Több mint 15 éve vallom, hogy a furmint csak az aszútermelés mellékterméke. Nagyon jó furmintok vannak Hegyalján, de itt nem erről van szó, mert én aszút akarok készíteni! Egy hatalmas asztalt tele tudnék pakolni olyan európai fehérborokkal, mint a furmint. Ha viszont leteszek egy jobb minőségű aszút erre az asztalra, amellé nagyon nehéz bármi hasonló fajsúlyút mellétenni. Mert van ugyan ilyesmi a Rajna és a Mosel völgyében a németeknél és a Loire völgyében a franciáknál, de ezeken a vidékeken hozzánk képest csak minimális mennyiségek teremnek. A legnagyobb termelő, a bordeuax-i borvidékhez tartozó Sauternes pedig koncentrációjában marad alul. És akkor miért nem azzal rukkolunk elő, amiben a legjobbak vagyunk? Én nagyon szeretem, szinte mindennap iszom is furmintot, de ha megváltozna az itteni klíma, és Tokaj-Hegyalján csak furmint teremne, a tokajit el kellene felejteni.
hvg.hu: Nem új keletű gondolat, hogy nem kellene minden tokaj-hegyaljai szőlőből készült bort tokajinak hívni, és hogy a nevet alulról zárni és védeni kellene. Ezt az elképzelést azonban senki nem vitte tisztességesen végig. Miért?
K. T.: Mindez nem csak a tokaji bor definiálásának a kérdése. Megengedik például a borkészítés során a sűrítmények használatát. Ha nem is az aszúnál és a szamorodninál, de más boroknál a bortörvény lehetőséget ad erre azon a borvidéken, amely amúgy a világ legjobb természetes édes borából szeretne megélni. Ilyen nincs még egy a világon, mert ezzel épp a legértékesebb árut teszik hiteltelenné, mert mint sűrítmény így felbukkan ugyanabban a pincében. De ha komoly helyen előadnám, hogy márpedig be kell tiltani a sűrítmény használatát, magamra vonnám a bortermelők 80-85 százalékának haragját.