Az elitóvoda a kormány Magyarország képe

2012. augusztus 07. 20:58

A közoktatással borzasztó problémák vannak, az, hogy hova születsz, elég jó eséllyel meghatározza, hova is fogsz eljutni.

2012. augusztus 07. 20:58
Weisz Manfréd Huba
Kettős Mérce

„Jelenleg Magyarországon a közoktatással borzasztó problémák vannak, az, hogy hova születsz, elég jó eséllyel meghatározza, hova is fogsz eljutni. Ha valaki egy észak-kelet magyarországi faluba születik, sokkal kisebb esélye van nemhogy az egyetemre, de akár a tehetségének megfelelő középiskolába eljutni mint egy budapestinek. Bár lényegesen kisebb a különbség, de egy nagyvárosban is kisebb a lehetőség, mint Budapesten. Ne beszéljünk arról, hogy egy jobban kereső kormány-tisztségviselő jobb eséllyel jutatja be a gyerekét egy óvodába, mint mondjuk egy gyári munkás. Pedig alapvetően nincs különbség a két gyerek között, csak annyi hova születet.

Értjük mi a kormány részéről, hogy presztízst akar szerezni a kormány-tisztségviselői munkának, de ez nem lehet a terepe. A kormány nem támogathatja extra kiadásokkal, az így is jobb körülmények között lévő gyerekeket, amikor sima óvodába bejutni is nehéz. A kormány feladata az oktatásban nem elitintézmények megteremtése lenne, hanem az alapellátás felállítása. Nem nyitni kéne az ollót gyerek és gyerek között, hanem csökkenteni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pic
2012. augusztus 08. 09:42
Ennyire pitiánerek nem lehetnek elvtársak! Hány köztisztviselőnek van óvodás korú gyereke ? Abból hány akarja a kedvezményes óvodába vinni? Mert lehet, hogy helyileg nem is éri meg mindegyiknek, hiába a kedvezmény. Tessenek felháborodni a fillérekért privatizált állami vagyonon, a Gyurcsány által bagóért megvett, majd az állam által visszabérelt üdülőn, képviselői irodaházon, a pofátlan végkielégítéseken, a PPP szerződéseken, az elmutyizott jövőnkön. Az eladósított országon, a völgyhídon a laposban, az alagúton ott, ahol nincs hegy stb. stb. stb. Sajnos a végtelenségig sorolhatnám. Ennek a pár gyereknek a kedvezménye a legnagyobb probléma? Ha van egyáltalán kedvezmény, mert néha még az sem igaz, amit kérdeznek elvtársak.
heima
2012. augusztus 08. 08:07
nagyon szépen felmondva a ballib dogmakönyv, csak már megint a valósághoz nincs semmi köze
bispora
2012. augusztus 08. 08:04
"Ha valaki egy észak-kelet magyarországi faluba születik, sokkal kisebb esélye van nemhogy az egyetemre, de akár a tehetségének megfelelő középiskolába eljutni mint egy budapestinek." Gondolom ezzel a szerző a borsodi cigány gyerekek iskolai előmenetelére utal. Én meg hadd tegyem hozzá, hogy a sötét prognózisban nem az elitt óvoda hiánya, hanem az etnikum nagyon szerény mentális képessége a meghatározó. 70-es átlag IQ-jú csoportból csak tizedszázalékban mérhető számú gyermeknek lesz meg az egyetemhez kellő szellemi képessége. Ha ez nem így lenne, akkor a 8-kerből már tucatjával kerülnének ki cigány származású orvosok, mérnökök, közgazdászok. Az elitképzéssel nincs baj, tulajdonképpen sokkal kifizetődőbb lenne hosszútávon mint az elvetélt cigány integrációs programok, csak szigorúan tehetség alapon kellene szelektálni.
zolinho723
2012. augusztus 08. 07:44
Én is ezt csinálnám ha ott lennék!Kit érdekel ,hogy a többi emberrel mi lesz?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!