Zwack Péter öröksége

2012. augusztus 22. 17:44

Zwack Péter halálával nemcsak egy kalandos élet zárult le, hanem egy magyar legenda, egy igazi magyar „unikum” ötödik generációja lépett át a történelembe.

2012. augusztus 22. 17:44
Antall György
hvg.hu

„Zwack Péter halálával nemcsak egy kalandos élet zárult le, hanem egy magyar legenda, egy igazi magyar »unikum« ötödik generációja lépett át a történelembe. Az őszinte és érdek nélküli tisztelet számtalan jele nyilvánult meg az üzleti élet, a sport területe, a borászat és gasztronómia, a politika és a diplomácia képviselői felől, itthonról és külföldről egyaránt.

Zwack Péter világpolgár volt és lelkes magyar hazafi, sikeres üzletember, aki rövid időre közszolgálatot is vállalt, a szabad Magyarország első washingtoni nagyköveteként. Üzleti ügyeiben is higgadt és átgondolt döntéseket hozott. Az 1840-es években alapított családi céget 1948-ban államosították. Zwack Péter egyike volt a kevés emigrációból hazatért magyarnak, aki vissza tudta szerezni az egykori családi vállalkozást.

De nem a múlt iránti nosztalgiából élt, hanem lépésről lépésre fejlesztette számottevő cégbirodalommá az állami Budapesti Likőripari Vállalatot és hazahozta az igazi Unikum receptjét is. A leghíresebb termék, a több mint kétszáz éves Unikum receptjét az akkori tulajdonos Zwack Béla és Zwack János nem adták át az állam képviselőinek, így az 1990-es évek elejéig kapható Unikum nem volt unikum!”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 71 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kálmi
2012. augusztus 23. 08:07
Zwack Péter nyugodjon békében. Az unikumot nem szeretem megfájdul tőle a gyomrom. Fura, de így van.
Big Chris
2012. augusztus 23. 07:49
Mellesleg viccesnek tartom, ahogy versenyt fikázzátok az Unicumot azon az alapon, hogy Zwack Pétert utáljátok.:D
Feyszáll
2012. augusztus 23. 00:25
2000 és 2003 között az SZDSZ ügyvivője is volt.
Feyszáll
2012. augusztus 23. 00:23
A jellegzetes ízvilágú keserűitalt 1790-ben állította elő Zwack Péter őse, aki II. József háziorvosa volt. Ki másé is lehetett volna?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!