Ez már burleszk

2012. október 03. 11:59

Nem csak a regisztráció alkotmányos alapját igyekszik megteremteni a jogalkotó, hanem a két héttel ezelőtti tervekhez képest is tovább szűkítik a választójog gyakorlásához való hozzáférést.

2012. október 03. 11:59
László Róbert
Valasztasirendszer.hu

Túl azon, hogy már önmagában »szokatlan«, hogy a gránitalapnak szánt Alaptörvény eljárási részletszabályokat rögzít, a jogalkotó reménye szerint az Alkotmánybíróság már nem mérlegelhetné, hogy arányos korlátozás-e 15 nappal a választás előtt lezárni a névjegyzéket, hiszen ezt az Alaptörvény rögzíti. Ugyanezen logika mentén azt remélik, abba sem köthetnének bele a Donáti utcában, hogy választásról választásra regisztrálni kelljen, ahogy abba sem, hogy levélben csak a külhoni magyar állampolgárok iratkozhatnának fel. A Magyarországon lakcímmel rendelkező választópolgároknak marad a személyes regisztráció és az Ügyfélkapu; ha ez a szöveg kerül be az Alaptörvénybe, az eljárási törvényből valószínűleg törölni kell a levélben történő regisztráció lehetőségét is. Nem csak a regisztráció alkotmányos alapját igyekszik tehát megteremteni a jogalkotó, hanem a két héttel ezelőtti tervekhez képest is tovább szűkítik a választójog gyakorlásához való hozzáférést.

Nemzetközi egyezményekből az Ab azonban még így is levezetheti ennek az indokolatlan mértékű jogkorlátozásnak az összeférhetetlenségét, kérdés, lesz-e ereje szembeszállni az eltökélt kormánnyal.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 89 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Charlie Chan
2012. október 03. 18:20
Ennyi fogyit: mi akadályoz meg bárkit abban, hogy először elmenjen regisztrálni, utána meg szavazni. Ballibbant barátaim: eddig is kétszer kellett megvenni az embereket, ezután is kétszer kell megvenni. "Hol itt a probléma, ha csak nem vagyok tenyeres-talpas?"
Ászok
2012. október 03. 18:18
Freund valamikor megmondta,hogy az emberek 90% egyébként nem normális. Na erre épít a jelenlegi hatalom.
1120
2012. október 03. 16:20
Aki az előregisztráció kapcsán bármiféle "szűkítésről" beszél, az ne álljon meg félúton! Javasolja mondjuk a fiatalkorúak, a gondnokság alá helyezettek, esetleg a közügyektől eltiltottak választójogának a helyreállítását is! (Ez a fickó az iskolapéldája annak, hogy miért hányok a jogászoktól - politikai oldaltól függetlenül.)
Sándor
2012. október 03. 15:17
Hát... mint megtapasztaltuk... szocialista választási galád csalások eredményeként: Igen, igen, sanyarú sorsra, gyalázatos szegénységbe került az ország, és a családok, a gyalázatos, erkölcstelen, ember és magyarellenes, szocialista választási galád csalási módszerekkel történt szavazások évtizedei után tartunk itt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!