Demokrácia és szegénység

2012. augusztus 07. 19:51

Bár az éhínségtől még távol állunk, de egyre többen élnek a létminimum határán és alatta.

2012. augusztus 07. 19:51
Huszár Ágnes
Huszár Ágnes
Galamus

„Mint Sen 1984-es Resources, Values, and Development című írásában megállapítja, a demokratikus pártstruktúrával és választási rendszerrel, valamint szabad médiával rendelkező országokban még soha nem tört ki éhínség. Ezt a demokratikus működés szükségszerű következményének tartja. A gazdaságilag mégoly fejlett diktatúrákban viszont előfordulnak éhínségek és egyéb szociális katasztrófák. Ennek okát az uralkodó elit fékezhetetlen önkényében látja, mivel: »az olyan országokban, amelyekben nincsenek választások vagy ellenzék, a kormányoknak nem kell félniük gazdasági fiaskójuk politikai következményeitől«.

Némileg leegyszerűsítve tehát: a demokrácia és a szegénység fordított arányban áll egymással. Minél nagyobb a demokrácia, annál kisebb a szegénység, illetve, minél erőteljesebben csökken a demokrácia egy országban, annál jobban gyarapodik a szegénységben élők száma.

Magyarország manapság akár Sen tézisének szemléletes példája is lehetne. Ha végignézzük a közelmúlt belpolitikai döntéseit, azt látjuk, hogy éppen az általa a demokratikus berendezkedés fő támaszainak nevezett tényezőket gyengítik: a pártstruktúrát, a választási rendszert és a média szabadságát. Bár az éhínségtől még távol állunk, de egyre többen élnek a létminimum határán és alatta. Aggasztóan nő a mélyszegénységben élők száma is.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
durrbele
2012. augusztus 08. 08:42
Persze ha a szegénységet is osztályozzátok! kevésbé tehetős,munkanélküli,szegény,hontalan,nyomorgó,mély szegény,vegetáló,éhező! lehet játszani a szavakkal és lehet ide oda sorolni a népet.Ettől még a többség tengeti az életét.
kjkj945
2012. augusztus 08. 07:44
http://nol.hu/belfold/20120525-negymillioan_a_letminimum_alatt_?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_201206
Csaba Sz
2012. augusztus 07. 23:16
Milyen éhínségről beszélsz? Mennyiségiről vagy minőségiről? Csak mert az utóbbi a minimum fél országot biztosan sújtja.
kispufi
2012. augusztus 07. 23:03
jaj, az orbánék mélyszegénységet hoztak létre, jaj. ti meg, nyanya, mélyhülyeséget, de feneketlent ám.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!