Vezetőnk, a Táltos

2012. október 05. 19:44

Az a szöveg, amelyet a Nemzeti Összetartozás Emlékművének múlt heti felavatásán mondott el, Orbán Viktor mai tudatállapotának, egyszersmind politikai törekvéseinek legmarkánsabb, mondhatni, még az eddigieknél is velősebb megfogalmazása volt.

2012. október 05. 19:44
Mészáros Tamás
168 Óra

Az a szöveg, amelyet a Nemzeti Összetartozás Emlékművének múlt heti felavatásán mondott el, Orbán Viktor mai tudatállapotának, egyszersmind politikai törekvéseinek legmarkánsabb, mondhatni, még az eddigieknél is velősebb megfogalmazása volt. Közvetlen előzménye jószerével ismeretlen maradt a hazai közvélemény előtt – mert senki nem figyelt fel rá, hogy alig néhány nappal korábban, vilniusi látogatásán nemes egyszerűséggel »a magyarok vezetőjeként« aposztrofálta magát. Elképzelhetetlen, hogy a mai Európában volna kollégája, aki ne érné be a kormányfői titulussal, hanem népe felkentjének szerepében tetszelegne. Orbán ópusztaszeri szoboravatója azonban ugyancsak ezt az önképet sugározta: úgy lépett fel, mint látnoki iránymutató, a nemzet Táltosa. Elénk állította a turulmadár »vérhez és a szülőföldhöz tartozó« ősképét, amelybe »beleszületünk, akárcsak a nyelvünkbe és a történelmünkbe«, majd kinyilatkoztatta, hogy »aki politikára adja a fejét, annak tudnia kell olvasni a jelekből”. És a jelek arra inspirálták, hogy – Szent Mihály napja lévén – előadja a jó pásztor példázatát, aki nem hagyja veszni az elkóborolt juhot, hanem felkutatja és elszámol vele – miként persze Orbán Viktor is számot ad a rábízottakról, s elégedetten állapítja meg, hogy nemkülönben megtalálta juhainkat. Szent Mihályról egyébként a sárkánnyal vívott harcra asszociál: felidézi, hogy Mihály és angyalai letaszították a mennyből a sárkány képében megmutatkozó sátánt; ez legyen hát cselekvési mintája a nemzeti összetartozás mai magyarjainak. Mert ne feledjük: »Ma két hagyomány, két felfogás, két eszmerendszer, két szív él a magyar politikában. Az egyik lemond az elveszett juhokról, a másik folyton keresi. Az egyik szembefordít, a másik nemzeti együttműködést épít.« Kell-e mondanunk, melyik politikai tábort tekinti Orbán a sátán megfelelőjének?

A Táltost a jelek sem hagyják nyugodni. »Az, aki tud olvasni a jelekből, olvashatja. Új törvények világa közeledik az európai kontinens felé. Ennek a formálódó új világnak első parancsolata így hangzik: az erősek egyesülnek, a gyengék széthullanak, vagyis az erős nemzetek tagjai összefognak, a gyenge nemzetek széthullanak.« Kísérteties fogalmazásmód. Nem lehet nem kihallani belőle a múlt század harmincas éveinek, az »új európai rendnek« egykori rettenetes erőkultuszát – és ha ehhez társítjuk a vér és a szülőföld ősképére való hivatkozást meg a sátán ellen megvívandó harc szükségességének meghirdetését, az egész katyvaszban dermesztően felsejlik a nemzetiszocialista frazeológia.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 131 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Botos
2012. október 06. 10:03
Ez a hivatásos rettegő Mészáros, két dologtól fél, a munkától, és a veréstől!!!!
1istvan
2012. október 06. 09:44
én ezt nem értem. ha a vezetőjük, a táltosról ír, akkor mit keres a cikkben orbán?
soelmo
2012. október 06. 09:42
De a lényeg az, hogy ameddig Mészáros(?) csahol, senki nem foglalkozik a priuszával, a tolvajlásaival. Azon is úgy bukott le, hogy aki szemére vetette, feljelentette rágalmazásért. A rendőrség vizsgálata erre megállapította, hogy Mészáros valóban lopott a riportalanyoktól!!! Hát ezért csahol, hogy erről elterelje figyelmet. De gondolom, ezt azért a fizetett kommentelők is tudnak, de hát ők most más utasítás szerint véleményezik Mészáros fajtajellegtől domborodómegállapításait. Igen, igen. Kutyából nem lesz szalonna....
soelmo
2012. október 06. 09:31
Nem tudom, Mészárostól elvitathatnánk-e a menórát, vagy a dávid-csillagot? Sámán-e attól, hogy a siratófal kövei közé dugdosott cédulái előtt hajlong? Vagy, hogy körülmetéltette magát (utólag)? Vagy ettől csak csodarabbi?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!