Armageddon Esztergomban

2012. október 03. 08:30

A kormányon múlik, hogy hagyja-e továbbra is a város romba döntését, avagy azonnali segítséget nyújtva szakmai és pénzügyi megállapodásokat köt a bajba jutott esztergomi önkormányzattal.

2012. október 03. 08:30
Tétényi Éva
Tétényi blog

„Október 3-a Esztergom életében nem csak a 2 évvel ezelőtti polgármester-választás miatt lesz emlékezetes, hanem azért is, mert az a 400 millió forint, amelyet a Magyar Állam az átvett intézmények miatt ma inkasszált, fizetésképtelenné tette a várost. Mint ahogy arra Tétényi Éva független polgármester már többször felhívta a figyelmet, azonnali kormányzati beavatkozásra lenne szükség, ami meg is történt. Csak éppen ellenkező előjellel, mint ahogy arra Esztergomnak szüksége lett volna. Az állam ugyanis Matolcsy György miniszter ígéretéhez híven az önkormányzat elszámolási számláját terhelte meg, azaz a település számláján lévő 400 milliós hiány kifizetéséig semmiféle önkormányzati feladatfinanszírozás nem történhet meg. (...)

A forráshiány a kötelezően ellátandó önkormányzati feladatok közül az eb rendészeti feladatok ellátását (kóbor kutyák befogása, ellátása) is veszélyezteti, ezek mellett már eltörpül, hogy a képviselők tiszteletdíját sem tudja a város a következő időszakban kifizetni. A pénzhiány miatt a legnagyobb hitelező banknak járó kamat sem kerülhetett kifizetésre, ezért annak késedelmi pótléka tovább növeli a város több mint 20 milliárdos, kötvényből származó adósságállományát.

Most a Kormányon múlik, hogy hagyja-e továbbra is a város romba döntését, avagy azonnali segítséget nyújtva szakmai és pénzügyi megállapodásokat köt a bajba jutott esztergomi önkormányzattal. A helyzet megoldása nem tűr további halasztást. Az elmúlt időszakban a független polgármester számtalan kísérletet tett arra, hogy a képviselők éljenek felterjesztési jogukkal, és azonnal tárgyalást kezdeményezzenek a kormányzattal, azonban erre a fideszes többség nem volt hajlandó. A 2/3-os szavazati fölényben lévő, Meggyes Tamás fémjelezte frakció egy újabb adósságrendezési eljárás kezdeményezését sem támogatta, így fordulhatott elő, hogy az önkormányzat kötelező feladatellátása veszélybe került, Esztergom működésképtelenné vált.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 104 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
1istvan
2012. október 03. 13:09
ki az a tétényi éva akire tétényi éva a blogjábn hivatkozik?
héttörpe
2012. október 03. 12:25
" A 2/3-os szavazati fölényben lévő, Meggyes Tamás fémjelezte frakció egy újabb adósságrendezési eljárás kezdeményezését sem támogatta, így fordulhatott elő, hogy az önkormányzat kötelező feladatellátása veszélybe került, Esztergom működésképtelenné vált." Talán tetszett volna akkor felállni a székből kedves Éva és lehetővé tenni, hogy egy széles körben elfogadott és hozzáértő polgármester irányíthassa Esztergomot. Ha egy párt vagy pártszövetség megnyeri az ogy választásokat, ő jelölheti a miniszterelnököt és alakíthat kormányt. Ha ez az önkormányzati választásokon is így lehetne, nem lenne semmi gond Esztergomban sem. Sajnos az ún. "civil" támogatású politikusok semmitérők, csak annak köszönhetik az elnyert címüket, hogy demagóg módon belepofáznak mindenbe.
tarackos
2012. október 03. 12:20
A cosa nostra megbünteti a hűtleneket. Esztergom hűtlen lett mert nem a capo di tutti di capi jelöltjét választotta polgármesternek. Így az elsőtitkár elvtárs lesújtott a csuhásközpontra...
tuti
2012. október 03. 11:41
Lehet hogy férfi-sovinisztának fognak tartani, de szerintem a gond biológiai. Ma a csodatabletták, és kencék világában megoldható ez a probléma. Valami "tökös" legény vállalja fel, ha másért nem, akkor a városért, és megfelelés esetén Esztergomban ismét béke és nyugalom lenne. A hölgy minden rezdüléséből érzékelhető az, hogy mi a probléma gyökere, és mit kompenzál. Legyen már valaki férfi!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!