Hat mítosz a föderális Európáról

2012. október 02. 16:30

Szájbarágósak leszünk, mivel a mindenkori magyar kormányok EU-magyarázó kommunikációja finoman szólva sem volt tökéletes, de közelebb járunk a valósághoz, ha egyszerűen értelmetlent mondunk.

2012. október 02. 16:30
Tallián Miklós
kapitalizmus.hvg.hu

Az EU tagállamai közt túl nagyok a fejlettségbeli különbségek a sikeres föderációhoz. Nos, megintcsak Amerikát lehet felhozni példának: a legszegényebb és leggazdagabb (leszámítva a politikai központ DC-t, az offshore-központ Delaware-t és az olajközpont, de relatíve alacsony népességű Alaszkát) szövetségi államok között nagyobb a jövedelmi különbség, mint Görögország és Németország között, a jövedelem pedig elég jól korrelál bármiféle fejlettséggel.

Miért nem esik szét mégis Amerika? Mert nagyobb a mobilitás, bárki bármikor gondolhatja úgy, hogy neki jobb üzlet pár állammal odébb letelepedni. Európában ez még mindig nehézkesebb, de ezen a föderáció segít, nem ront. Másrészt mert Amerikában egységesebbek az elvek a közszolgáltatással, közpénz-felhasználással kapcsolatban az államok között – nem abban, hogy mit kell közpénzből fizetni, sokkal inkább abban, hogy a közpénzekkel milyen szigorúsággal kell elszámolni. Európában ez igen változó, gondoljunk megint Németországra és Görögországra, ahogyan az is, az egyes tagállamok mennyire veszik komolyan a közpénzköltés finanszírozhatóságát – ebben a költségvetések szigorú normakontrollja megint csak segít.

Az EU csökkenti a nemzetállamok szuverenitását. Igaz, azonban nem ez a lényeges kérdés, hanem hogy csökkenti-e az egyének szuverenitását. A föderáció nem az állami hatáskörök növelését jelentené, azok ugyanis tovább már nem nagyon tágíthatók, a nemzetállamok már így is a sírtól a koporsóig szinte korlátlanul kontrollálják polgáraikat. Sokkal inkább az egyes, létező állami funkciók átemelését jelenti uniós szintre, ami egyrészt spórolás, másrészt védelem a népi rohamok (és fülkeforradalmak) ellen. Ez hosszabb távon kiszámíthatóbb, stabilabb politikai környezetet jelent.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csenge
2012. október 02. 22:18
Az egész EU-val van probléma, az teljesen abnormális dolog, hogy néhány tucat tehetségtelen, buta, koncepciótlan bürokrata /EU Bizottság/ -lásd az elmúlt 4-5 évet- és néhány tízezer hazátlan, de jól megfizetett "szakértő" döntsön félmilliárd ember sorsáról. Ilyen messzire még a ruszkik sem merészkedtek.
elfelejtette
2012. október 02. 17:56
Micsoda egy szar írás. Ha ennek kellene meghoznia a kedvet a föderációhoz, hát bajban lennének liberálék.
Senye Péter
2012. október 02. 17:41
Az USA egységét egy függetlenségi háború és egy polgárháború teremtette meg. Európának az ilyesmi most úgy kellene, mint üveges tótnak a hanyatt esés.
tarackos
2012. október 02. 17:21
"Igaz, azonban nem ez a lényeges kérdés, hanem hogy csökkenti-e az egyének szuverenitását." Sajna a kádár-árváknak nem ez a lényeg. Ők beleratyisodtak az államba, 32 foggal csüngnek a nemzettest emlőin ami az aktuális pártban és az elsőtitkár elvtársban manifesztálódik. János bá jól beléjük verte és ők nem hoznak szégyent példaképükre...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!