Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Orbán Viktor beszél

2012. szeptember 28. 07:21

Orbán Viktor szótárában a konszolidáció nem puhulást, békülékenységet, gesztusokat jelent, hanem az eddigi célok, irányok, módszerek megerősítését, nyílt felvállalását.

2012. szeptember 28. 07:21
Török Gábor
törökgáborelemez

„A nyári események megítélésem szerint sajátos választ adtak erre a kutatásra: a feltételezett irányváltás helyett az eddigi politika megerősítése, határozottabbá válása következett. Kiderült, hogy Orbán Viktor szótárában a konszolidáció nem puhulást, békülékenységet, gesztusokat jelent, hanem az eddigi célok, irányok, módszerek megerősítését, nyílt felvállalását. A miniszterelnök a nyáron nem lágyította, hanem radikalizálta álláspontját: majdnem úgy járva el, mint 2002-ben a két választási forduló között, amikor sutba dobta a kampányban követett óvatoskodást. Ne feledjük, akkor ezzel a stratégiával kis híján megfordította az eredményt.

A »beleállás« ma sem irracionális. Egyrészt azért, mert a kormányfőre szabott: Orbán Viktornak tényleg ez a szerep áll a legjobban, a valós erősségeit helyezi középpontba. A kormányfő akkor van elemében, ha harcolni kell, az ő terepe az offenzíva, a támadás, az erőpolitika – mint ahogy szinte elgyengül (emlékezzünk csak a 2006-os kampány Orbánjára), ha együttműködni, kiegyezni, mérséklődni kell. Másrészt, a politikai erőtér mai állapotában is van értelme: a jelentős választói elfordulás, kiábrándulás idején a Fidesz számára racionális, ha elsősorban a meglévő jobboldali bázis egyben tartására és mozgósítására koncentrál. Ésszerű, ha Orbán ezen kör számára olyan értelmezési keretet kínál, amelyben minden ügy lojalitásról és identitásról szól, nem pedig a konkrét tartalmáról. A kormányfő kétségtelenül sikeresebb lehet, ha a gazdaságpolitika vagy az oktatáspolitika nem a GDP-adatokról és az önfinanszírozó felsőoktatásról szól, hanem az új világról és a nemzet érdekéről.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tevevanegypupu
2012. szeptember 28. 10:57
De ugy megis mit kellene Orbannak tennie meg? Hiszen nagyon sok mindenben a kelletenel is megalkuvobbnak bizonyult..vagy mondjuk ugy, engedett az europai es a belso kommunista ellenzek nyomasanak. Ha mar a fobb iranyvonalakban legalabb valami kis hatarozottsagot nem tanusit, akkor megis mi a fenenek valasztottuk meg miniszterelnoknek? Nagyon helyes, ha nem akar tovabb ugy konszolidalni, ahogy kenyszeriteni akarjak, ez is sok volt amit eddig konszolidalt.
tarackos
2012. szeptember 28. 09:00
Szerintem rendben van az elemzés hasonlóan gondolom én is. "Fidesz számára racionális, ha elsősorban a meglévő jobboldali bázis egyben tartására és mozgósítására koncentrál." Igen, láthatóan a bő egy milla nacionalista kádár-árvát akarja egyben tartani a szokásos módszerrel: rámutat az ellenségre (most éppen a nyugat és az IMF) és ráuszítja a kádár-árvákat hadd gyűlölködjenek vagy pengeti a nacionalista húrokat: báncsák a zországot, világnemzet vagyunk és a többi hasonló szarság. "a miniszterelnöknek megmarad az esélye arra, hogy érdemi tartalmi konszolidáció nélkül konszolidálja hatalmi-politikai helyzetét" Így van, légvárak építésével, hályogkovácsolással de érdemi munka nélkül próbál berendezkedni. Szerencsére egyre kevesebb kádár-árva vevő erre a szemfényvesztésre...
ördöngös pepecselés
2012. szeptember 28. 08:48
"pusztán a lojalitásra ösztökélő politika" belgaság Török leírta a lázálmát te meg valóságnak beállítva viszed tovább a fonalat csak a szokásos ballib stratégia egyszerű mint a faék
ördöngös pepecselés
2012. szeptember 28. 08:41
"a konszolidáció nem puhulást, békülékenységet, gesztusokat jelent, hanem az eddigi célok, irányok, módszerek megerősítését, nyílt felvállalását" mégis mi mást jelentene? a ballibeláris módszerek visszahozását? ez csak vicc Gábor ugye? ennyire buta nem lehetsz
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!