Az MTI és a cenzúra: Európa bekaphatja

2012. július 17. 08:39

Így történhetett meg tehát az, hogy a főszerkesztő-helyettesi email éppen azt a vádat igazolta, amit pedig annyira cáfolni szeretett volna.

2012. július 17. 08:39
nyüzs
hvg.hu

„Egy civil szervezet cenzúrával vádolta meg az MTI-t. Az MTI erre úgy reagált, hogy kicenzúrázta, de fogalmazzunk árnyaltan: nem volt hajlandó közölni bazmeg az erről szóló közleményt, ahhoz képest ugye, hogy a mi adópénzünkből, meg a nyilvánosság, meg a... hagyjuk. Nézzük inkább az ügy bővebb, 2.0-ás változatát.

A
Magyarországi Európa Társaság (MET) nyilatkozatot fogalmazott meg arról, hogy gratulálnak a két volt MTV-s újságírónak, Nagy Navarro Balázsnak és Szávuly Arankának, akik - többekkel megosztva - megkapták a Lipcsei Médiaalapítvány idei díját, az indoklás szerint a magyar közmédia szabadságáért vívott küzdelmükért.

Már azért is írták ezt, mert a MET tavaly decemberben »nyilatkozatban vállalt szolidaritást a tisztességes magyar közmédiáért éhségsztrájkot folytatókkal«, és ebben megállapította, hogy »még mindig hiányoznak a szerkesztői cenzúra kiiktatásának garanciái, jóllehet immár feketén-fehéren lelepleződött az egész Európát megrázó magyar médiatörvény.«

»A MET szomorúan kényszerül annak ismételt megállapítására« - folytatódik a közlemény, »hogy a magyar közmédia (...) politikai megrendeléseket teljesítő cenzoroknak lett kiszolgáltatva. A magyar közmédia a fülkeforradalom vezénylői elvárásainak megfelelően folyamatosan sérti meg a szakmaiság alapkövetelményeit.« Nagyjából ez lehetett az a pont, ahol az MTI - Országos Sajtószolgálat szerkesztője szomorúan kényszerült annak megállapítására, hogy a) de hát mi is magyar közmédia vagyunk, b) a politikai megrendelő nem örülne egy ilyen közlemény megjelenésének.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!