A politikai bírálat elzüllése

2012. október 31. 08:27

Orbánt a mai helyzetben nem lehet jóindulatúan vagy „értéksemlegesen” cigánynak nevezni: ez a szóbeszéd a fajgyűlöletet használja föl a miniszterelnök lejáratására, s ennél kevés megvetendőbb dolgot ismerek.

2012. október 31. 08:27
Tamás Gáspár Miklós
HVG

„Elterjedtnek tekinthető az Orbán Viktorról készített előnytelen fényképfölvételek címlapra vitele. Ez önmagában is manipulatív, hiszen bárkiről lehet előnytelen fotográfiát készíteni. Ugyancsak elterjedtnek tekinthető az ízléstelen tréfálkozás Orbán Viktor külsejével. Ezt különösen visszataszítónak tartom. Nem vagyunk már olyan fiatalok, mint voltunk: meghízunk, lefogyunk, összetöppedünk, a hajunk ritkul, izmaink lazulnak, ízületeink kopnak, dioptriáink száma nő, nődögél, a bőrünk reszelősebb, a fogunk kihull, így araszolunk a halál felé. Igen, telik az idő. Mi ebben a komikus? Ezen tréfálkozni nem más, mint ebben is engedelmeskedni a kapitalizmus versenyszellemének: a kemény, friss, könyörtelen, szexuálisan vonzó fiatal férfi többet ér, mint öregecskedő társa. A hajlott hát, a ráncos arc nem nagy ász a »survival of the fittest« szociáldarwinista játszmáiban. A fiatal embertől azt várjuk, hogy ÉRTÉKET termeljen, mert inkább »munkaképes«, mint aki idősebb. A menopauzán túli nő már nem szülhet, szemétre vele. Örüljön a vén cafat, ha valaki ágyba viszi, hát nem?

Azért gúnyolni a politikai ellenfelet, mert már nem olyan fiatal, mint húsz éve: ez megvetendő.

 (Mellesleg: ennek a párja az a szokás, amellyel sportolás – többnyire valamelyik brutális, ostoba labdajáték – közben ábrázolják a csapzott, izzadt, szőrös, izmos, fiatal politikusokat, jelképesen célozva erejükre, ifjúságukra, potenciájukra. Evvel reklámozzák őket, nem belátásukkal, nagylelkűségükkel, emberszeretetükkel, bölcsességükkel. Ha már nem tud rugdosódni, nem lehet vezető. Így neveljük a demokratikus közönséget.)

De ez még semmi. Nemrég egy vidéki városban idősebb asszony mondogatott nekem valamit arról, hogy »a vajdát« már nem fogják még egyszer megválasztani. Ezt a zavaros beszédet előbb érelmeszesedésnek tulajdonítottam, amikor hirtelen rádöbbentem: arra céloz, hogy Orbán Viktor cigány. Erre a szintúgy elterjedt szóbeszédre a liberálisok azt szokták mondani, hogy nem fontos, akár roma eredetű Orbán, akár nem, a politikáját kárhoztatjuk, roma származása – ha igaz – nem szól ellene.

Egyébként ismerjük Orbán Viktor családját: a miniszterelnök – legjobb tudomásunk szerint – nem roma. Őt a mai helyzetben nem lehet jóindulatúan vagy »értéksemlegesen« cigánynak nevezni: ez a szóbeszéd a fajgyűlöletet használja föl Orbán miniszterelnök lejáratására, s ennél kevés megvetendőbb dolgot ismerek.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 142 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Claypool
2012. október 31. 11:52
Egy két jó írás TGM módra,majd gyújtó hangú "fegyverbe" felhívás a MILLA tüntetésen! Kiegyensúlyozott figura ez a Miklós!
tevevanegypupu
2012. október 31. 11:36
Na..TGM volt az is, aki egyszer megirta, hogy Orban nem antiszemita, hogy Izrael haborus bunos volt mikor bombazta Libanont (ezert aztan kapott is a szellemi elittol akkorat, hogy maig tart) es most ez a cikk. O az egyeduli a politikusok kozott aki barhol es barmikor kiall a munkasokert (munkasosztaly mar nem letezik) es viszonylagos es eppen aktualis meggyozodesenek megfeleloen becsuletesen es targyilagosan igyekszik biralni. Szoval rendben van..es nem fontos, hogy eppen a korulmenykhez igazodva valtozik. Csak az okor kovetkezetes. Az sem szamit, ha a millan szonokol, hiszen nem eppen azt mondja nekik sem amit hallani akarnak. Es elobb-utobb (ahogy eddig mindig) re fog jonni, hogy az sem az o asztala. Nem is baj, TGM egyedulallo.
Vadölő
2012. október 31. 11:24
Elítélem a rasszizmust, de azért a felszínen tartom. Beszéljünk róla, hogy Orbán az cigány! Folyamatosan ébren tartom és erősítem az emberekben a bennük lévő előítéleteket! Nagyon kellene szégyellned magad!
ROHADÉK HVG
2012. október 31. 11:19
barmot smogger barmot
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!