Janics és Magyarország – egy rosszízű játszma

2012. október 11. 12:45

Hát nem zsigeri komcsi hozzáállás az, amikor arra köpködünk, aki hosszú évekig dicsőséget szerzett az országnak?

2012. október 11. 12:45
Terján Nóra
Mandiner

Douchev-Janics Natasa hozott egy döntést a családjáért, hazatér férjével Szerbiába. A választás talán az ő számára lehetett a legnehezebb, hiszen őt ismerik Magyarországon, ám bolgár férje a szerb szövetségnél kapott állást. Mit lehet ilyenkor tenni? „Nehéz döntés volt ez számunkra, de összetartó család vagyunk, én csak követem őt. Könyörgöm, ne gyűlöljenek ezért!” – mondta szegedi sajtótájékoztatóján, majd elsírta magát.

A kajakos 1999-ben jött Magyarországra. Eddigi pályája alatt összesen három olimpiai arany-, két ezüst- és egy bronzérmet, valamint számos világ- és Európa-bajnoki címet nyert hazánknak. Hazatéréséről szóló döntése azonban megosztotta a sportvezetést, a sajtót és a közvéleményt is: sokan még az olimpiai életjáradékot is megvonnák tőle. Janics a jelen állás szerint 35 éves kora után havonta 298.340 forintot kapna eddigi teljesítménye elismeréséért.

Az elmúlt napokban áradó fröcsögés teljesen méltatlan Janics el nem évülő érdemeihez: a legszomorúbb pedig talán az, hogy még a kajak-kenu válogatott szövetségi kapitánya, a háromszoros olimpiai bajnok Storcz Botond is a kezdeményezés mellé állt, miszerint törvénymódosítással kellene megfosztani sporttársát majdani életjáradékától. A harmincéves Janics így kommentálta a történteket: „Ha valaki ezt látja jónak, akkor tegyék. Nekem nincs miért szégyellnem magam. Köszönetet mondok mindenkinek, ha nem fogadtak volna be, akkor abba kellett volna hagynom a kajakozást és mehettem volna dolgozni.”

Hát nem zsigeri komcsi hozzáállás az, amikor arra köpködünk, aki sportolói pályafutásának delén, hosszú évekig dicsőséget szerzett az országnak, majd saját életét élve meghoz egy nehéz döntést, és elhagyja az országot? Vegyük tán el a járadékát, sőt, az érmei is maradjanak akkor már az országban, magával ne vigye a rácokhoz? Nézzünk le egy háromszoros olimpiai bajnokot, aki megannyi felemelő pillanatot és dicsőséget hozott emberek millióinak? Ilyen erővel véget vethetnénk a Puskás-kultusznak, a külföldre szakadt öreg vízilabdások ajnározásának, mert mégis milyen dolog az, hogy valaki csak úgy szimplán fogja magát, és „lelép”? Janics ráadásul a saját szülőföldjére tér vissza.

Nonszensz és felháborító, hogy megkérdőjelezik egy becsületes sportember és családanya teljesítményét, megalázva és fenyegetve őt a pénzmegvonással. Janics és Magyarország viszonya eddig win-win szituáció volt. Ami most kialakul, egy rosszizű lose-lose játszma lesz.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 131 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ulisszesz
2012. október 12. 01:02
Csak nekem tunt fel, hogy teljesen olyan lett szegeny mint Freddy Krueger a pentek 13-bol. Nem is baj, igy most mar a szerbeket ijesztgeti!
Fakutya tizedes
2012. október 11. 23:58
"Nonszensz és felháborító, hogy megkérdőjelezik egy becsületes sportember ... teljesítményét, megalázva ... őt " - Lásd Schmitt Pál.
next mindig élni fog
2012. október 11. 22:35
Szerintem ez hazaárulás! Nem az, hogy külföldön akar élni, hanem az, hogy egy szövetség megveszi a versenyzői engedélyét! Ez nem egy klubcsapatról szól, hanem egy nemzeti válogatottról! Tehát vegyék el tőle a későbbiekben eddig, mint magyarnak járó járandóságot! És kérje a szerbektől vissza! Ez nem volt szép Natasa! További szép életet, de felejtse el ezt az országot. Maga nélkül is megnyertük volna azokat az aranyakat! Hm!
Viktus
2012. október 11. 19:49
Tökéletes cikk. Sajnos ez a komcsi mentalitás a politikai elit is ez menetel újfent ... Kádár szelleme még mindig kísért.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!