Minden idegszálammal tiltakozom

2012. augusztus 13. 16:54

Számomra egyszerűen elfogadhatatlan, hogy egy közpénzből működtetett színházban, az Új Színházban bemutassanak egy olyan darabot, mint A hatodik koporsó Csurka Istvántól. Interjú.

2012. augusztus 13. 16:54
Fischer Ádám
NOL

„Mit gondol arról, hogy aki külföldön szidja Magyarországot, az minden magyarnak árt?

Már a szocializmusban is azt mondták, hogy aki szidja a kormányt, árt az országnak. Ez nem igaz. Nézzék meg, hogy az amerikai vagy a brit ellenzék miket mond az amerikai vagy brit viszonyokról, kormányról. Ezt minden kormánynak meg kell szoknia.

Sokan vádolták önt azzal is, hogy könnyű úgy szapulni Magyarországot, ha jórészt nem itt él.

Szapulom én otthon is. Tarlós korábban egy Németországban adott interjújában kijelentette, hogy ő semmilyen vállalhatatlan irányvonalat nem fog eltűrni az Új Színházban. Ugyanakkor ezt az antiszemita darabot előadják. Szerintem valakinek emlékeztetnie kell a főpolgármestert, hogy korábban mit ígért a német újságoknak. Az Új Színház és A hatodik koporsó bemutatója szimptóma. Ma Magyarországon olyan dolgokat tűrnek el, amelyek öt éve még elképzelhetetlenek voltak, és öt éve is már olyan dolgok váltak tűrtté, amelyek tíz éve elfogadhatatlanok voltak. Nem arról van szó, hogy van egy szélsőjobboldali párt a Parlamentben, hanem arról, hogy a kormánypártoknak van egy antiszemita vonulatuk, amelyet nem nyomnak el, s ezzel bátorítják a hétköznapi rasszizmust.

Az Új Színház ügyén kívül tudna erre még néhány példát mondani?

A barátomról és művésztársamról, Schiff Andrásról a fideszes Bayer Zsolt azt írta, hogy sajnos nem sikerült mindet beásni nyakig az orgoványi erdőben. Meg voltam döbbenve, hogy ez ellen a művésztársadalomból milyen kevesen tiltakoztak. Hogy erre Magyarországon a bíróság azt mondhatja, hogy nem antiszemita kijelentés. (A Klubrádió egyik műsorában antiszemita megnyilvánulásnak nevezték Bayer Zsolt említett írását, amellyel megsértették Bayer Zsolt jó hírnevét a Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítélete szerint. – a szerk.) Ezek olyan jelenségek, amelyek arra utalnak, hogy lassan, de biztosan csúszunk olyan irányba, ami elszigeteli az országot Európában. Nem a szélsőségesek szigetelik el, hanem a szalonképessé válásuk. Nem az a baj, hogy miket ír a Kuruc.info, hanem az, hogy Győriványi Ráth György karmester interjút ad nekik. A jobboldali értelmiség pedig ezt eltűri, nem tiltakozik, mert azt hiszik, ez fegyver a baloldal ellen.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 140 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Krupp Skya
2012. augusztus 15. 05:40
Ellenségre miért kellene hallgatni, 1919 óta azok Fischerék. Az ellenség ne mondja meg, hogy milyen darabot lehet játszani. Jó, hogy nem akarja megtíltani Fischer a Vietnámiaknak, hogy a Hanoi Új Szinházban játszák a 5.000.000 vietnámi koporsót ennyi halottja volt a Fischerék közreműködésének. Fischerék is azt játszanak el amerikában amit akarnak, a becsületet azt viszont nem tudják eljátszani az már régen nincs nekik.
Biomechanoid
2012. augusztus 14. 11:36
Fischer Ádám identitását egy másik nép (nemzet) ellen, azzal szemben igyekszik artikulálni. Fischer Ádám, ha nem elmeháborodott, akkor egészen egyszerűen rasszista. Fischer Ádámot zsidósága megvallásában, kultúrájához való hűségében, hitének gyakorlásában, szólásának szabadságában senki nem gátolja. Beteges frusztrációja nyilvánvalóan édesanyja iránti gyűlöletéből fakad, amiért őt magyar földre szülte. Fischer Ádámnak talán tényleg megrendült az elmeállapota. Erre utal például az is, hogy nincs tisztában a gentleman szó jelentésével. A gentleman ugyanis nem veszett ügyek harcosa, hanem a jó ügyeké. Fischer Ádám abból a rasszista tételezésből indul ki, hogy létezik egy nép, amely felsőbbrendű. Erre alapozva a kollektív bűnösség elvét veszi védelem alá, amikor egyetlen bűnös zsidó embert az egész zsidósággal azonosítja. kimondatlanul is azt sugallja, zsidó származású ember csak Nobel-díjas lehet, s bárki, aki egyetlen zsidót bűnösnek mond, az valamennyi zsidót bűnösnek mondja. Ebben az elmebeteg világképben természetesen benne van, hogy mindenki más (neki elsősorban a magyarok) ellenség.
drieno
2012. augusztus 14. 09:17
akárhogy is keresem a kérdést, hogy "és tetszett olvasni az illető művet, ami ellen tiltakozni tetszik?" meg a választ, hogy "igen, és itt".... "és itt...""súlyos, nyílt antiszemita megállapításokat tartalmaz" ez valahogy kimaradt csak nem azért, mert 1. nem is olvasta 2. a mű nem tartalmaz semmi ilyesmit ?
1120
2012. augusztus 14. 09:09
"A barátomról és művésztársamról, Schiff Andrásról a fideszes Bayer Zsolt azt írta, hogy sajnos nem sikerült mindet beásni nyakig az orgoványi erdőben." Nem ezt írta. Hazudsz, te pondró... "Minden idegszálammal tiltakozom." Nosza, akkor futás a NYT-hoz, a WP-hoz, vagy a FAZ-hoz! Ott még vevők az ilyen dumákra, Mr. Fischer...de azért már ott is egyre többen gyanakodnak ám! Szóval (ha biztosra akar menni) inkább a Jerusalem Post-ot javasolnám! Ott minden bizonnyal osztatlan sikert aratna ön, mind a szerkesztőség, mind pedig az olvasótábor körében. De ahogy gondolja... Na szóval: nyálmirigyeket készültségbe helyezni, telefont felemelni. HAJRÁ!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!