Az „új pólus” mítosza – I. rész

2012. szeptember 27. 12:18

Aki lemond az alsó középosztályról, ennek polgárosulni vágyó rétegeiről, s politikai stratégiáját az „online generációra” alapozza, az eleve feladja a Fidesz leváltásának tervét, reményét.

2012. szeptember 27. 12:18
Niedermüller Péter
Niedermüller Péter
Galamus

„Az LMP aktív részese annak a kezdeményezésnek, politikai stratégiának, amelyet az »új pólus« kifejezéssel szoktak jelölni. Ennek lényege, hogy az LMP, a valójában nem létező 4K és a párttá válástól mereven elhatárolódó Milla valamiféle szövetségbe tömörülve kíván olyan alternatívát nyújtani, amely képes megszólítani a ma még bizonytalan választópolgárok jelentős részét. Noha nincs itt mód arra, hogy részleteiben elemezzem ezt az elképzelést, néhány mozzanatot mégis megemlítek.


Egyrészt ez az elgondolás folyamatosan összekeveri a bizonytalanokat, illetve a politikailag passzív választópolgárokat, noha ezeknek a táboroknak a »meghódítása« nyilvánvalóan eltérő stratégiát követel meg. Hiszen a bizonytalanok azok, akiknek vannak ugyan politikai elveik, meggyőződéseik, csupán azt nem látják, melyik az a politikai párt, amelyik ezeket a leginkább képviseli vagy képviselni akarja. Az »új pólus« nem mondja ki, de mégis nyilvánvaló, hogy ezeket a csoportokat, rétegeket célozza meg, a passzív, politikából kiábrándult, reményeiket vesztett emberekről nem vesz tudomást, azok számára nincs mondanivalója. Ami ennél lényegesebb, azt tételezi fel a bizonytalanokról, hogy jelentős részük osztja az új pólus rendszerkritikai attitűdjét. Ezt a feltételezést pedig azzal igyekszik alátámasztani, hogy a népességnek ezt a csoportját társadalmilag és kulturálisan is homogénnek tekinti, képzeli – Csigó Péter »a társadalom aktívabb, fiatalabb, képzettebb, többféle forrásból tájékozódó rétegeiről«, máshol pedig »felsőoktatási tanulókról és a rendszeresen internetező népességről« beszél. Ugyanakkor viszont úgy tesz, mintha nem venné észre, hogy a pártok közül mindkét csoportnál a Jobbik a legnépszerűbb politikai alakulat. Azaz a rendszerkritikai attitűd egyáltalán nem azt jelenti, amit Csigó sugallni próbál – az általa vizsgált réteg, az »aktív«, »képzettebbnek« tekintett online-generáció bizony leginkább a szélsőjobboldali, újfasiszta eszméket hirdető Jobbikot preferálja. Hogy ezt a tábort aztán miképpen lehet az »európai, zöld, polgári, liberális értékek mentén« megszervezni, az maradjon az új pólus teoretikusainak a gondja. Ugyanakkor azt is látni kell, hogy az új pólusnak ez a felfogása mélyen elitista, tudomást sem vesz az alsó középosztályról, a társadalom peremére szorultakról, az ő igényeikről, értékeikről, félelmeikről. Az »elmélet« szerint »később követni fogják majd a lassabban mozduló rétegek is« a »képzettebbeket«. Ez a felfogás morálisan is megkérdőjelezhető – politikailag pedig kifejezetten téves. Aki ugyanis lemond az alsó középosztályról, ennek polgárosulni vágyó rétegeiről, s politikai stratégiáját az »online generációra« alapozza, az eleve feladja a Fidesz leváltásának tervét, reményét.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Peter8811
2012. szeptember 28. 06:09
Péterke akkor lett volna új pólus. ha hárman letoltátok volna a gatyát a sátorban és kipucsítotok a Kossuth térre Gergényi Pétya meg gumilövedékkel lőtte volna a meztelen valagatokat,ha jó lyukba megy a lövedék még egy héttel tovább birtátok volna az éhezést. Persze az lett volna a legjobb ha a cúmótokat találja el nem lett volna örökösödési problémátok, hogy hányfelé osszátok a 22.000 milliárdot. Hajrá Cwidermüller!
imres
2012. szeptember 27. 20:14
Azért kurvajó, ahogy baloldali pártvezetők erőteljes kritikával illetik a többi gyülekezet elképzeléseit. Nem baj, csak szereptévesztésről árulkodik.
ciseaux
2012. szeptember 27. 19:01
What? Seriusly? Tell me you're joking! A Niedermüller nevű éhező-fakír már megint leült gondolkodni? Mennyire kell hülyének lenie valakinek, hogy a valóságból ennyire ne értsen semmit? "Aki lemond az alsó középosztályról, ennek polgárosulni vágyó rétegeiről, s politikai stratégiáját az „online generációra” alapozza,..." Niedermüller, mint a "polgárosult" alsó-középosztály orvosi lova. Talán nem is kéne hagyni, hohy nekünk is legyen alsó-középosztályunk. Mellesleg, nekünk 3 millió koldusunk van, szóval a rosseb tudja, milyen stratégiát lehet alapozni, meg ugyan ki ér erre rá, az ő "online-generáció"-jukra, ha a tirannikus 2/3 pusztulását szeretnénk okozni.
Tűz csiholója
2012. szeptember 27. 18:14
Az ún. "alsó-középosztály" valójában az identitás és elvek nélküli "ZSEBMAGYAROK" rétege!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!