A demokrácia a bőrünkre megy: a választási regisztráció politikai gazdaságtana

2012. szeptember 25. 13:42

A „vadbarmok” távol tartása a demokráciától nem szól másról, mint hogy bebetonozza az igazságtalan gazdasági rendszert, körülbástyázza az Orbán-féle kaszárnyakapitalizmust.

2012. szeptember 25. 13:42
Scheiring Gábor
Scheiring Gábor blogja

Lássunk világosan, a regisztráció célja, hogy a tartósan munkanélkülieket, a rendszerváltásból végleg kiábrándultakat, az elmúlt 20 év veszteseit, a falvak népét, a romákat kizárja a választásból - ahogy Karácsony Gergely is levezette. A »vadbarmok« távol tartása a demokráciától nem szól másról, mint hogy bebetonozza az igazságtalan gazdasági rendszert, körülbástyázza az Orbán-féle kaszárnyakapitalizmust. (...)

Azokban az országokban, ahol a nincstelenek képviselete megszerveződött, hangjuk hallatszik a politikában, ott a politikai elit kénytelen kompromisszumokat kötni a vagyonosok, az oligarchák, a tőke és a leszakadók között. Azokban az országokban, ahol a nincsteleneket politikai gettóban tartják, ott tovább erősödhetnek az egyenlőtlenségek, ott bármikor csorbíthatják a munkavállalók jogait, ott bármikor elvehetik az átlag alatt keresők fizetésének 10-20 százalékát, és odaadhatják a vagyonosoknak, mondjuk egy egykulcsos adórendszerrel és egy kiszolgáltatottságot szélsőségesen fokozó munka törvénykönyvével. Ismerős, ugye? Így fordult Orbán »egy kulccsal a köztársasággal szembe«: gazdasági modellje csak a demokrácia szűkítése mellett lehet politikailag fenntartható. 

Orbán nem tesz mást, mint érvényt szerez annak a felismerésének, hogy egy demokráciában nem lehet elhallgattatni a nincsteleneket. Választása azonban nem a kisemmizettek demokratikus felhatalmazása, hanem politikai kirekesztése. Azok pedig, akik magukat demokratának gondolják, éppen a fentiek miatt, a politikai liberalizmus, azaz a köztársaság fenntarthatósága miatt, kell hogy szakítsanak piac-fétisükkel

A demokrácia alapkérdései soha sem függetlenek a gazdaság és az elosztás alapvető összefüggéseitől. A demokrácia a bőrünkre megy: az Orbán-féle kaszárnyakapitalizmus ára kisemmizettek politikai gettóba zárása.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Alarik
2012. szeptember 25. 22:59
És mondjad csak Gábor, a "vadbarmoknak" nem lesz joguk regisztrálni? De lesz. És neked is elmondom, szerintem a demokrácia 23. évében, legyen már annyira érett egy szavazókorú magyar állampolgár, hogy a regisztráció ne okozzon neki gondot, már csak azért se, mert több mint fél éve lesz rá mindenkinek.
Öreg
2012. szeptember 25. 20:49
Szomorú, de 2014-ig még egy Scheiring nevüt is a parlamentbe...
nábrok
2012. szeptember 25. 17:40
"Azokban az országokban, ahol a nincstelenek képviselete megszerveződött, hangjuk hallatszik a politikában, ott a politikai elit kénytelen kompromisszumokat kötni a vagyonosok, az oligarchák, a tőke és a leszakadók között. Azokban az országokban, ahol a nincsteleneket politikai gettóban tartják, ott tovább erősödhetnek az egyenlőtlenségek, ott bármikor csorbíthatják a munkavállalók jogait, ott bármikor elvehetik az átlag alatt keresők fizetésének 10-20 százalékát, és odaadhatják a vagyonosoknak, mondjuk egy egykulcsos adórendszerrel és egy kiszolgáltatottságot szélsőségesen fokozó munka törvénykönyvével. Ismerős, ugye? Így fordult Orbán "egy kulccsal a köztársasággal szembe": gazdasági modellje csak a demokrácia szűkítése mellett lehet politikailag fenntartható." Lásd vonatkozó MT módosításokat a közelmúltból...
imres
2012. szeptember 25. 17:08
Gabika! Azért, mert nevén nevezed a vadbarmokat, még nem jár plusz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!