Önkormányzat és felelősség

2012. október 29. 15:47

Rettegünk a brüsszeli eurokratáktól, miközben Budapesten eldugott minisztériumi szobákban sokkal több lehetőségtől és önrendelkezéstől fosztanak meg minket.

2012. október 29. 15:47
Veisz Márton
Nézőpontok

„Napjainkban a Fidesz, amely 2006 óta nagyon komoly önkormányzati pozíciókra tett szert, központosít olyan alapvetően helyi szolgáltatásokat, mint az oktatás vagy az egészségügy. A kormány szerint ez szükséges lépés, mivel az előző szocialista vezetés eladósodásba kergette a településeket. Való igaz, legtöbbjük súlyos adósságállománnyal küszködik, mivel a baloldal reformhevülete egyre több feladathoz egyre kevesebb forrást hagyott nekik. De gyakran a magas adósságállomány mögött szimplán felelőtlen és szakszerűtlen költségvetési politika áll. Az adósságátvállalás sokaknak azt a megnyugtató üzenetet közvetíti, hogy csinálhatunk bármilyen hülyeséget, az állam úgyis kiment minket. Nem lenne bölcsebb, ha a korábbi kormányok által elvett mozgásterüket kapnák vissza az önkormányzatok, amivel a saját erejükből mászhatnának ki a gödörből? Akkor a helyi ötletek, kezdeményezések is teret kapnának, erősödne a  felelősségteljes és szuverén döntések szerepe. Ennek az értéknek a megbecsülése Magyarországon nagyon hiányzik. Hadd döntsék el a győriek, mi a legjobb Győrnek, a pápaiak, mi a legjobb Pápának. Ez az elképzelés ráadásul nagyon mély gyökerekkel rendelkezik a konzervatív gondolkodásban is.

Rettegünk a brüsszeli eurokratáktól, miközben Budapesten eldugott minisztériumi szobákban sokkal több lehetőségtől és önrendelkezéstől fosztanak meg minket. Mitől jobbak ők, akik semmilyen demokratikus felhatalmazás nélkül döntenek majd mondjuk a falusi iskolánkról? Alig-alig van befolyásunk a döntéseikre, mert míg egy polgármesterre néhány száz vagy ezer aláírással lehet nyomást gyakorolni helyben, addig egy budapesti ismeretlenre aligha. A demokrácia a részvétel erejéből fakad, ami otthon, a szülővárosban-szülőfaluban kezdődik.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Öreg
2012. október 29. 20:41
Ütődött szöveg, a tárgyilagosság legkisebb jele nélkül....
kjkj945
2012. október 29. 17:08
https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-snc7/s480x480/396368_518889384787770_545350710_n.jpg
Yuing
2012. október 29. 17:04
Az egész világ ellenünk van, mindenki a mi vesztünkre tör. De mi elszántan küzdünk a globális világhatalom elnyomó szipolygépezete ellen, amelyik az imperialista fináncoligarcha vámszedőjeként ki akarja facsarni belőlünk a nemzet életereje végső cseppjének utolsó morzsáját is. Ütődött fideszesek !
tarackos
2012. október 29. 16:56
"Akkor a helyi ötletek, kezdeményezések is teret kapnának, erősödne a felelősségteljes és szuverén döntések szerepe." A szuverenitás csak egy ócska bolsi trükk! Kivéve ha pártunk és az elsőtitkár elvtárs szuverenitásáról van szó. Az minden pénzt megér, még a nyugdíjunkra félretett pénzecskénket is...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!