Tandíj: nem. Vagy de?

2012. augusztus 14. 16:46

Ellenzi a tandíjat, ugyanakkor azt szeretné, ha mindenki maga fizetné. Ellenzi is, meg szeretné is. A gordiuszi csomó bár nem oldódik meg később sem, de azért van némi magyarázat.

2012. augusztus 14. 16:46
Balla István
FN24

„Idézzük Orbán Viktort:» a tandíjat ellenzem. Azt szeretném, hogy Magyarországon olyan felsőoktatási rendszer működjön, ahol képes legyen minden diák maga állni a tanulási költségét. (sic!) Mindenki a teljeset. A mostani állapot még nem ilyen, mert ide csak több lépéssel lehet eljutni. A cél egy teljesen új felsőoktatási rendszer kialakítása«.

Tehát ellenzi a tandíjat, de ugyanakkor azt szeretné, ha mindenki maga fizetné. Ellenzi is, meg szeretné is. A gordiuszi csomó bár nem oldódik meg később sem, de azért van némi magyarázat. Orbán arra gondol, hogy az állam - a tényleg kedvező (2 százalékos kamatú) diákhitellel - biztosítja annak lehetőségét, hogy mindenki fizethessen. Mert fizetni így is a diák fog, csak később. Az állam kölcsönad a hallgatónak, a hallgató pedig, miután végez, visszafizeti a pénzt. Ha a diáknak kell kifizetni a tanulmányi költségeit most vagy később, az tandíj.  (A Magyar Értelmező Szótár szerint a tandíj (főnév): »Az a pénzösszeg, melyet valaki bizonyos ideig tartó tanításért fizet, illetőleg kap«).

Ha hitelre veszek autót, sukorói telket, vagy lézerblokkolót, akkor azt nem a bank fizeti, csak kölcsönad, amit majd könyörtelenül behajt tőlem.

Egyébként a tandíj nem ördögtől való, csak néven kellene nevezni, és (valós) társadalmi vitát kellene nyitni róla. Nem valós vita a nem néven nevezett tandíjról egyébként már volt: a 2008-ban fejlesztési részhozzájárulásnak (fer) hívott tandíjról (is) úgynevezett szociális népszavazást kezdeményezett a Fidesz. Az emberek le is szavazták. Ez volt a kérdés: »Egyetért-e Ön azzal, hogy az államilag támogatott felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatóknak ne kelljen képzési hozzájárulást fizetni?«

Az emberek azt mondták, hogy igen. Igen, egyetértenek, hogy ne kelljen fizetni. Most azt mondja - a népszavazáskor is a jobboldal vezéreként fellépő - Orbán, hogy nem. Nem ért egyet, hogy ne kelljen mindenkinek fizetnie a felsőoktatásért. Sőt »mindenkinek a teljes« képzési költségét kellene szerinte állnia.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
trendo
2012. augusztus 15. 09:32
Emlékszem, micsoda fújjolás volt, mikor Bokros 2.000.-Ft-os tandíjat akart bevezetni. Pedig már akkor is egy havi albérleti szobaár 15-20 eFt volt, amivel a szülők eleve kalkuláltak. Nézzétek csak meg, most mennyit kell csengetni? Habár a "tandíj" szó kiejtése egy vaskos trágársággal felért a politikusok beszédeiben, szép csendben csak belopózott a fizetési kényszer. Ráadásul, sok pénzért "jó esetben" egy értéktelen papír jár, ami semmire sem jó, még presztízsértéke sincsen.
zolinho723
2012. augusztus 15. 08:53
Mekkora szánalom ez a fasz.
emhem
2012. augusztus 15. 06:07
amiben meg a cikknek nincs igaza, hogy az mszp-s tandijnak persze viragnyelven volt a hivatalos neve (dehat a jogsit is vezetoi engedelynek hivjak, es most lusta vagyok tobb peldat sorolni), de azt mindenki, a valoldal is tandijnak hivta. errol meg csak a legintelligensebb fidesz-drukkerek ismerik el, hogy tandij (igen, en ismerek ilyet). de hogy hogy lehet meg ilyen emberek kozt fidesz-drukker (pl. most, hogy latja, hogy orban elegansat hazudott), azt nem ertem.
népnemzet
2012. augusztus 15. 03:02
Pedig világos: szeretné, de nem akarja...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!