Meg lehet egyezni az IMF-fel

2012. szeptember 10. 07:19

Lehet a valutaalap nélkül élni, mert szó sincs csődhelyzetről, de a biztonsági hálóval jóval több magánbefektető pénze érkezne hazánkba külföldről. Interjú.

2012. szeptember 10. 07:19
Heim Péter
MNO

– A családi pótlék és a nyugdíjak csökkentése, a bankadó eltörlése és a pénzintézetek feltőkésítése is szerepel azon a listán, amelyet első nekifutásra kínált Magyarországnak a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Unió (EU) a legfrissebb értesülések szerint. Valós a szándék a nemzetközi szervezetek részéről a megállapodásra?

– Véleményem szerint nem lesz olyan »horrorforgatókönyv«, amelyik a szociális támogatások drasztikus csökkentését tartalmazza. Értelmes feltételek mentén és vállalható kompromisszumokkal azonban meg lehet egyezni az IMF-fel és az EU-val. Mindkét félnek tudnia kell, mi az érdeke. Így a kormány is tisztában van azokkal a peremfeltételekkel, amelyek még elfogadhatók a társadalom számára ahhoz, hogy olcsóbban lehessen finanszírozni az országot. Lehet a valutaalap nélkül élni, mert szó sincs csődhelyzetről, de a biztonsági hálóval jóval több magánbefektető pénze érkezne hazánkba külföldről. Továbbra is azon a véleményen vagyok, hogy egy 15 milliárd eurós keretre lenne szükség, és látok is szándékot a megállapodásra.

– A nemzetközi pénzpiacok nem kényszeríthetnek ki egy számunkra kedvezőtlen alkupozíciót?

– A jelenlegi nyugalom valószínűleg továbbra is változatlan marad a globális pénzpiacokon, ezért emiatt nem gyengülhet a tárgyalási pozíciónk. Véleményem szerint fel kell készülni arra, hogy egy komoly bankóprés-politika van kialakulóban a világban. Jó példa erre, hogy a minap jelentette be az Európai Központi Bank, hogy kötvényvásárlásba kezd segítendő a spanyol és olasz államadósság kezelését.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hazug politikusok
2012. szeptember 10. 12:49
Jelen pillanatban csak az euró-forint árfolyam miatt nincs csőd helyzet.1 euró többe kerülne mint 320 ft akkor egyből államcsőd lenne. Az IMF hitelt is hitelekből fizetjük és a 3-4%-kos kamat helyett 7-9% közötti kamattal fizetjük vissza. Így az adósság csapda csak egyre jobban beszűkíti a kormány mozgásterét.
Forsz
2012. szeptember 10. 12:19
A trollok és a romboló szándékúak kivételével azt ajánlom mindenkinek, hogy várjuk meg Orbán mai, napirend előtti felszólalását. A MN által megszellőztetett feltételek körül - objektív hírforrás hiánya miatt - támadt némi bizonytalanság. Ezen bizonytalanság feloldását várom Orbán beszédétől. A trollok és a romboló szándékú hozzászólók ezen várakozást leszóló cinikus véleménye nem érdekel. Az ország és a gazdaság nagyobb kihívásokkal kénytelen küszködni annál, hogy a destruktív kommentekre figyeljünk. Aki pedig élvezettel keni a kormányra a mai gondjainkat, annak emlékeztetőül ajánlom a 2010. nyarára való visszaemlékezést. Arra, amikor a szocialista/szabaddemokrata kormányzati mélyrepülés miatt kialakult nehéz helyzetünk enyhítésére Orbán elzarándokolt Barrosoékhoz, akik hideg kegyetlenséggel elutasították. Minden bajunk innen és ez előttről datálódik, amelyből alig-alig tudunk kievickélni, hiszen a nemzetközi helyzet egyáltalán nem könnyíti ezt meg. Nagyon fontos beszédnek vélem a mai Orbán beszédet, amely előtt objektív véleményt formálni - még kormánypártit is -lehetetlen. A minden realitástól mentes, csupán a destrukcióból álló gyalázkodást pedig kontraproduktívnak tartom, amelynek következményeivel láthatóan a trolljaink nem számolnak. A visszahatás az ő fejükön fog csattanni.
huttinger
2012. szeptember 10. 11:40
Ha áll a gazdaság már pedig áll akkor miből fogjuk kitermelni a piaci kamatokat? Hol vannak a saját milliárdosaink, akik beruházásokat indítanának el? A Közgép is állami csöcsön lóg. Hol volt amikor a Mercedes gyárat kellett volna felhúzni? Ott miért nem pályázott? A magyar GDP-ben a közmunka mekkora résszel van jelen? És ellenzékből miket ígértek...azt tessék. Kókler banda.
kukagyerek
2012. szeptember 10. 11:35
"Lehet a valutaalap nélkül élni, mert szó sincs csődhelyzetről, de a biztonsági hálóval jóval több magánbefektető pénze érkezne hazánkba külföldről. " Hülye duma!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!