Provokatív ásatás – a HaHa Bánkon

2012. július 16. 11:20

Magyarországról teljesen hiányzik az erőszakmentes, de határozott civil ellenállás kultúrája. Nyilván ezt nem mi egyedül teremtjük meg majd itthon, de ha kicsit tudjuk ebbe az irányba lökni a dolgokat, már az is óriási dolog.

2012. július 16. 11:20
Horváth Bence
ITT SZABAD!

- Milyen programokra számíthatnak az érdeklődők Bánkon?

- Szabadegyetemünk nappali része elsősorban közös beszélgetésekből áll majd, meghívott előadóink vezetésével, a hagyományosan merev frontális módszerrel szakítunk, ehelyett egy közösségi eseményt teremtve.. Olyan témákat szeretnénk körbejárni, mint hogy min is múlik, hogy mit tudunk egyáltalán elgondolni a valóságról, a társadalomról, önmagunk szerepéről mindebben. Egy sok szempontból provokatívnak is szánt ásatás lenne ez a három nap, melynek végére kicsit talán jobban megértenénk, miért is van ez a civil pangás Magyarországon, a felszínen miért tűnik az emberek többsége annyira közömbösnek és miért nem divatos az elköteleződés. Sok irányból közelítünk majd mindehhez, lesz történeti, művészeti és aktuálközéleti szál is, lesznek fiatal kutatók és mozgalmárok több szomszédos országból is, hogy ők is elmeséljék, náluk hogyan lett az elégedetlenségből politika. Az előadások mellett készülünk még egy nagyobb játékkal és rengeteg apróbb meglepetéssel is. (...)

- Mire büszke 2012-ben a HaHa?

- Nem büszkeség, talán inkább lelkesedésnek mondanám, mi lepődtünk meg a legjobban, hogy mi mindent tudtunk elérni egy év alatt, gyakorlatilag a semmiből elindulva. Ennek az egy évnek remek megkoronázása most ez a szabadegyetem, hiszen lehetőséget ad egy kis összegzésre és jövőbe tekintésre is. Nagyon fontos iránynak érzem a túlhierarchizált, merev közélet szabályainak állandó feszegetését, új megszólalási lehetőségek szakadatlan keresését. Magyarországról teljesen hiányzik az erőszakmentes, de határozott civil ellenállás kultúrája. Nyilván ezt nem mi egyedül teremtjük meg majd itthon, de ha kicsit tudjuk ebbe az irányba lökni a dolgokat, már az is óriási dolog.

- A Bánkon szervezett szabadegyetem előszele egy szeptembertől induló programsorozatnak. Mit érdemes tudni az ősszel kezdődő előadásokról?

- Ősztől egy szabadegyetem beindítását tervezzük, amely mind témaválasztásában, mind kereteiben eltérne a megszokott egyetemi képzéstől.  A valóság sokkal elevenebb, sokszínűbb és izgalmasabb, mint ahogy ez jelenleg a felsőoktatásban megjelenik. Az uralkodó narratívák mellett mindig vannak elnyomott hangok is, olyan vélemények, melyek hiába nagyon eredetiek, mégsem válhatnak meghatározóvá. Ezeknek szeretnénk megszólalási lehetőséget biztosítani. Emellett fontos célkitűzés még, hogy a közelmúlt történelméről, a magyar demokrácia állapotáról is folyamatos párbeszédeket provokáljunk ki, a könnyen jött válaszok mögé nézzünk. Ha minden terveink szerint alakul, akkor amolyan turné alakulna ki e szabadegyetemből, kéthetente másik város másik egyetemén lennének az alkalmak, abban reménykedve, hogy mindenhol apróbb, de jelentős hozzáállásbeli változások elindítója lehetne  az esemény.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Antigoné
2012. július 22. 20:48
Mindegy miért. mi, vagy ki ellen, a lényeg a provokáció. Ez saját szavaiból derül ki. Hamvába holt dolog az egész, mert nem előremutatóak a szándékaik. Polgárpukkasztásra már ott van az LMP - igaz, eléggé haloványan és kevéssé kreatívan.
Szorgos Lajhár
2012. július 21. 13:06
Szegény Leveleki Eszter anno életre szóló barátságokat igyekezett létrehozni hm... EGY BIZONYOS feltételnek megfelelő gyerekek bánki nyaraltatásaival. Sajnos, az ő táboroztatottjainak leszármazottaitól már csak ilyesmi telik ki.
nemormester
2012. július 16. 20:25
A bánki bulit melyik nem magyar oligarcha szponzorálja? Dzsordzsi?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!