Ausztria
21:002024. június 17.
Franciaország
Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia

EU-támogatások: segítség vagy átok?

2012. október 24. 11:39

Mennyire hatékony az unió pénzelosztási politikája? A kérdés azért aktuális, mert most dől el a 2014–2020-as ciklus költségvetése.

2012. október 24. 11:39
Horbulák Zsolt
Új Szó

„Az Európai Unió, mint gazdasági közösség arra az elvre épült, hogy az egy csoportba tömörített különböző fejlettségű országok idővel közelítenek egymáshoz. Nos, a válság megmutatta, nem minden esetben ez történt. Nem egy-két országgal van probléma, (pl. Görögország), nem is egy régióval (Dél-Európa), az ellentétek a mag és periféria között feszülnek. Öt évvel ezelőtt statisztikailag úgy tűnt, hogy érezhető konvergencia ment végbe, ma viszont már látjuk, hogy gyakran csak papíron.

Nem csupán a kozmetikázásról van szó. A görög vagy a portugál bérek csakugyan közelítettek a némethez, de ez nem járt a hatékonyság növekedésével. Az uniós támogatások sem tették erősebbé a gyengébb tagállamokat, ellenben még inkább növelték függésüket az erősebbektől. Ha a múltból veszünk példákat, találunk ezt is, azt is. Az amerikai arany a 17. században Spanyolországban még inkább visszavetette a helyi ipart. A sors fintora, hogy az egyik legsikeresebb gazdasági felzárkózást viszont éppen Magyarország érte el másfélszáz évvel ezelőtt az egységes Monarchia kereteiben.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
motoros
2012. október 24. 23:11
Meglehet, hogy elfogyott a nyalóka Brüxellasban! A gazdagok már nem akarnak fizetni, a szegények meg nem képesek életben tartani az állampolgárokat. Az apparátus meg vígan hülyíti a jó népet Európa-szerte a médián keresztül.
kjkj945
2012. október 24. 15:03
http://magyar-irodalom.elte.hu/sulinet/igyjo/setup/portrek/petofi/xix.htm Átok reá, ki elhajítja Kezéből a nép zászlaját, Átok reá, ki gyávaságból Vagy lomhaságból elmarad,
Felebarát
2012. október 24. 14:55
"Matolcsy György a Nemzeti Bank büféjében beszélt arról, hogy ki tehet az '56-os forradalom kudarcáról. Történészek szerint ez már korábban sem volt kérdés. Matolcsy egyértelműen a Nemzetközi Valutaalapot tette felelőssé a forradalom bukásáért, hiszen ez olyan világos, mint az egyszer egy. Ki más is lehetne a felelős, ha nem ők. Elmondta, hogy axiómákat nem szoktak bizonyítani, vagy ha bizonyítják is, az önmagáért beszél. Martonyi hangsúlyozta, hogyha nincs az IMF, hazánk története teljesen másként alakulhatott volna. Véleménye szerint az IMF nélkül Mohácsnál győztünk volna, Dózsa lett volna György királyunk, nagyhatalom századokon át, hozzátette, hogy Rákóczi világot hódított volna és Kossuth-tal valóra vált volna a Duna-menti Köztársaság is. Állításait a Századvég Közgazdaságtani Szakkör is alátámasztotta több közvélemény-kutatással és egy 750 oldalas tanulmánnyal, amely hazánk alternatív történetét dolgozta fel ötletszerűen, Sikerország IMF nélkül címmel."
KannibálTatárÚr
2012. október 24. 13:46
Lakóházunkon a hőszigetelést mo.-i (nem magyar) válalat végzi. A 14 emelet magasságba KÉZZEL vonják fel az anyagot. Bátyám a hetvenes években épített családi házat. A két földszint feletti szinttel rendelkező házhoz villamos meghajtású teherliftet használt anyagszállításra. Az EU-ba azért léptünk, hogy gyors fejlődéssel elérjük a nyugati szinvonalat. Nem ilyennek képzeltük a fejlődést.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!