A király beszéde

2012. július 26. 14:47

Kevés a belga Belgiumban, de ezek egyike bizonyosan a király.

2012. július 26. 14:47
Fekete Balázs
Mos Maiorum

„A belga uralkodó a július 21-ei nemzeti ünnep alkalmával rendszeresen rövid üzenetben szól a »nemzethez«, melyben nem kerüli meg az aktuális problémákat sem. Tavaly, a válság közepén, igen erélyesen szólította fel a politikusokat az együttműködésre és az áldatlan, »kormánynélküli« helyzet megoldására. Idén jóval visszafogottabban az elért eredményeket méltatta, illetve európai kontextusban is érdekes meglátásokat fogalmazott meg.
 
Az ünnepi beszéd egyik lényeges üzenete a növekedés-orientált gazdaságpolitika helyeslése volt. Az uralkodó szerint az elkerülhetetlen megszorítások mellett a gazdaságpolitikában mindenképpen szükség van a növekedés elősegítő elemekre is, mert csak így lehet »perspektívát, tartós munkahelyeket és reményt adni a fiataloknak«. Ezzel párhuzamosan a szolidaritás európai szintű megerősítését is szorgalmazta, mivel a jelenlegi problémák már nem oldhatóak meg kizárólag nemzeti szinten. Mint látható, a belga uralkodó egyértelműen állást foglal napjaink egyik legégetőbb politikai vitájában, és a megszorításokat követelő felfogással szemben egy kiegyensúlyozottabb, a gazdasági növekedést megcélzó gazdaságpolitika mellett érvel.

A »nemzeti önbizalom« megerősítése volt a beszéd másik fontos eleme. A király kifejezetten kihangsúlyozta, hogy az elért – politikai, kulturális, gazdasági és más – sikereknek meg kell erősíteniük a nemzet önbizalmát, mert csak az önbizalom teheti képessé a belgákat arra, hogy jelenlegi társadalmi problémáikra megfelelő megoldásokat találjanak. A közjóért ugyanis csak együtt lehet munkálkodni, érvelt a király. Továbbá, a nemzet önbizalmának helyreállítása ahhoz is hozzájárulhat, hogy elkerüljék a befelé fordulást és a populizmust, melyek nem vezetnek sehova sem.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Papuska
2012. július 26. 22:39
Remélem, hogy ez a "műország" egyszer észbe kap, és a benne élő nemzetek gyáva csahos kutyákból ismét emberek közösségeivé vállnak. Az ilyen mesterséges internacionális kísérlet ellentétes az emberi léttel, és minden emberi személyiséggel, tulajdonsággal. A műország valódi nemzetekké alakul.
kjkj945
2012. július 26. 15:27
http://www.amegoldas.eoldal.hu/cikkek/a-ma-elo-arpad-hazi-kiralyok-.html II. Albert belga király (1934 - ) belga király (1993 - ) Árpádházi leszármazott.
várúr
2012. július 26. 15:11
Meglepetten olvasom, hogy létezik belga nemzet. A belgák egy rég kihalt kelta törzs, az ország nagyhatalmi egyezkedés terméke. A király német származású. Brüsszel vegyes, mint a zöldség. És így tovább.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!