitikusok előrejelzéseik során rendszerint 0,5 körüli értéket vagy még alacsonyabbat használnak.» – Ez is egyértelműen azt mutatja, hogy fordítva kéne gondolkodni: 1% bővítés a GDP 0.9-1.7%-os növekedését okozza. Persze csak akkor, ha a pénzt nem a bankoknak adják, hanem árut – gyengék kedvéért előállított terméket, elvégzett szolgáltatást – vesz a közösség - az állam – belőle. Ahogy John Maynard Keynes mondta: piramist kell építeni!
tarackos
2012. október 10. 08:55
Gondolom ezért mondják sokan, hogy a jobbkéz hozott is meg nem is, kevés lesz a vállalás majd újabb korrekcióra lesz szükség. Ami érdekes lesz hiszen jövőre választási év lesz vagyis mindent elkövet majd az oligarcha-kormány, hogy ne kelljen újból megszorítani. Öröm nekik az ürömben a valutatartalék amire nyilván ráteszik vörös mancsaikat, hogy egy újabb zseniális ámde semmit sem érő agymenésre herdáljuk el az ucsó gyöngyeinket...
kjkj945
2012. október 10. 08:54
""önmegsemmisítőek-e a megszorítások? "" IGEN!!! Ld. Argentina, Izland.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!